Verschillende gewoonten in Portugal en Nederland

Inleiding

verjaardagstaartLogischerwijs hebben mensen uit verschillende landen ook verschillende gewoonten. Welke opvallende verschillen zijn er tussen de Portugese en Nederlandse gewoonten?

Hoe verlopen bepaalde dagelijkse handelingen zoals het aannemen van de telefoon? Hoe vieren we een verjaardag? Wat eten we tijdens de lunch?

Verschillende gewoonten

Verjaardag vieren

Als er in Nederland iemand jarig is, komt de verjaardagstaart eigenlijk gelijk op tafel. Het maakt niet uit of de verjaardag ´s ochtends, ´s middags of ´s avonds gevierd wordt, het Nederlandse bezoek zit al vrij snel na aankomst aan de koffie of thee met taart. Eventuele andere hapjes en drankjes volgen dan later wel.

Daarentegen komt in Portugal de verjaardagstaart pas op tafel als de warme lunch of het avondeten genuttigd is. Het licht gaat uit, de kaarsjes op de taart worden aangestoken, men zingt voor de jarige en eet een stukje taart.

Telefoon aannemen

In Nederland is het gebruikelijk dat mensen hun naam noemen als zij een telefoontje krijgen.

In Portugal volstaat men met "Está?" (vrij vertaald: "Wie spreekt daar?") of nog vaker is het gewoon "Estou" ("Ik ben er"). Vervolgens zal de beller laten weten wie hij/zij is en, indien nodig, even navragen of hij/zij inderdaad met de gewenste persoon spreekt. Eigenlijk hebben de Portugezen gelijk. Waarom zouden wij onze naam zeggen terwijl we soms niet eens weten wie er belt en waarom hij/zij belt?

Het gaat overigens ook wel eens mis en dat is ook grappig. De Portugese beller identificeert zich niet maar vraagt met wie hij/zij spreekt: "Quem fala?" terwijl de gebelde toch echt eerst wil horen wie er nu belt en stug blijft volhouden: "Sim, estou, quem fala?".

Bedtijd kinderen

Nederlandse kinderen gaan vroeger naar bed dan Portugese kinderen. Een bijkomend voordeel van het feit dat Portugese kinderen later gaan slapen is dat ze ook wat later wakker worden.

Lunch op school

Nederlandse kinderen en hun ouders eten brood tussen de middag. Afhankelijk van de school- en thuissituatie kunnen ouders ervoor kiezen om hun kinderen thuis hun brood te laten eten of een zelfgemaakt lunchpakketje mee te geven naar school. Een typische Nederlandse schoollunch bestaat uit een paar belegde boterhammen, fruit, iets lekkers en een pakje drinken.

Daarentegen kiezen Portugezen dagelijks voor een warme lunch en daar beginnen ze al mee op de basisschool. Kinderen krijgen op school een gevarieerd driegangenmenu dat bestaat uit soep, vis of vlees inclusief groenten/aardappelen/pasta/rijst en meestal fruit toe. Het weekmenu wordt opgehangen zodat ouders kunnen zien wat er dagelijks gegeten zal worden.

Lekker in het zonnetje of toch maar niet?

Over het algemeen houden Nederlanders erg van de zon en gaan er kleren uit zodra het zonnetje zich (ein-de-lijk) laat zien. Bij voorkeur gaat men vol in de zon zitten of liggen. Portugezen zijn ook blij dat de zon schijnt maar blijven, desondanks of juist daarom, vaak met een lange broek lopen en kiezen er ook vaker voor om in de schaduw te gaan zitten.

Op zonnige dagen lopen terrasjes vol, zowel in Nederland als in Portugal. Ook zie je in Portugal best veel geparkeerde auto´s aan zee met mensen die, achterover geleund op hun autostoel, heerlijk genieten van zowel het zonnetje als het mooie uitzicht op zee. Het is een vertederende gewoonte om te zien: een hele rij naast elkaar geparkeerde auto´s met daarin slapende of lezende Portugezen.

Conclusie

Het is leuk om gewone, alledaagse gebeurtenissen in een Noord-Europees land en een Zuid-Europees land met elkaar te vergelijken. Uiteraard hebben mensen uit verschillende culturen ook verschillende gewoonten. Een gewone en alledaagse bezigheid zoals het aannemen van de telefoon verloopt in Portugal anders dan in Nederland, evenals het vieren van een verjaardag of het nuttigen van een schoollunch.

Bron afbeelding: Wikimedia Commons, Chzz

Tot slot: Hoe zijn de omgangsvormen in Portugal en Nederland?

Link: Verschillende omgangsvormen in Portugal en Nederland

Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden