Photoshop Tutorial: Iemand of iets netjes (met haar) uitknippen

Inleiding

Veel mensen vinden het erg lastig om iets of iemand netjes uit te knippen of te selecteren uit een foto in Photoshop. Met name het uitknippen van haren is erg moeilijk. Deze Photoshop tutorial beschrijft hoe je eenvoudig en superstrak iemand kan uitknippen zonder daarbij details zoals haar te verliezen. Hieronder staan een vóór en een na foto van de bewerking zoals die hier wordt uitgelegd.

Stappen

  1. Open de foto die je wilt bewerken in Photoshop.
  2. Kies in het topmenu voor ‘Filter’ en dan ‘Extract’.
  3. Kies de ‘Edge Highlighter Tool’: links bovenin het menu (of sneltoets B). Je kunt nu de grenzen aangeven van wat je wilt selecteren. Probeer de marker op de rand te gebruiken; ongeveer de helft van de persoon en de helft van de achtergrond moeten worden gemarkeerd. Bij de loshangende haren moet je zorgen dat die allemaal gemarkeerd zijn. Om het jezelf makkelijker te maken en netter te kunnen selecteren kun je inzoomen en een kleinere brush size kiezen.
  4. Kies de ‘Fill Tool: ’ links bovenin het menu (of sneltoets G). Klik binnen de grenzen die je hebt aangegeven om de selectie te maken van wat je wilt uitknippen. De selectie wordt dan blauw. Wordt er teveel blauw? Dan heb je de grenzen niet goed aangegeven. Klik dan op ‘Step Backward ’ (of Ctrl+Alt+Z) en maak de grenzen sluitend.

Het menu

Extract

  1. Klik op ‘Preview’ rechts bovenin het menu. Je krijgt nu een voorbeeld te zien van hoe je selectie eruit ziet. Wanneer je tevreden bent klik je op ‘Ok’.
  2. Je ziet nu de selectie van wat je hebt uitgeknipt. Er kunnen nog wat oneffenheden inzitten maar die kun je eenvoudig verhelpen door de laag te dupliceren met ‘Duplicate Layer’ (Ctrl+J). Daarna kun je de lagen weer samenvoegen met ‘Merge Layers’ in het topmenu ‘Layer’ (Ctrl+E). De laatste oneffenheden kun je wegwerken met de ‘Eraser Tool’ (E).
  3. Klaar is je selectie!
  4. Als je selectie compleet is dan kun je hem kopiëren naar een andere foto. Selecteer alles (Ctrl+A), kies kopiëren (Ctrl+C) en plak je selectie in een nieuwe laag op de andere foto (Ctrl+V).

Andere Photoshop tutorials