Wrak duiken op Aruba

 INLEIDING

Hoewel het maar een klein eilandje is, liggen er toch 5 scheepswrakken en 2 vliegtuigwrakken voor de kust van het eiland. In totaal heeft het eiland zo'n 30 interessante duikocaties, maar deze 6 zijn altijd erg in trek bij de duikers. Het is wel aan te raden om via een duikcentrum met een boot mee te gaan. Deze mensen weten de exacte locaties, en kunnen er veel over vertellen. Om vanaf het strand in de richting van zo'n wrak te gaan zwemmen is geen goed idee, je bent al snel een halfuur aan het zwemmen. Als je dan ook nog eens een lange duik gaat maken en daarna weer terug moet zwemmen ben je als duiker zijnde niet verantwoordelijk bezig. Hieronder vind je een uitgebreide beschrijving over de wrakken.

ANTILLA

De Antilla is een Duits bevoorradings schip uit de tweede wereldoorlog. Het wordt ook wel 'The Ghost Ship'genoemd. Met zijn lengte van ruim 130 meter is het het grootste wrak wat je kunt vinden op Aruba. Het is ook zeer goed geschikt voor nacht-duiken. Door de omvang van het schip is het goed mogelijk om ook binnenin een kijkje te gaan nemen. Dit is natuurlijk wel geheel op eigen risico.

SS CALIFORNIA

Er word vaak gezegd dat dit het wrak zou zijn die niet gereageerd heeft op het S.O.S signaal van de Titanic, maar niets is minder waar. Dat schip heette de Californian, en is gezonken voor Cape Matapan (Griekenland).

Het wrak van de SS California ligt op een diepte van 5 tot 10 meter, en is daarom ook ideaal om te fotograferen. Het ligt op de noord-west punt van het eiland waar er grote kans is op sterkere stroming. Ervaring is dus geen luxe hier. Als je nog verder de oceaan in zwemt heb je een goede kans om haaien te zien.

JANE SEA

Het meest intacte wrak wat je op het eiland zult aantreffen is de Jane Sea, of ook wel Jane C. Het schip is zo'n 55 meter lang en ligt op een diepte van 20 tot 30 meter. Het schip is omringd met veel hersen koralen, en er zwemt genoeg rond om naar te kijken.

PEDERNALES

In de buurt van het Antilla wrak ligt de Pedernales. Ook dit schip is in de oorlog ten onder gegaan. Men zegt dat ze de voor en achterkant van het schip hebben verwijderd, en weer opnieuw tot één geheel hebben gemaakt. Het schip zou daarna zijn ingezet bij de invasie in Normandië.

Het wrak ligt op 8 tot 13 meter diepte, en is zeer geschikt voor de wat onervaren duikers. Tussen alle koralen door ligt van alles verspreid tussen de wrakken, van torpedos tot toiletpotten.

TUGBOAT WRECK

De sleepboot die hier ligt is ook zeker de moeite waard om eens te bekijken. Het is omringd door reuzachtige koralen, en er is grote kans om hier groene murenes te zien. Er worden ook regelmatig diverse soorten roggen gezien. Vooral onder de fotograven is deze locatie zeer in trek.

SONESTA AIRPLANES

Als je na het bekijken van de vorige locaties een beetje genoeg hebt van al die schepen, dan kun je tot slot nog even deze twee vliegtuigen gaan bekijken. Op 25 tot 30 meter liggen een Convair 400 en een Beech 18. Is toch leuk, om jezelf even te laten fotograferen als je in de cockpit zit.

CONCLUSIE

Voor zowel de beginnende als de gevorderde duiker zijn er genoeg locaties om te verkennen. Ga eens langs bij de diverse duikshops. Bij iedere shop die boot-duiken aanbied, hangt altijd wel een lijst met de locaties waar ze die week naar toe gaan. Je meld je aan, en genieten maar!



Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden