Azoren, 5 dagen in een natuurparadijs

Inleiding

De eilandengroep Azoren is onder de reguliere vakantiegangers niet heel erg bekend. Dit is eigenlijk heel erg jammer want vooral voor natuurliefhebbers is het eigenlijk een must op de to-do-vakantielijst. De eilandengroep is onderdeel van Portugal en ligt ongeveer 2 uur vliegen bij Portugal vandaan. Het is een vulkanische eilandengroep die bekend staat om zijn frisse natuurschoon (bijzondere planten zoals werkelijk prachtige grote struiken hortensia's, vulkanen, meren etc) en de variëteit aan vogels en walvissen. In dit artikel ligt de nadruk op het grootste eiland van deze archipel: Sao Miguel.

Kort wat informatie over de Azoren op een rijtje

Zoals al eerder gezegd vallen de eilanden onder Portugal, nog meer relevante informatie hieronder:

  • je kunt er betalen met de Euro: het valt gewoon onder Europa!
  • er wordt Portugees gesproken
  • je kunt kiezen uit de eilanden : Corvo, Flores, Faial, Pico, Sao Jorge, Graciosa, Terceira, Sao Miguel en Santa Maria.
  • je kunt er zelf goed rijden in een (huur-) auto
  • veel sportieve activiteiten zijn mogelijk

Reisvoorstel voor een reis: Azoren in 5 dagen

Dit reisvoorstel is geschreven voor 5 dagen Sao Miguel. Op dit eiland is genoeg te zien voor 5 dagen. Als je wat meer activiteiten op 1 dag doet, of wat activiteiten laat vallen, is het een optie om nog een ander eiland aan te doen. Terceira ligt het meest dichtbij en is een mooi eiland om te bezoeken. Pico staat onder andere bekend om de walvisspotting. Onderstaand voorstel is niet rigide: als het een dag lang regent kun je best schuiven met de activiteiten. Kijk wel even goed naar de weersverwachting: het zou jammer zijn als je bepaalde bezienswaardigheden niet bezoekt omdat je hoopt op mooi weer wat da niet komt.

Accommodatie en vervoer Op het eiland worden allerlei verschillende accommodaties aangeboden. Je kunt kiezen waar je zin in hebt. Op internet kun je zelf zoeken naar het plekje van jouw dromen variërend van campings tot hotels. Het is niet heel erg toeristisch: dus prijsvechters en all-in kom je hier niet echt tegen. Het is een aanrader om zelf een auto te huren om het eiland te ontdekken. De auto kun je meteen meenemen vanaf het vliegveld bijvoorbeeld. De wegomstandigheden zijn goed (al wordt er soms nog wel aan de weg gewerkt en zijn sommige wegen smal en kronkelig)

Dag 1

Neem deze dag even lekker de tijd om bij te komen van de vlucht. Als je rustig in wil komen kun je een wandeling doen. Op internet zijn er meerdere mooie wandelingen te vinden die je kunt maken op verschillende niveaus (van gemiddeld tot zwaar). Een bezoek aan theeplantage Gorreana (de enige Europese theeplantage) is zeker de moeite waard. Ook een rondrit over het linker- of rechtergedeelte van het eiland is een aanrader. Als het helder is, kun je het eiland recht oversteken en kun je het eiland op de verschillende vulkanen grotendeels overzien zoals bijvoorbeeld bij het Lagoa de Fugo.

Dag 2

Na een dagje natuur ben je vast wel toe aan een dagje "stad". Ponta Delgada is de grootste stad van dit eiland en biedt allerlei restaurants, winkels, parken en musea. De stad is niet enorm groot, maar in de afwisseling tussen stadse dingen en park/museum kun je je hier zeker een dag vermaken.

Dag 3

De derde dag is geschikt voor een wandeling rond het meer van Furnas en een bezoek aan de Tuinen van Furnas. Deze laatste zijn werkelijk prachtig. De tuin is door de eeuwen heen goed bijgehouden en er staan enorm veel verschillende planten, bomen en bloemen. Rondom dit dorpje zijn ook wat warmwaterbronnen aan de oppervlakte zichtbaar die voor veel stoom zorgen. In de tuin (waar je overigens wel voor moet betalen) is een warmwater zwembad. Het water komt zo uit de heetwaterbronnen in de omgeving. Het ruikt wat naar zwavel: maar neem toch je zwembroek mee, want het is de moeite waard!

Dag 4

In deze contreien kun je goed walvis spotten. Ook zijn er op zee vaak nog meer zeedieren te zien zoals verschillende soorten dolfijnen, potvissen en schildpadden. Aan de kust in bepaalde havens worden meerdere reismogelijkheden aangeboden. Zoek erna in de buurt een leuke wandeling of ga een middag ergens op een heuveltje zitten genieten van het uitzicht (of van een goed boek). Ook een manier om te ontspannen is Caldeira Velha: dit zijn warmwaterbronnen op het midden van het eiland. Je kunt hier in de open lucht genieten van het warme water, plus waterval. Om de bron heen ligt een mooi parkje en je kunt hier mooi picknicken!

Dag 5

Om de laatste dag af te sluiten kun je een rondreis maken over de kant van het eiland waar je nog niet (nauwelijks) bent geweest. Aan de linkerzijde zijn nog veel mooie wandelingen te maken en ook het meer met 2 kleuren: lagoa azul en lagoa verde (blauw en groen) bij sete cidades moet je gezien hebben.

Afrader?

De diehard zonne-aanbidder of strandganger moet deze vakantie nog maar even goed overdenken, want het eiland is niet voor niets zo mooi groen. Het weer is er erg wisselvallig en de zon laat zich niet altijd zien. Ook zijn er weinig zandstranden: maar de natuur is prachtig en zeker de moeite waard!

Afsluitende tip

Als je liever zelf je dagen indeelt kun je het beste het eiland in 4 delen verdelen en een deel per dag pakken. Het eiland is niet groot: maar dit is de meest praktische manier om toch 'alles' een beetje te zien...


Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden