Nederbelg minder gedoe met nieuw paspoort

Nederlanders die wonen in Belgie

Wat een drama! Je woont in België maar hebt nog steeds een Nederlands paspoort. Gevolg: om de zoveel jaar vervalt je Nederlandse paspoort en ben je verplicht om dat vodje papier te gaan verlengen. Dat is geen pesterij: elke Nederlandse burger komt dit probleem tegen en kan op stap naar zijn gemeente, liefst op afspraak. Maar als je Nederbelg bent, zoals dat dan heet, is een paspoort verlengen een hele klus! Daar komt nu verandering in! Hoera!
 

Om de 5 jaar paspoort verlengen

Of het nu gaat om een eenvoudig Nederlands paspoort of een Nederlandse identiteitskaart: dat maakt niet uit. Beide zijn 5 jaar geldig. Ook op reisdocumenten staat de precieze datum van geldigheid. Is dit van belang? Ja, want als je reisdocumenten gaat gebruiken als identiteitsdocument dan heb je een groot probleem als de geldigheidsdatum is verstreken.

Verschil paspoort en identiteitskaart!

 

Met een paspoort mag je over de hele wereld reizen. Met een Nederlandse identiteitskaart kun je dat niet! De reiswijdte van een identiteitskaart is beperkter.

Wil je weten waar je wel naartoe mag? Klik hier

Oude toestand

Tot op heden moest je voor een nieuw paspoort naar het Nederlands Consulaat dus een tripje Antwerpen. Of, als je de voorkeur geeft aan een citytrip Brussel: de Nederlandse Ambassade. Dat kan dus nu eenvoudiger via Maastricht of Echt-Susteren dus waarom zou je dat niet doen?

Nu ook in Nederland!

Voor alle duidelijkheid: je woont in België. Maar je hebt de Nederlandse nationaliteit. Dat is de situatie van Nederbelg zijn. Dan bent u lid van het legertje Nederbelgen! Stel je vast dat je paspoort of identiteitskaart verlopen is dan moet je een nieuw of paspoort of identiteitskaart gaan halen.

Echter de overheid snelt te hulp! Daar waar je tot op heden naar Brussel of Antwerpen moest, kun je nu dichter bij huis terecht. En dichterbij betekent in dit geval de gemeente Maastricht of Echt-Susteren. De beste aanpak? Bel eerst even met de gemeente. Je moet immers een afspraak maken voor jouw specifieke situatie. En als het paspoort klaar ligt, moet je dit persoonlijk gaan ophalen. Wil je een ritje Antwerpen of Brussel dus vermijden, ga dan eens naar de website.

Link

Gemeente Maastricht en/of Gemeente Susteren en Nederbelgen paspoort

Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden