Oostenrijk ook in de zomer ijzig koud

Oostenrijk in de zomer

Ook altijd gedacht dat er in de zomer weinig te doen valt in Oostenrijk? Dit is een foute opvatting!

Nadat ik er jarenlang van overtuigd was dat Oostenrijk een saai land was, ben ik tot inkeer gekomen nadat ik er zelf een nacht ben verbleven op doorreis. Hiervan was ik zo onder de indruk dat ik meteen een vervolgvakantie in Oostenrijk heb geboekt.

Grossarldal

Het tweede bezoek aan Oostenrijk bracht ons naar Grossarl, een dorpje liggend in het Grossarldal zo'n 50 kilometer van Zell am See gelegen. Het Grossarldal is werkelijk prachtig, omringd door hoge bergen en watervallen, die van alle kanten naar beneden stromen en uitmonden in een wildstromende rivier.

Grossarl maakt deel uit van de Oostenrijkse deelstaat Salzburg (zie afbeelding 1), waarvan Salzburg dat op zo'n 75 kilometer van Grossarl ligt, de hoofdstad is.

Deelstaten.jpg

Afb.1.Deelstaten van Oostenrijk.

In en rondom Grossarl liggen vele bezienswaardigheden, waarvan hieronder een kleine opsomming volgt. Buiten deze bezienswaardigheden kun je ook wandelen en fietsen in de omgeving, maar dat laat ik hier even buiten beschouwing.

Eisriesenwelt in Werfen

Ook wel de ijsgrot genoemd. Ja wat stel je je daar nu bij voor. Eigenlijk vrij simpel, een grot die van binnen uit ijs bestaat.

Is dat nu zo bijzonder? Ja zeker, want het is de enigste ijsgrot in de wereld!

De ijsgrot ligt op zo'n 25 kilometer van Grossarl af in Werfen en ver voordat je er bent staan de borden al langs de weg. Voordat je bij de ingang tot het park bent moet je eerst 5 kilometer met de auto tegen steile helllingen met haarspeldbochtjes omhoog naar de parkeerplaats.

Eenmaal daargekomen koop je de entreekaartjes tot de grot en/of kaartjes voor de lift. De grot ligt namelijk nog ongeveer 600 meter hoger. Je kunt er ook voor kiezen om naar boven te lopen en alleen toegangskaartjes voor de ijsgrot te kopen.

Sportief als ik ben, heb ik alleen kaartjes voor de ijsgrot gekocht en mocht ik dus naar boven lopen. Het is een zware inspanning maar voor het geweldige uitzicht doe je het, zie afbeelding 2.

Uitzicht_berghelling.jpg

Afb.2.Prachtig uitzicht vanaf de berghelling.

Voor mensen die slecht ter been zijn zou ik het niet aanraden.

Na ongeveer 2 uur lopen kwamen we boven en begon de rondleiding in de ijsgrot. Nog eens 700 traptreden lopen, waarvan 350 omhoog. In de ijsgrot is het alijd rond nul graden, dus je moet warm gekleed zijn. Omdat er geen verlichting is krijgt een op de drie personen een gasbrander mee, wat ook wel nodig is omdat het binnen in de grot echt pikdonker is.

De rondleiding met gids duurt ongeveer 70 minuten, waarbij je echt de mooiste ijscreaties voorbij ziet komen, zoals de ijsbeer en de olifant (met een beetje fantasie dan wel). Je loopt naar het hoogste punt in de grot, gelegen op ongeveer 1775 meter boven zeeniveau. Helaas mocht je in de ijsgrot geen foto's nemen, maar het was heel mooi om te zien.

Eenmaal buitengekomen kan je er weer voor kiezen naar beneden te lopen, maar dit keer heb ik gekozen voor de lift.

Al met al een hele indrukwekkende ervaring, trots op de geleverde inspanning en de bezichtiging van de grot maakten het een bijzondere dag.

Burg Hohenwerfen

Burg Hohenwerfen is een kasteel gebouwd in 1077 en ligt ook in Werfen. In het kasteel is veel te doen, voordat je binnen bent ga je omhoog met een lift of je kiest ervoor om naar boven te lopen.

Eenmaal boven gekomen kun je voor een aantal activiteiten kiezen, waaronder en bezoek brengen aan de wapenkamer van maar liefst 4 verdiepingen gevuld met wapens varierend van zwaarden tot speren en zelfs kanonnen. Erg interessant voor mensen die geinteresseerd zijn in oorlogsvoering.

Ook kunt je een bezoekje brengen aan het valkenmuseum, waar je van alles leert over valkenieren en het onderhouden van deze vogels, er staan niet alleen valken maar ook arenden en milanen om te bezichtigen. Vind je dit allemaal wat saai, dan wordt er zelfs 3 maal per dag een show gegeven waarin de vogels laten zien wat ze kunnen, met op het hoogtepunt 6 vogels tegelijk in de lucht.

Daarnaast worden er rondleidingen door het kasteel gegeven langs de kapel en het carillion, de martelkamer, de cellen en de kamers van de vroegere bewoners.

Voor kinderen zijn er nog allerlei activiteiten als boogschieten en geschminkt worden als ridder, die vinden plaats op de binnenplaats van het kasteel, zie afbeelding 3.

Binnenplaats.JPG

Afb.3.De binnenplaats van Burg Hohenwerfen.

Al met al een interresant kijkje in een kasteel dat er goed uitziet voor een kasteel dat meer dan 1000 jaar oud is!

Tot slot

Oostenrijk is ook in de zomer een leuk land om te bezoeken, zelfs als er geen sneeuw ligt zijn er vele activiteiten naast wandelen en fietsen te doen zoals het boven beschreven bezoek brengen aan de ijsgrot of aan Burg Hohenwerfen.

Naast bovenbeschreven bestemming is ook Wenen een zeer interessante stad om te bezichtigen. Ben je van plan om naar Wenen te gaan op vakantie? Lees dan hier meer over alle bezienswaardigheden van Wenen.

Ook een bezoekje aan de stad Salzburg is zeker de moeite waard! Voor meer informatie zie; Naar Oostenrijk? Bezoek Salzburg!

Reacties (1)

Reageer
Johannes reageerde 8 jaar geleden
02 Jul 17:48
ijsreisenweld in werfen is hel mooi