De Hoge Venen

De Hoge Venen

De Hoge Venen is een prachtig stukje ongerepte natuur in het Oosten van België. Het is het hoogst gelegen gebied van het land en heeft daardoor een specifieke fauna en flora. Ook toeristen hebben de weg naar de Hoge Venen al jarenlang gevonden, en terecht! Wat er allemaal te beleven valt lees je hieronder.

Natuur

Het natuurpark Hoge Venen is meer dan 4000 hectare groot en is een beschermd natuurgebied. Men vindt er zeldzame veen- en plantensoorten en duizenden herten, reeën en everzwijnen. Het gebied is dan ook ideaal om al wandelend of fietsend van de natuur te genieten. Aan het natuurpark 'Botrange' vertrekken tal van mooie wandelingen door het veenlandschap. Typisch voor de streek zijn de knuppelpaden, die ervoor zorgen dat je niet wegzakt in het moeras. Elke wandeling wordt beloond door een prachtig uitzicht.

Er zijn ook wel wat gevaren verbonden aan een wandeling in de Hoge Venen. Vooral bij droogte is er een grote kans op bosbranden. Volg daarom goed de veiligheidsinstructies op. Het gebied is ook groot en uitgestrekt waardoor je makkelijk kan verdwalen als je afwijkt van de aangeduide routes. Vooral 's winters, wanneer sneeuw en mist de Venen verhullen, kan je makkelijk verdwalen.

Sneeuw

Dankzij de hoogte van bijna 700 meter boven de zeespiegel kan je in de Hoge Venen enkele weken per jaar genieten van de sneeuw. Er zijn tal van activiteiten die je kan beoefenen. Wandelen, langlaufen of een ritje maken met een sneeuwscooter is leuk voor de hele familie. Maar er zijn ook enkele skipistes, waarvan die in Ovifat de bekendste is.

Zomer

Ook als er geen sneeuw ligt kun je in Ovifat terecht op de piste. In plaats van met latten zoeft men dan met go karts de berg af. In de omgeving van Eupen en St. Vith vind je nog meer snelheid met enkele indoor karting centers.

De Hoge Venen lenen zich ook perfect om per fiets te ontdekken. Het mountain bike net bevat 18 routes met meer dan 420 kilometer parcours. Er zijn verschillende uitgestippelde GPS routes en brochures verkrijgbaar. In de meeste hotels verhuurt men fietsen.

Een meer ontspannen tochtje, maar zeker niet minder aangenaam, vind je in Leykaul. Op de oude spoorlijn ricting Duitsland maak jenu met een railbike een unieke tocht door het veengebied.

Bezienswaardigheden

In de Hoge Venen liggen enkele unieke stukjes natuur die een bezoek waard zijn. Het grootste gedeelte van de Venen bestaat uit een hoog gelegen moerasvlakte. Maar in de omgeving van Malmedy en Xhoffraix, in het Zuiden van de Venen, zorgen enkele riviertjes voor prachtige ingesloten valleien. Een wandeling langs deze riviertjes is een absolute aanrader, zoek zeker naar de waterval van Bayehon. Bekomen kan je bij een lekker emaaltijd in Ferme Libert of Malmedy.

De stuwmeren van Butchenbach, Robertville en Gileppe zijn stuk voor stuk indrukwekkend en zeer geschikt voor allerhande watersporten. Van Robertville loopt een mooie korte wandeling naar het middeleews kasteel van Reinhardstein. Aan de achterkant van het kasteel ligt de hoogste waterval van België.

Slag om de Ardennen

Tijdens de tweede wereldoorlog werd er hevig gevochten in de Ardennen. Ook in de Hoge Venen zijn hier nog sporen van terug te vinden. Het hele gebied van de Belgische Oostkantons werd trouwens geannexeerd na de oorlog, daarom spreekt men er ook nog steeds Duits. In Elsenborn ligt één van de grootste legerkazernes van het land. In Baugnez ligt een uniek museum dat je een goed beeld geeft van de harde strijd. St. Vith is één van de steden die door het Amerikaanse leger volledig plat werd gebombardeerd. In de streek liggen vele monumenten ter ere van de gesneuvelden.

Nuttige links voor toeristen

Botrange natuurcentrum

Dienst toerisme

Devalkart

Railbike

Kasteel Reinhardstein

Baugnez'44