Jordanië

Inleiding

Sinds mensen zich kunnen herinneren is het Midden Oosten al de plek waar altijd wel iets gebeurt. Per slot van rekening is dit de plek geweest waar de moderne beschaving begonnen is, waar Jezus geleefd heeft, waar de kruisvaarders huisgehouden hebben en waar de hele wereld zich nog steeds mee bezig houdt. De laatste jaren was het "relatief" rustig in de regio tot het begin van 2011. De "Arabische Lente" worden de protesten in de verschillende Arabische landen ook wel genoemd. Op een enkele demonstratie in Amman na, is het rustig gebleven in Jordanië en de vooruitzichten zijn dat het zo zal blijven. Mocht er toch nog het één en ander gaan gebeuren hier dan volgen de verschillende artikelen uiteraard.

Geografische positie

Jordanië, ik heb er veel over gehoord maar waar ligt het land precies? Jordanië ligt in het hart van het Midden Oosten en grenst aan de volgende landen: Israël, Syrië, Irak en Saudie Arabië. Alle voorgaande landen kunnen ingereisd worden vanuit Jordanië.

Bevolking

Er wonen zo'n zes miljoen mensen in Jordanië, de helft daarvan is van origine Palestijn. Een groot aantal van deze drie miljoen Palestijnen leeft een normaal leven maar er wonen ook nog een groot aantal Palestijnen in vluchtelingenkampen. Behalve deze drie miljoen Palestijnen wonen er nog verschillende groepen vluchtelingen in Jordanië. Na de Palestijnse vluchtelingen heeft de grootste groep vluchtelingen de Irakese nationaliteit.

Taal

De officiële spreektaal is het Arabisch, het Arabische dialect dat gesproken wordt is gelijk aan het Arabisch dat gesproken wordt op de westbank en Libanon. Het geschreven Arabisch, Fusha, is gelijk in alle Arabische landen van Marokko tot en met Irak en Saudi Arabië. Ook de Koran bijvoorbeeld is geschreven in het Fusha, wat het Fusha bijna een heilige taal maakt.

Cultuur/geloof

De officiële godsdienst van Jordanië is de Islam, dit kenmerkt zich met name door de vele moskeeën en het houden van de Islamitische feestdagen zoals Ramadan, Suikerfeest en Offerfeest. Verder is er sprake van een Arabisch/Islamitische cultuur wat zich met name uit in het dragen van hoofddoeken bij de vrouwen en andere omgangsvormen tussen mannen en vrouwen.

Steden

De belangrijkste steden van Jordanië zijn: Amman, Zarqa, Salt, Irbid, Madaba, Ma'an en Aqaba. Amman is de hoofdstad van Jordanië, er wonen zo'n twee en half miljoen mensen. Irbid is daarna de grootste stad van Jordanië, er wonen zo'n één miljoen mensen op de voet gevolgd door Zarqa waar ook bijna één miljoen mensen wonen.

Bezienswaardigheden

Er is veel te bekijken in Jordanië, de belangrijkste historische sites zijn de volgende. Jerash, één van de grootste Romeinse opgravingen in het Midden Oosten. Petra, de verborgen roze stad van de Nabateeërs en één van de nieuwe wereldwonderen. Als je één site in het Midden Oosten moet kiezen om te bekijken dan moet dat Petra zijn! Madaba en Mount Nebo zijn twee kleinere sites die het bekijken waard zijn. Op Mount Nebo heeft Mozes vlak voor zijn overlijden een blik geworpen op het beloofde land. In Madaba zijn kaarten van het beloofde "grote Israël" te zien. En tot slot is daar natuurlijk de Dode Zee, drijven in het super zoute water is een absoluut bijzondere ervaring die niet mag missen aan je Jordanië reis.