Waar komt Moederdag vandaan

Inleiding

Elk jaar op de tweede zondag in mei vieren wij moederdag. Het is de dag dat moeder verwend wordt met ontbijt op bed en met zelfgemaakte knutselwerkjes en geen huishoudelijke klusjes hoeft te doen. Maar hoe is de viering van moederdag precies ontstaan en waarom vieren wij moederdag nu precies op die dag?

Het begin

In tegenstelling tot wat de meeste mensen denken is moederdag niet begonnen als een commercieel feest. Moederdag is van oorsprong namelijk niet een verzinsel van de bloemenzaken, wenskaartenmakers en/of drogisterijen en parfumerieën.

  • Moederdag begint al ten tijde van de oude Grieken. De eerste viering van moederdag is ter ere van de godin Rhea. Rhea is de moeder van alle goden.
  • De Romeinen vierden ook al moederdag. Zij vierden dit feest met offers in de tempel van Cybele, hun moeder van de goden.
  • In de zeventiende eeuw was er in Engeland moeder zondag. Dit was dan de zondag voor Pasen. Tijdens deze dag gingen jonge mensen die vaak bij hun werkgevers inwoonden naar huis om hun moeder te bezoeken.
  • In het jaar 1870 was er een vrouwelijke rechter uit Philadelphia met de naam Julia Ward Howe die een moederdag wilde instellen maar zij zag dit dan als dag van de ontwapening, dag van de vrede.

Anna Jarvis


De vrouw die moederdag eigenlijk heeft bedacht, zoals wij die nu kennen is de Amerikaanse Anna Jarvis uit Crafton, West Virginia. Anna was zelf niet getrouwd en had geen kinderen. Haar grote voorbeeld was haar eigen moeder van wie zij veel hield en voor wie zij veel respect had. Haar moeder had een zwaar leven en veel verdriet door het verlies van 7 van haar 11 kinderen.

De moeder van Anna stierf in 1906 op de tweede zondag in mei. Door deze gebeurtenis bedacht Anna dat het een goed idee zou zijn om haar moeder te eren op deze dag en om eigelijk alle moeders te eren op deze dag. De leiders van de kerk in haar woonplaats Crafton vonden dit een goed idee en zo werd voor het eerst moederdag gevierd in de plaats waar de moeder van Anna was overleden op de tweede zondag in Crafton in 1907. Op die bewuste dag, een jaar nadat haar eigen moeder was overleden, deelde Anna anjers uit aan alle moeders die aanwezig waren in de kerk.

Nationale feestdag

Samen met andere mensen die inmiddels ook enthousiast waren geworden ging Anna politici en andere bekende mensen aanschrijven om te proberen van moederdag een nationale feestdag te maken. In het begin lukt dit niet. Het is wel zo dat in het jaar 1910 moederdag inmiddels werd gevierd in heel West Virginia. Maar uiteindelijk lukt dit wel! De president van de Verenigde Staten, destijds Woodrow Wilson riep op 8 mei 1914 moederdag uit tot een nationale feestdag.

Vanuit de Verenigde Staten is het daarna in de loop van de jaren overgewaaid naar andere landen in de wereld. In Nederland zijn we rond het jaar 1925 begonnen met het vieren van moederdag.

Links

Tips voor een geslaagd Moederdagontbijt