Sketchup tutorial: Photomatch een IKEA kast

INLEIDING

In deze tutorial gaan we met behulp van de photomatch-tool in Sketchup een simpele boekenkast van de IKEA maken. Belangrijk bij photomatch is dat de afbeelding die je gebruikt vanuit een goede hoek genomen is. Het komt wel eens voor dat ze de foto's bewerkt hebben, waardoor het perspectief niet meer klopt. Dan zul je genoegen moeten nemen met de foto die je hebt of gewoon op zoek naar een andere om toch makkelijk te kunnen werken.

STAP 1

We openen sketchup, en gaan naar FILE -> IMPORT. Hier hebben we drie keuze opties staan:

  1. use as image
  2. use as texture
  3. use as new matched photo

Zorg er voor dat je keuze drie neemt. Selecteer de afbeelding, en photomatch zal in je tekening gestart worden. Er verschijnt een grote wirwar van lijnen. 

Het is nu de bedoeling dat we Sketchup gaan vertellen hoe het perspectief van de foto is. Dit doen we met behulp van de 2 groene en rode onderbroken strepen. Als eerste gaan we het beginpunt bepalen door het kruis, waar de groene, rode en blauwe as elkaar kruisen, te verplaatsen naar de hoek van de kast.

Als we dit hebben gedaan, dan gaan we de rode en de groene referentie punten verplaatsen zodat ze met de lijnen van de kast meelopen.

Als je ze allemaal goed geplaatst hebt, dan zou automatisch ook de blauwe as op de goede plaats moeten staan, is dit niet het geval dan is de foto bewerkt en kun je hem beter niet gebruiken. Tenslotte gaan we de schaal van de tekeing instellen. Dit doen we in het photomatch menu bij het vak spacing. De afmetingen van deze kast zijn:

  • * Breed: 79 cm
  • * Diep: 39 cm
  • * Hoog: 149 cm

We vullen bij spacing nu de hoogte van de kast in. Dit houdt in dat de ruimte tussen de lijnen van het grid 149 cm is. Als we nu met de muis op de blauwe as gaan staan,  dan kunnen we het grid gaan verplaatsen. Verplaats het zodat de eerste grid-lijn geliijkstaat met de bovenkant van de kast. Dus als we nu de kast gaan tekenen zal hij 1 op 1 149cm hoog worden.

Klik op en dan kunnen we beginnen met het tekenen van de kast.

STAP 2

We beginnen met het tekenen van de zijkant van de onderkant van de kast. In de afbeelding hieronder ziet het eruit alsof ik hem niet lang genoeg heb getekend. Dit komt omdat ik tijdens het tekenen de originele diepte van 39 cm heb aangehouden. Dit zijn kleine verschillen die je tegenkunt komen bij photomatch. Mocht je trouwens tijdens het tekening het beeld roteren, dan verdwijnt de photomatch. Door op het tab-blad met je scène-naam te klikken wordt hij weer terug gezet.

Nu nemen we de push/pull tool, en trekken de zijkant naar de andere kant van de kast. Ook hier heb ik weer de originele maat aangehouden van 79 cm en nu ziet het er wel goed uit.

Op dit moment is de onderkant zo goed als klaar, en gaan we er een groep van maken. Dit kan door de hele onderkant te selecteren en met de rechtermuisknop te kiezen voor .

De bovenkant van de kast is identiek aan de onderkant dus we kunnen de onderkant dupliceren en op de bovenkant plaatsen. Let wel weer op dat je de originele hoogte van de kast aanhoud.

In het volgende artikel gaan we deze tutorial voortzetten.


Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden