Sketchup tutorial: Photomatch een IKEA kast deel 2

Welkom terug bij deel 2 van de tutorial. Heb je deel 1 nog niet gedaan, klik dan hier.

STAP 3

We gaan verder met de zijkant van de kast. Die kunnen we simpel tekenen door een rechthoek te tekenen op de onderkant van de kast. De onderkant van de kast heeft een dikte van 5 cm, dus de zijkant gaan we ook 5 cm dik maken.

Vervolgens nemen we weer de push/pull tool en trekken hem naar boven gelijk met de onderkant van de bovenkant.

Nu is het weer een kwestie van groeperen en dupliceren naar de andere kant van de kast en de basis is gereed.    

Door in het menu op te drukken word de originele afbeelding geprojecteerd op de onderdelen die we zojuist hebben gemaakt. Dit maakt het weer iets duidelijker om te zien waar we mee bezig zijn, en je zou de originele afbeelding dus ook als texture voor je model kunnen gebruiken. Dit wordt veel gedaan bij het namaken van gebouwen voor Google Earth. Maar dat is weer een andere tutorial ;-)

STAP 4

We zijn beland bij het maken van de schappen. We zouden de schappen gewoon via de foto overkunnen nemen, maar dat is uiteindelijk minder nauwkeurig en zouden we dus allemaal verschillende tussenmaten krijgen. We gaan Sketchup een beetje laten rekenen voor ons. Je kunt nadat je iets hebt gedupliceerd tegen Sketchup zeggen dat hij hetzelfde nog een aantal keer moet dupliceren met dezelfde tussenruimte. Denk hierbij aan een schutting met planken. Je hebt de eerste plank, die dupliceer je en zet je b.v. 10 cm verderop. Als je nu typt zal Sketchup het zelfde 20 keer doen met dezelfde tussenmaat. Wat wij zo meteen gaan doen is het omgekeerde.

We gaan de eerste schap tekenen. Hij wordt 2 cm dik. We gaan de schap gewoon op de vloer tekenen zoals op de eerste afbeelding hieronder te zien is. De breedte van de schap is 69 cm.

Nadat je de schap zijn dikte hebt gegeven, ga je hem plaatsen zodat de bovenkant van de schap gelijk zit met de bovenkant van de onderkant van de schap.

Nu kunnen we hem gaan dupliceren zodat de onderkant van de schap gelijk komet met de onderkant van de bovenkant van de kast. Ik hoop dat jullie me nog kunnen volgen, maar de afbeeldingen hieronder zullen het duidelijk maken. Als je de schap hebt geplaatst dan geven we in . Sketchup zal nu 3 schappen verdelen tussen de 2 originele schappen. Het is belangrijk dat je het dupliceren en het plaatsen van de tweede schap in één keer doet, anders zal deze functie niet werken. Je kunt dus niet eerst dupliceren,en dan met de move-tool de schap verplaatsen. Selecteer dus een punt aan de onderkant van het schap die je tijdens het dupliceren gelijk kunt houden met de kast.

Je kunt nu de onderste en bovenste schap verwijderen, en de drie overgebleven schappen verplaatsen in de kast.

Probeer nu om zelf de verticale tussen planken te maken. Je begint gewoon weer met 1 tussen plank. ZOrgt dat hij op de goede plek komt te staan, en dupliceert hem vervolgens in een rechte lijn naar de andere 3 plekken.

Na wat materialen toegevoegd te hebben, en een snelle render in Vray voor Sketchup is dit het resultaat.


Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden