Vervoer in Bali

Vervoer in Bali

Als je naar Bali op vakantie gaat, dan zul je je – zeker als je niet eerder in een Aziatisch land bent geweest – verbazen over het verkeer. Het is druk, overvol met brommers, auto’s, minibusjes, grote bussen, en hier en daar ook wat fietsers en voetgangers. De meeste weggebruikers hebben een nogal chaotische rijstijl en weinig kennis van regels. Hoe kan dat ook anders, in Indonesië kun je netjes rijlessen nemen en daarna het examen afleggen, maar je kunt ook meteen je rijbewijs kopen. En waarom moeilijk als het makkelijk kan?

Verkeerschaos

Maar dit heeft natuurlijk wel zijn weerslag op het verkeer. Er is niemand die een idee heeft of het verkeer van rechts of links nu voorrang heeft, dus degene met de sterkste wil of meeste durf gaat in de regel voor. Zijspiegeltjes op brommers zijn er vooral om jezelf in te bekijken, als je ze al hebt. Het is namelijk stoerder om ze niet te hebben. Links of rechts rijden is voornamelijk afhankelijk van waar je zin in hebt of hoe goed of slecht de weg is. Invoegen doe je meteen, aankomende auto’s en brommers moeten maar even inhouden. Dit alles geeft je als toerist niet echt vertrouwen om maar even een auto te huren en gezellig rond te toeren op Bali.

Huren van auto's met of zonder chauffeur

Toch zijn er genoeg toeristen die zich in dit verkeer durven te wagen. Je kan in Bali overal brommertjes huren. Prijzen zijn rond de 10 euro per dag. Ook kun je auto’s huren, voor een dag of voor meerdere dagen. Prijzen zijn rond de 30 euro per dag. Wel altijd even opletten, lang niet alle verhuurprijzen zijn inclusief verzekering. Het makkelijkste is echter om een auto met chauffeur te huren. Laat het verkeer en alle bijbehorende stress en irritaties aan hem over en geniet van al het moois en interessants wat je om je heen ziet. Chauffeurs vind je gewoon op straat, ze bieden zich om iedere 5 meter vanzelf bij je aan. Het is verder handig af te gaan op recommandaties van andere toeristen die je tegenkomt in het hotel of in de restaurants. Je betaalt hen per dag, ongeveer 40 euro.

Openbaar vervoer op Bali

Op het moment wordt er in Bali hard gewerkt aan twee nieuwe opties: een nieuw bussysteem en er komt een spoorweg rond het eiland te liggen. Op het moment wordt er druk gebouwd aan bushaltes. De bussen zijn er al, alleen moeten ze nog in gebruik genomen gaan worden. Als alles volgens plan gaat, gaan de bussen met ingang van augustus 2011 rijden. Dit zou een grote verbetering zijn voor het openbaar vervoer. Op het moment rijden er alleen maar minibusjes, waarmee je niet erg ver komt (van Sanur naar Kuta moet je drie keer overstappen) en hele oude, lelijke bussen die tussen een aantal steden rijden. Daarnaast zijn er de Perama-bussen die tussen de toeristenplaatsen rijden. De kaartjes hiervoor kun je bij ieder toeristenburo kopen. Op de trein zal nog wel wat langer gewacht moeten worden. Het ziet er naar uit dat deze trein langs de kustlijn van het eiland gaat rijden. Iets om naar uit te kijken!