Vijandschap tussen jonge en oude generatie groeit

Inleiding

Wanneer zullen ze het inzien? Wanneer zullen ze het beseffen dat niet iedereen onder de 25 jaar een zuipende, herrieschoppende en scheldende tiener is? Wanneer zullen de ‘grote mensen’ ons weer zien als medeburgers die echt wel wat meer te zeggen hebben dan de 140 tekens in een tweet? Grote mensen versus jongeren, zal er ooit een winnaar bekend gemaakt worden?

Dagelijks beeld

Want geef toe: dit is toch vaak de praktijk die we dagelijks tegenkomen. Ouderen zien jongeren vaak als lui, irritant en gewelddadig. De jongelui hangen maar wat rond en voeren weinig tot niets uit. Dat ze dat denken is één ding maar om dit werkelijk zo is, is nog maar de vraag. Inmiddels is dit het openbare beeld van onze generatie geworden. Dat wordt bijlange niet gewaardeerd.

Andersom…

Geldt hetzelfde. Jongeren vinden ouderen saai, ouderwets en ze zeuren een aardig deel van hun bestaan. Over van alles en nog wat: kamers opruimen, gras maaien, tattoo’s, uitgaan, drugs, te veel drinken, geld verbrassen, GSM rekeningen, te dure gadgets, foute vrienden, straathangen, te lang slapen, oordopjes, luide muziek, studieschuld, kortom: het is altijd wel iets.

Zo komen beide partijen uiteindelijk in een negatieve spiraal terecht en daar heeft niemand baat bij.

Een voorbeeld: het verkeer!

Jongeren rijden te snel, te roekeloos en letten niet op. Ouderen weten niet waar het gaspedaal zit, maar de rem weten ze altijd prima te vinden. Maar als je dan kijkt naar wie de meeste brokken maakt, dan scoren de 65-plussers bijna even hoog als de jongeren onder de 25. Vanwaar dan dat gebrek aan solidariteit tussen beide leeftijdsgroepen?

Vergane glorie?

Eigenlijk mogen we wel een beetje met de ouderen meevoelen. Het is niet niks om eerst zelf modern en 'in' te zijn en door de volgende generatie(s) vervolgens te worden bestempeld als ouderwets en te worden gezien als mensen die niet meer mee kunnen met de tijd van nu, want de wereld verandert snel. Dus het peloton volgen wordt moeilijker en moeilijker. En ja, dat is inderdaad de schuld van de jongeren. Zij hebben de ouderen verstoten van hun ‘in-zijn’ troon.

Jaloerse jongeren?

En andersom zijn wij als jongeren misschien stiekem een beetje jaloers dat ‘die oudjes’ het allemaal al voor elkaar hebben. Huisje, boompje, beestje, een (bijna) vaste baan en goed inkomen of een riant pensioen. Na hard gewerkt te hebben, lekker genieten van het leven! Jongeren genieten ook maar anders en op hun manier. Dat wordt al snel gezien als experimenteren.

Conclusie

Komt er ooit een einde aan het ‘generatieconflict’? Slagen jongeren en ouderen er ooit (weer) in om harmonieus samen te leven? Je zou denken van niet want de samenleving zal blijven veranderen... en wel zo snel (volgens de voorspellingen) dat de jongeren het binnen hun eigen generatie niet meer kunnen bijbenen!