Bezienswaardigheden in Nationaal Park Veluwezoom, Gelderland

Op deze pagina vindt u een overzicht van bezienswaardigheden in Nationaal Park Veluwezoom.

Surf voor meer informatie over Nationaal Park Veluwezoom naar de LeerWiki-pagina Nationaal Park Veluwezoom.

Surf voor een handig overzicht van alle gemarkeerde paaltjeswandelingen in Nationaal Park Veluwezoom, met de startplaats, lengte, duur, type, kleur markering en een korte omschrijving naar de LeerWiki-pagina Gemarkeerde wandelingen door Nationaal Park Veluwezoom.

Bezoekerscentrum Veluwezoom / Transferium Posbank

Het bezoekerscentrum Veluwezoom is hét ideale startpunt voor een bezoek aan Park Veluwezoom. Voor het bezoekerscentrum vindt u een educatieve tuin van het IVN. In het bezoekerscentrum treft u een mooi opgezette tentoonstelling, een winkel, een brasserie en een VVV-agentschap aan, dat tevens fietsen verhuurt en allerlei activiteiten organiseert. Ook is er een terras met speeltuin. Het transferium heeft een grote parkeerplaats.

De Carolinahoeve

Pannenkoekenboerderij De Carolinahoeve

De Carolinahoeve kent een rijke historie. Naamsgeefster van De Carolinahoeve is Wilhelmina Carolina van Oranje-Nassau (1743-1787), dochter van prinses Anna van Hannover en stadhouder Willem IV. De oorspronkelijke hoeve is in 1765 gebouwd in opdracht van haar moeder, prinses Anna. Helaas is de hoeve sinds die tijd twee keer in vlammen opgegaan. Gelukkig kon de hoeve worden herbouwd en is het ook nu nog een populaire pleisterplaats. Beroemde bezoekers zijn onder meer Wim Kan, Corry Vonk en minister-president Gerbrandy. Sinds 1911 is de hoeve in bezit van Natuurmonumenten. Tegenwoordig is het een pannenkoekenboerderij.

Emma Pyramide

Ansichtkaart met Kluizenaarsberg, ca. 1930

Een piramide op de Veluwe? Nou, een echte piramide is de Emma Pyramide niet. Maar de 'Kluizenaarsberg' - die uiteraard geen berg is maar een heuvel - deed door de houten hekken die rondom de berg werden geplaatst denken aan de trappen van een piramide. En boven op die Kluizenaarsberg, gelegen aan de Kluizenaarsweg, staat een houten uitkijktoren genoemd naar koningin Emma.

Naast de toren staat sinds 1997 een gedenksteen voor tien mannen die op 13 december 1944 in de Veluwezoom zijn gefusilleerd.

Koepel de Kaap

Koepel de Kaap is een pittoresk rietgedekt houten huisje waar drankjes en ijsjes verkrijgbaar zijn. De kiosk is gebouwd in 1897 door de Rhedense VVV. Er is een klein terras waar het goed toeven is: van hieruit heeft u een schitterend uitzicht over het Herikhuizerveld. Koepel de Kaap heeft een (kleine) eigen parkeerplaats.

Natuurobservatiepost De Elsberg

Ruim 90 meter boven NAP ligt De Elsberg en daarmee is het een geweldige plek om uit te kijken over het oeroude Veluwelandschap. Wie in september of oktober komt, heeft bovendien een goede kans om burlende herten te zien en te horen.

Natuurobservatiepost Herikhuizen

Natuurobservatiepost Herikhuizen ligt op het terrein van de voormalige boerderij Herikhuizen. Vanaf dit hooggelegen punt heeft u een prachtig uitzicht over de omgeving. Vooral tegen de schemering, als de wilde zwijnen en reeën te voorschijn komen en de vleermuizen en uilen hun vleugels uitslaan, is een bezoek de moeite waard.

Paviljoen De Posbank

Paviljoen De Posbank © 2010 pixynl
Bjarne Mastenbroek tekende voor dit architectonische hoogstandje. Het transparante gebouw past prachtig in de natuurlijke omgeving. Bovendien zijn allerlei energiebesparende maatregelen getroffen om het gebouw zo milieuvriendelijk mogelijk te maken. Binnen is het gebouw heel bijzonder en bij mooi weer kunt u buiten op het terras plaatsnemen en genieten van een drankje en een lunch. Paviljoen De Posbank ligt op een steenworp afstand van De Posbank (zie onder) een heeft een grote parkeerplaats.

De Posbank

‘G.A. Pos, tweede voorzitter en hoofdconsulent van den A.N.W.B. Toeristenbond voor Nederland 1893 7 mei 1918 / Hij effende banen voor het vreedzaam verkeer tusschen de volken / Duizenden bracht hij in en tot de natuur / Den Nederlanders deed hij Neerlands schoonheid kennen waarderen en liefhebben’ staat er op de Posbank, een halfronde stenen bank die aan Park Veluwezoom cadeau werd gedaan ter ere van het 25-jarig jubileum van G.A. Pos. Zittend op de Posbank, op 90 m boven NAP, kijkt u uit over het Herikhuizerveld, een van de mooiste uitzichten in het park. Strikt genomen is de Posbank dus letterlijk een bank, maar het uitzichtpunt is zo beroemd dat men meestal het hele omringende heidegebied ermee aanduidt.

De Rhedense Schaapskooi

Een schaapskooi herken je aan de afgeschuinde hoeken. Die afgeschuinde hoeken hebben een belangrijke functie: ze zorgen ervoor dat schapen niet in de hoeken van de kooi platgedrukt worden door hun soortgenoten. Schapen zijn belangrijk om de heide open te laten blijven: ze eten allerlei gras en plantjes en zorgen er zo voor dat de heide in stand blijft. Schapenmest was bovendien voor de introductie van kunstmest een belangrijk middel om de schrale zandgronden iets vruchtbaarder te maken. Sinds 1963 ontfermt de Stichting Rhedense Schaapskudde zich over de schapen in Park Veluwezoom, die heel bijzonder zijn. Het zijn Veluwse Heideschapen, een ras dat in 1960 bijna was verdwenen, maar nu is teruggefokt.

Aanbevolen gids

Veluwe Zwerfpad - Wandelen over de 'Eindeloze Veluwe'

Aanbevolen kaart

Natuurmonumenten - Nationaal Park Veluwezoom en het Delerwoud (Schaal 1:20.000)

Aanbevolen website

Toeristisch Platform Zuid-Oost Veluwezoom