Tips voor een geslaagd Moederdagontbijt

Inleiding

De 2de zondag van mei is het weer Moederdag! Tijd dus om mama in het zonnetje te zetten. En hoe kan je Moederdag beter beginnen dan met een overheerlijk Moederdagontbijt? Lees gauw verder voor de lekkerste ontbijtrecepten en tips. Moederdag kan voor jou niet meer stuk!

Broodjes

Afbakbroodjes en croissantjes zijn onmisbaar bij een uitgebreid Moederdagontbijt. Maar heb je ook weleens aan deze recepten voor Moederdag gedacht?

Bagels met zalm

Ingrediënten: bagel, roomkaas met kruiden, mierikswortel, gerookte zalm, rucola

Verwarm de over voor op 225 graden. Snijd de bagels door midden en leg ze op een bakplaat in de oven totdat ze warm en knapperig zijn (ongeveer 5 minuten). Meng de kruidenkaas met een kleine beetje mierikswortel, hoeveel jij denkt nodig te hebben. Haal de bagels uit de oven en besmeer deze met het mengsel. Leg vervolgens op de bagel een handje rucola en verdeel er de zalm over.

Blini’s

Ingrediënten: gist, melk, boekweitmeel, eieren, boter, bloem, suiker, zout

Verkruimel in een kommetje 15 gram gist. Roer hier 1.5 dl lauw warme melk doorheen. Doe 100 gram boekweitmeel in een schaal en roer hier het gistmengsel doorheen. Laat het beslag afgedekt op een warme plaats ongeveer een uurtje rijzen. Roer twee eierdooiers los met een theelepel suiker en een snufje zout. Smelt 15 gram boter en 1 dl. melk en klop deze samen met het dooiermengel door het gerezen beslag. Schep 50 gram bloem en 50 gram boekweitmeel erdoor. Klop dit beslag enkele minuten door. Klop hierna de eiwitten stijf en spatel deze door het beslag. Dek het beslag af en laat het nog een klein halfuurtje rijzen. Bak vervolgens in een koekenpan de blini’s in wat boter. Als ze aan de onderkant bruin zijn moet je ze keren en aan de andere kant bakken.

Blini's

Beleg

Bij een Moederdagontbijt is het beleg natuurlijk onmisbaar. Bedenk wat jouw moeder lekker vindt, houdt ze meer van kaas, van lekkere jammetjes of toch van vleeswaren? Misschien wordt het wel een combinatie van alle drie! Kijk hieronder voor tips.

Verschillende kaassoorten:

Goudse kaas, geitenkaas, brie, feta, edammer, camembert, mosterdkaas, mozzarella, gorgonzola etc.

Verschillende jammetjes:

Enkele populaire jamsoorten zijn: aardbeienjam, kersenjam, abrikozenjam en bosvruchtenjam.

Verschillende vleeswaren:

Boterhamworst, filet Americain, fricandeau, ham, kipfilet, ossenworst, rollade, salami etc.

Ei

Ook hoort een eitje bij een echt Moederdagontbijt. Kook de eieren 3 a 4 minuten voor een zacht eitje, voor halfzachte eieren is een kooktijd van 5 a 6 minuten voldoende en harde eieren kook je in ongeveer 8 minuten. Heb je ook weleens aan scrambled eggs gedacht? Dit is een roerei dat vooral veel gegeten wordt bij een Engels ontbijt.Hiervoor klop je eieren los met wat melk of room en zout en peper. Schep dit vervolgens in een pan met gesmolten boter en roer het mengsel in de pan voortdurend, zodat het niet aan de panwand blijft kleven. Ook lekker met geraspte kaas door het mengsel.

Drankjes

Koffie, thee, verse j’us d’orange doen het altijd goed op een Moederdagontbijt. Maar je kan haar ook verassen met een overheerlijke, gezonde smoothie! Een smoothie is een drankje op basis van gepureerd fruit, vaak aangemaakt met water, yoghurt of ijs. Kies voor een smoothie fruit dat je moeder het lekkerst vindt en doe dat in een blender met bijvoorbeeld sinaasappelsap, yoghurt, melk of ijs, zodat het een glad geheel kan worden. Met een staafmixer kan je ook prima smoothies maken. Hieronder enkele recepten voor lekkere smoothies!

Banaan-Aardbei smoothie

Ingrediënten: banaan, aardbeien, melk, yoghurt

Doe een banaan, 3-5 aardbeien, 5 eetlepels magere melk en 225 gram magere yoghurt bij elkaar in de blender. Meng het tot een glad geheel.

Chocolade smoothie

Ingrediënten: bananen, chocolademelk, chocoladeijs, vanillesuiker

Schil twee kleine bananen en snijdt ze in plakken. Mix de bananen met de 1.5 dl halvolle chocolademelk, een bolletje chocoladeijs en een zakje vanillesuiker tot een schuimig drankje.

Zoetigheden

Aardbei met een laagje chocolade
Tot slot nog een aantal recepten van iets waar alle moeders dol op zijn, zoetigheden!

Aardbeien gedoopt in chocolade Ingrediënten: chocolade, 1 doosje aardbeien

Hak 150 gram chocolade fijn en smelt het au-bain-marie of in de magnetron (in een magnetronbestendig bakje!). Roer af en toe zodat het een mooi en glad mengsel wordt. Maak de aardbeien schoon, maar laat de kroontjes eraan. Houd de aardbeien bij het kroontje vast en doop ze een voor een tot ongeveer 2/3 in de chocolade. Leg ze, met het kroontje naar beneden, op een rooster en laat in de koelkast de chocola weer hard worden.

Blue Berry Muffins

Beslag: 200 gram bloem, 150 gram suiker, 75 ml plantaardige olie, 1 ei, 75 ml melk, 150 gram bosbessen, ½ theelepel zout, 2 theelepels bakpoeder

Bovenlaag: 100 gram suiker, 50 gram witte bloem, 50 gram boter, 1 ½ theelepel kaneelpoeder

Verwarm de over voor op 200 graden of gasstand 6. Vet de bakvorm voor muffins (kunnen ook papieren vormpjes gebruikt worden). Vermeng de bloem, suiker, zout en bakpoeder en roer hier de olie, ei en melk door. Schep als laats de bosbessen erdoor. Vul de muffinvormpjes met het beslag en bestrooi met het mengsel voor de bovenlaag.

Bovenlaag: meng de suiker, bloem, boter en kaneel met een vork vermengen. Strooi het mengsel voor het bakken over de muffins Bak de muffins vervolgens 20-25 minuten in de voorverwarmde oven.

Checklist

Broodjes, croissantjes, kaas, jam, vleeswaren, ei, drinken, zoetigheden.

En vergeet de boter niet!


Heb een fijne Moederdag!

Links