Maastricht citytrip

Maastricht

De stad Maastricht ligt in het uiterste Zuiden van Nederland, aan de oevers van de Maas en tegen de grens met België. Het is één van de oudste steden van Nederland en dat merk je in het historische centrum van de stad. Naast een historische stad is het ook een studentenstad, uitgaansmogelijkden zat dus. Maastricht is ook verkozen tot beste shoppingstad van Nederland. Bovendien kent Maastricht het meeste Michelin sterren van alle Nederlandse steden. Nog geen redenen genoeg om een bezoek te plannen? Hier volgen er nog een paar.

Verkennen

Het centrum van Maastricht leent zich perfect om te voet te ontdekken. In het VVV kantoor kan je tal van stadswandelingen verkrijgen. Je ontdekt zo de mooiste plekjes van de stad. Het stadhuis, de St-Servaas basiliek aan het Vrijthof, de oude stadsmuren,... De lijst is te lang om op te noemen. Onderweg kan je misschien één van de vele musea bezoeken. Wie niet houdt van wandelen kan op verschillende manieren een rondrit door de stad maken. Een boottocht op de Maas geeft dan weer een heel ander zicht op de stad.

Proeven

Maastricht staat erom bekend dat vele Belgische drugstoeristen de coffeshops in de stad bezoeken. Maar meer en meer Belgen bezoeken ook om culinaire redenen deze stad. Ze voelen zich thuis in het bourgondische karakter van Maastricht. Er zijn talloze uitstekende restaurants met de meest uiteenlopende smaken. Ook de vele terrasjes op de gezellige pleinen trekken veel volk. De leukste terrasjes vind je op het Vrijthof, het St-Amorsplein en het Onze Lieve Vrouwplein. Maar ook langs de Maas een terrasje doen is een aanrader. Ook aan het bassin, de oude binnenhaven van Maastricht liggen enkele trendy zaken. Een lokale specialiteit is natuurlijk de Limburgse vlaai, maar er worden tegen de heuvels van de Jekervallei ook druiven geteelt, wat een zeer lekkere wijn oplevert. Op het 'preuvenemint' wordt het Vrijthof overstelpt met eetkraampjes met lokale en exotische lekkernijen.

Feesten

Uitgaan kan in één van de vele café's in de stad. Er heerst een echte cafécultuur in Maastricht. Er zijn typische bruine kroegen, studentencafé's, tavernes en lounge bars. Regelmatig organiseert men festivals en live optredens in de stad. De optredens van André Rieu op het Vrijthof zijn inmiddels legendarisch. Eénmaal per jaar wordt de hele stad enkele dagen knettergek tijdens het carnaval.

Shoppen

Maastricht is een waar shopping paradijs. Alle populaire winkelketens vind je er terug. Bovendien zijn er regelmatig extra lange shoppingsdagen, kleurrijke lokale markten en voldoende parkeerplaatsen in het centrum. Maar wat Maastricht zo uniek maakt is het overige aanbod. Kleine boetieks, antiekzaken, haute couture, kunstgalerijen, trendy speciaalzaken,... Het aanbod is overweldigend. Bovendien zijn de nieuwe shoppingcentra 'mosae forum' en 'entre deux' perfect geïntegreerd in het historische centrum. Deze pareltjes van architectuur zijn mooi en gezellig. Enkele oude kerken werden omgebouwd tot een hippe boekenwinkel en een designhotel.

Ontdekken

Maastricht heeft ook meer te bieden dan enkel en alleen het centrum. Aan de rand van de historische binnenstad kan je het St Pietersfort en de kazematten verkennen. In het aangrenzende natuurgebied St-Pietersberg kan je prachtige wandelingen maken. Ook een rondleiding in de mergelgrotten is een absolute aanrader.

De Maas vormt ook een bron van ontspanning. De rederij stiphout biedt verschillende rondvaarten aan. Net buiten de stad liggen de Maasplassen. Hier vind je een watersportcentrum, een jachthaven, een dagstrand en een naturistenstrand.

Vanuit Maastricht ben je met de wagen of het openbaar vervoer op een wip in steden zoals Luik, Hasselt, Tongeren of Aken. Ook het Zuid-Limburgse heuvelland is het ontdekken waard, bv. met een vespa scooter. Toeristische toppers zoals Valkenburg en het drielandenpunt zijn allemaal in de buurt.

Nuttige links

Je leest het, redenen genoeg voor een weekendje Maastricht. Ik geef je nog enkele links mee van de tips die ik je gegeven heb.