Wat is de republiek Malu Entu

Inleiding

Algemeen

In de zomer van 2008 had de wereld er een nieuwe republiek bij, de republiek Malu Entu, de naam van deze republiek voor het eiland Mal di Ventre. Weliswaar door niemand erkent, en eind januari 2009 was het alweer afgelopen met de onafhankelijkheid. Maar Salvatori Meloni geeft de strijd niet op.

Stappen

Mal di Ventre

Dit kleine onbewoonde eiland heeft een totale oppervlakte van slechts 3,6 km² en het ligt circa 7 km van Sinis, het schiereiland (centrale westkust van Sardinië). Het eilandje staat op de voorlopige lijst van de UNESCO voor werelderfgoed.

Het granieten eiland kent wel bewoning, voornamelijk van konijnen en vogels. Het eiland is overdekt met dicht struikgewas. De stranden (Cala del Ponile, Cala Nord-Est, Cala del Nur aghe, Cala dei Pastori) zijn smal en liggen aan helder water, vooral aan de oostkant. Een wandeling over het eiland voert langs onder andere kleine baaien.

Onafhankelijkheid

Het eiland is het eigendom van een Engelsman. Zelf komt hij er nooit. De niet officiële inwoners (eigenlijk enkele radicale autonomisten) van Sardinië, met hun sterke onafhankelijkheidsdrang, hebben het eiland gekraakt. Zij plantte een vlag, gingen in een tent kamperen (waar het verboden is) en bezette een vervallen schuur. Daarna proclameerden zij de onafhankelijke republiek Malu Entu, wat letterlijk “Slechte Wind” betekend. Malu Entu is het Sardijns voor Mal di Ventre. De kleine republiek wordt echter door geen enkele staat erkend.

Sardinië dat eigenlijk bij Italië hoort, heeft een eigen taal en de inwoners lijken ook niet echt op de Italiaan. Ze zijn klein en donker, uit erfelijkheidsonderzoek is gebleken dat de Sardiniër verschilt van de Italiaan.

Uit de groep radicale autonomisten komt Salvatore Meloni, een transportondernemer. Hij onderhield contacten met Kadaffi uit Libië, met wiens geld hij de radicale afscheidingspartij stichtte in de jaren 80 van de vorige eeuw. Meloni werd op 16 mei 1985 veroordeeld tot 9 jaar cel. De celstraf was voor samenzwering tegen de staat wegens het streven naar de onafhankelijkheid van Sardinië. Tevens werd hem betrokkenheid ten laste gelegd van bomaanslagen. Tezamen met Meloni stond ook een Libisch geheim agent terecht.

In 2008 kwam Meloni opnieuw in beeld. Samen met vijf leden van de Partidu Indipendentista Sardu bezette hij het eiland Mal di Ventre. Hun tent staat op adres nr. 1 Seafront. Een volgende stap was het uitgeven van eigen bankbiljetten. Burgers werden benaderd om op het eiland hun domicilie te kiezen. Er wordt hun volledige belastingvrijheid geboden. Inmiddels zijn er al 350 aanvragen.

Einde van de onafhankelijkheid

Italië heeft het eiland heroverd. Omdat er in februari 2009 verkiezingen gehouden worden op Sardinië hebben Italiaanse militairen (met boswachter en havenmedewerkers uit Oristano) de macht op het eilandje overgenomen. Officieel omdat er volgens het nieuwsblad “la Repubblica” de Italiaanse milieuwetten niet werden nageleefd in het beschermde natuurgebied.

Vanwege het slechte weer konden de militairen het eiland makkelijk, zonder strijd, innemen. De radicale autonomisten zaten namelijk niet op het eiland. Maar begin februari 2009 zijn de militairen weer naar huis en heeft Meloni zich met een verse tent en schone vlag weer op het eiland gevestigd.


Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden