Malta als bruisend cultuurhistorisch eiland

Voor wie op zoek is naar een combinatie van zon zee en cultuur

Malta gekoesterd door de zon, is een al even bruisend als cultuurhistorisch eiland. De geschiedenis loert hier om elke hoek, Romeinen, Arabieren, Maltezer Kruisridders, Spanjaarden en Engelsen hebben er ooit voet aan wal gezet en er hun voetprinten achtergelaten. Vandaar een rijk cultureel patrimonium dat zijn gelijke niet kent en van Malta een droombestemming maakt.

Malta als citytrip

Valletta de hoofdstad van Malta is ongetwijfeld de kleinste hoofdstad van de Europese Unie. Veilig weggeborgen achter meterdikke omwallingsmuren, staat Valletta voor een middeleeuwse stadstaat waar de tijd al eeuwen lijkt stil te staan. Valletta heeft haar macht en rijkdom te danken aan de Maltezer Johannieterridders..Hij was op de vlucht voor de Turken en bouwde in de zestiende eeuw op enkele jaren tijd Valletta uit het niets op tot een stad volgepropt met kerken, kathedralen en weelderige versierde paleizen. Het kloppend hart van Valletta is de Republic Street. Een immer drukke hoofdstraat vol met winkels, paleizen, kerken en prachtige herenhuizen. De mooiste kerk is ongetwijfeld de St. John's Co- Cathedral.

Malta als kinderparadijs

Vanwege de rustige zee, is Melliha Bay met zijn zandstrand een ideale stek voor gezinnen met kinderen. Rond Valletta, St. Paul's Bay en Sliema vind je vooral rots- en betonplateaus met trapjes die naar de zee afdalen, al beschikt ieder hotel wel over een mooi buitenzwembad. Pret verzekerd bij uitstapjes naar Popeye Village, het Splash en Fun- waterpretpark en het Mediterraneo Marine park. In Popeye Village, waar de gelijknamige film opgenomen werd (met Robin Williams) zijn de decors behouden en is er een toeristische attractie van gemaakt.

Malta als openluchtmuseum

Eigenlijk is Malta één openluchtmuseum, met naast Valletta eveneens een topvermelding voor de voormalige hoofdstad Mdina, de tempels van Hagar Qim en het schilderachtige vissersdorpje Marsaxlokk. Mdina is een volledig ommuurd stadje, dat tijdens de zomermaanden net niet wordt platgelopen door de vele toeristen. Met zijn eeuwenoude straten en stegen weet Mdina serieus te bekoren en te verleiden. Hagar Qim is een prehistorisch tempelcomplex dat minder fotogeniek is dan Valletta of Mdina, maar toch wel meer dan de moeite waard is voor wie de oudheid genegen is. Het meest schilderachtig dorpje is het vissersdorpje Marsaxlokk, het heeft een strandpromenade met zicht op de vissershaven. Tijdens de zomermaanden kan het er heel erg druk zijn.    

Malta als party- eiland

Op Malta mag je de party gekte niet vergelijken met Ibiza of Mallorca, alhoewel je er ook flink kan feesten. De uitgaansbuurt is geconcentreerd rond St- Julians waardoor de rest van het eiland 's avonds van een relatieve rust geniet. Voor wie de remmen wil losgooien moet naar de wijk Paceville.

Malta als filmstudio

Malta heeft een oppervlakte van 246 vierkante kilometer en is daardoor piepklein,maar het aantal films dat er gedraaid wordt is duizelingwekkend. Historische blockbusters als Agora, Conan the Babarian, Troy en Gladiator. Ook Spielberg gaat er filmen, Munich werd grotendeels in Malta opgenomen, net zoals stukken uit The Da Vinci Code, ook de Madonnafilm Swept Away. De Blue Lagoon- baai diende er als decor voor deze film. En nu we het toch over deze baai hebben: Deze kristalheldere baai ligt tussen het rotseiland Cominotto en het eiland Comino. Het is één van de belangrijkste dagexcursies vanaf Malta gecombineerd met een bezoek aan Gozo.

Tot slot: Het grote contrast Gozo

Er is geen groter contrast denkbaar dan die tussen de eilanden Malta en Gozo. Met een bezoek aan Gozo word je als bezoeker eeuwen terug de tijd ingeslingert. Je leeft daar duidelijk op een ander ritme dan op Malta. Gozo is ook een heel stuk groener dan zijn grote broer Malta. Je vindt er geen drukke steden, maar het overaanbod van prentkaartachtige dorpjes waar de muilezeldieren en ezelskarren staan te pronken naast verroeste jeeps. De hoofdstad Rabat straalt zelfs een landelijk karakter uit. Vanaf de torenhoge citadel met zijn robuuste kantelen geniet je van een adembenemend zicht op Gozo. De vroegere naam van de hoofdstad Rabat was Victoria, genoemd naar de Engelse koningin. 

Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden