Schiedam Rijksmonumenten en Jenever

Schiedam nieuws

In Schiedam worden in het weekend van 29 en 30 september zijn Brandersfeesten gehouden. Dit jaar gemist? Volgend jaar heb je weer een kans! Op 29 september is het wereldrecord LIPDUB verbeterd.

Hier kan je het filmpje bekijken: http://vimeo.com/50491090

Zwart Nazareth

Eén van de vele molens op de achtergrond.

Het eerste hoofdstuk van het boek “De eeuw van mijn vader” van Geert Mak heet “Zwart Nazareth”. Eens werd Schiedam “Zwart Nazareth” genoemd. Die bijnaam had de stad door de ovens die onder de distilleerketels van de jeneverindustrie werden gestookt. Doordat de ovens met steenkool werden gestookt ontstond er een enorme vervuiling. Ook de schrijver F. Bordewijk heeft in zijn boek “Verbrande erven” een beeld van het oude sombere Schiedam neergezet. Zoals de naam Amsterdam is afgeleid van de Amstel, die van Rotterdam van de Rotte, zo is die van Schiedam afgeleid van de Schie. Schiedam ligt tussen Rotterdam en Vlaardingen. De ene stad gaat in de andere over, dus Schiedam ligt als het ware ingeklemd tussen die andere twee steden.

Rijksmonumenten en jenever

Hier kan je met de fluisterboot varen.

In Schiedam wordt nog steeds jenever gestookt. Hoe dat in zijn werk gaat kan je in het Jenevermuseum gaan bekijken. Het museum stookt een eigen merk jenever volgens een recept uit de 17e eeuw. Het Jenevermuseum is de hele week geopend, behalve op maandag. Schiedam heeft de grootste molens van de wereld. Van de 20 die er ooit stonden zijn er nu nog zes over. De molens werden vroeger gebruikt om granen te malen voor de bakkers en de jeneverstokers van de stad. Wie er van molens houdt moet zeker een kijkje gaan nemen, want in 2011 staan de molens en de jenever bij veel activiteiten extra in de belangstelling.

De Stadsarmenschool

Naast het Jenevermuseum en de molens is er nog veel meer te zien in Schiedam, want er staan meer dan 200 rijksmonumenten. Veel oude panden hebben een nieuwe bestemming gekregen. Zo ook de voormalige Stadsarmenschool die in 1779 werd gebouwd. Ondanks de jeneverindustrie was er veel armoede in Schiedam door de teruglopende haringvisserij. In de Stadsarmenschool werd taal, rekenen en godsdienstonderwijs gegeven. Daarnaast werden de kinderen wolspinnen en breien geleerd. Arme kinderen zouden later hiermee in hun eigen onderhoud kunnen voorzien. Gesponnen wol en gebreide producten, daar was altijd wel vraag naar. Van het oorspronkelijke gebouw werden een paar vleugels gesloopt en in 2007 maakte een brand een einde aan de rest van het gebouw. De gemeente Schiedam heeft opdracht gegeven om de voormalige stadsarmenschool te restaureren en voor bewoning en een winkel geschikt te maken.

Herbestemming van gebouwen

Op 4 september 2011 werd de winkel van Jip en Jones in de voormalige Stadsarmenschool geopend.

Een ander voorbeeld van herbestemming van een gebouw is het Stedelijk Museum van Schiedam dat in het voormalige Sint Jacobs Gasthuis is gevestigd. In het museum kan je Nederlandse kunst van na 1945 bewonderen. De binnenstad van Schiedam is geen Zwart Nazareth meer. Integendeel, Schiedam was één van de genomineerden voor de Eden Award die op 19 mei 2011 is uitgereikt. Het thema in 2011 van de Eden Award was `herbestemming van lokaal erfgoed´ en daar is Schiedam goed in. De Eden Award is uiteindelijk naar Veenhuizen gegaan.

Winkelen in Schiedam

Schiedam bestaat niet alleen uit musea en rijksmonumenten. Als je van winkelen houdt, zal je je in Schiedam zeker niet vervelen. Er zijn gezellige winkelstraten waar je je hart kunt ophalen. In september 2011 zijn er er in Schiedam maar liefst 15 nieuwe winkels bijgekomen. De koopavonden zijn op donderdag en de eerste zondag van de maand is het koopzondag.

Schiedam vanaf het water

Schiedam is je bezoek zeker waard en als je toch komt, bekijk Schiedam dan ook vanaf het water met de fluisterboot.

Uniek project Molen De Kameel

De molen De Kameel dateert van 1715. In 1868 werd de molen gesloopt omdat er in 1865 een storm woedde die De Kameel grotendeels verwoestte. Op bijna dezelfde plek als de oorspronkelijke molen is nu zijn opvolger herrezen. Zaterdag 14 mei op de Molendag is de nieuwe De Kameel officieel in gebruik genomen.