Een weekendje weg naar Valkenburg

Inleiding

Wil je een weekendje weg? Dan is Valkenburg een aanrader! Valkenburg is een populaire bestemming voor toeristen. Wanneer je een weekendje weg wilt naar Valkenburg, dan heb je de keuze uit vele hotels in verschillende klasses. Je kan het weekendje weg zo duur en luxe maken als je zelf wilt. Er is van alles te doen in Valkenburg. Je kan prima een weekendje weg boeken met kinderen, maar ook voor volwassenen is Valkenburg een aanrader. Wat wil je allemaal weten over Valkenburg? En wat is er allemaal te doen als je een weekendje weg wilt naar Valkenburg?

Waar ligt Valkenburg?

Valkenburg ligt in het zuiden van Limburg. Valkenburg zelf is niet bijzonder groot. Er wonen zo'n 6000 inwoners. Voor veel Nederlandse toeristen is het een stuk rijden, maar je krijgt in Valkenburg wel een echt vakantiegevoel. Het landschap in Valkenburg is heuvelachtig. Hierdoor kan je er heerlijk fietsen en van de natuur genieten. Maar er is nog veel meer te doen in Valkenburg!

Wat is er allemaal te doen in Valkenburg?

Voor de kinderen

Je kan prima een weekendje weg naar Valkenburg boeken met kinderen. In Valkenburg zelf en omgeving is er van alles te doen voor kinderen.

 • Pretpark de Valkenier. Pretpark de Valkenier is een echt familiepretpark. Het is een combinatie van een grote speeltuin en een kermis. Je hebt in dit pretpark zowel binnen als buiten attracties, dus van het weer ben je niet afhankelijk.
 • Sprookjestuin Valkenburg. In de sprookjestuin van Valkenburg vind je vijftien verschillende sprookjes! Behalve de sprookjes zijn er nog meer leuke attracties en thema's. Verder kan je je dag combineren met een bezoekje aan de Mergelgrotten.

Natuur

Valkenburg staat bekend om zijn mooie natuur. Zo kan je er goed wandelen en fietsen. Ook zijn er verschillende natuurreservaten, zoals

 • Ravensbosch. Een groot en heuvelachtig bos
 • Schaelsbergerbos. In dit bos kan je allerlei mooie monumenten vinden.
 • Gerendal. Het Gerendal is een bekend natuurgebied. Je kan hier goed wandelen en van de mooiste orchideeën genieten.

Grotten

Wie Valkenburg zegt denk waarschijnlijk als eerste aan de mergelgrotten. Verschillende grotten zijn toegankelijk voor publiek. Bekende mergelgrotten zijn onder andere:

 • Fluweelengrot
 • Gemeentegrot
 • Steenkolenmijn
 • Trichterberggroeve (met aquarium)

Kabelbaan en Wilhelminatoren

Wil je Valkenburg eens vanuit de lucht bekijken? Dan is een bezoekje aan de Kabelbaan van Valkenburg een aanrader. Vanaf de kabelbaan heb je een mooi uitzicht over de binnenstad van Valkenburg. Ook een bezoekje aan de Wilhelminatoren is de moeite waard. Verder zijn er onder de kabelbaan verschillende grotten met allerlei activiteiten zoals paintball en lasergamen.

Cultuur

Je kan in Valkenburg ook een beetje cultuur snuiven. Zo zijn er bijvoorbeeld mooie kastelen en kerken die je kan bezoeken. Bekende kastelen en kerken in Valkenburg zijn:

 • H.H. Nicolaas en Barbarakerk
 • Sint Josephkerk
 • Kasteel Den Halder
 • Kasteel Oost

Wil je graag een bezoekje aan een museum brengen, dan kan je terecht in Steekmuseum het land van Valkenburg.

Conclusie

Er is zoveel te doen in Valkenburg dat een weekendje eigenlijk niet genoeg is! Veel mensen komen daarom graag nog een keer terug. Valkenburg zelf is niet zo groot, maar in en om Valkenburg is er genoeg te doen. Je kan eigenlijk alle kanten op als je een weekendje weg naar Valkenburg wilt boeken. Zo kan je van de natuur en de grotten genieten. Ook voor de cultuur kan je prima een weekendje weg naar Valkenburg boeken. Maar ook met kinderen is Valkenburg een goede optie. Er zijn allerlei leuke parken en activiteiten voor kinderen. Kortom, wil je graag een weekendje weg, dan is Valkenburg een goede aanrader!