Hoe viert men Valentijnsdag wereldwijd

Valentijnsdag, ook wel Sint Valentijnsdag genoemd, wordt elk jaar op 14 Februari gevierd bij veel mensen van over de hele wereld. Geliefden laten hun liefde kennen door elkaar bijvoorbeeld een valentijnskaart te sturen (vaak ook anonieme valentijnskaart). Ook een bosje bloemen geven is erg populair op Valentijnsdag. De dag is vernoemd naar de Martyrs genaamd Valentijn (Een Martyr is iemand die zijn leven wil opofferen voor, bijvoorbeeld een geloof voor vele andere). In de 19e eeuw, het sturen van een valentijnskaart was een mode/trend in Groot-Brittanië. Naar metingen van de US Greeting Card Association worden er jaarlijks ongeveer 1 miljard (1.000.000.000) kaarten verstuurd, wereldwijd.

Valentijnsdag wereldwijd

Europa

In Groot-Brittanië is het een echt traditie. In Frankrijk wordt Valentijnsdag 'Saint Valentin' genoemd en wordt op dezelfde manier gevierd als alle andere westerse landen. In Spanje wordt Valentijnsdag 'San Valentin' genoemd en wordt op dezelfde manier gevierd als in Groot-Brittanië, behalve in Catalonië, daar worden er allerlei festiveiten georganiseerd, zoals het geven van rozen en boeken. In Portugal wordt het 'Dias dos Namorados' (Vriend/vriendin 's dag).

In Roemenië is de traditionele liefdes dag op 24 Februari en wordt Dragobete genoemd. In Turkije wordt het Sevgililer Günü genoemd (schatjesdag/schatteboutdag/minnaardag)

In Slovenië worden er door sommige beweerd dat op 14 februari de bloemen en planten beginnen te groeien. De dag wordt gevierd als de eerste dag waarbij er op het land wordt gewerkt.

In Denemarken en Noorwegen wordt het Valentinsdag genoemd en wordt het hetzelfde gevierd als in Nederland. In Zweden wordt het Alla hjärtans dag (alle harten dag) en in Finland wordt het Ystävänpäivä (vriendendag). In Estland wordt het Sõbrapäev genoemd (tevens vriendendag).

Azië

Singapore, China en Zuid-Korea zijn de landen waar de mensen het meeste geld uit geven aan Valentijnsdag.

In China is het gewoon dat de man chocolade, bloemen of beide geven aan de vrouw waarvan ze van houden. In Zuid-Korea geven vrouwen chocolade aan mannen op 14 Februari en geven mannen snoep (geen chocolade) aan vrouwen op 14 Maart (Zwarte Dag). Singles die niks hebben gekregen op 14 Februari of 14 Maart gaan naar een Chinees restaurant en eten zwarte noodles. Elke 14e van de maand is een liefdes geralateerde dag;

 • 14 Januari: Kaarsendag
 • 14 Februari: Valentijnsdag
 • 14 Maart: Witte Dag
 • 14 April: Zwarte Dag
 • 14 Mei: Rozendag
 • 14 Juni: Kusdag
 • 14 Juli: Zilveren Dag
 • 14 Augustus: Groene Dag
 • 14 September: Muziekdag
 • Oktober: Wijndag
 • 14 November: Filmdag
 • 14 December: Omhelsdag

Centraal en Zuid-Amerika

In 2009 in Venezuela, de huidige president (Hugo Chavez) schorsde Valentijnsdag omdat de dag erna het referendum plaatsvond. In plaats van Valentijnsdag was de dag na het referendum: 'de week van de liefde'. In Brazilië, Valentijnsdag wordt 'Dia dos Namorados' genoemd (zelfde als in Portugal) en wordt op 12 Juni gevierd. In Colombia wordt het 20 September gevierd en in de rest van Zuid-Amerika wordt het gewoon op 14 Februari gevierd.

Saoedi-Arabië

In Saoedi-Arabië is het in 2008 verboden om Valentijnsdag te vieren omdat het on-Islamtische (vakantie)dag is. Alle winkeliers moesten alle rode items verwijderen uit hun winkel. Door deze regel vormden er zich allerlei illegale winkels met rozen en inpakpapier.

Links

Valentijnsgerechten