Verschillende soorten kerstkaarten

Wereldwijd worden er elk jaar rond de kerstperiode miljarden kerstkaarten verzonden. Alleen al in België en Nederland worden er ieder jaar meer dan 60 miljoen kerstkaarten verstuurd!

De oorsprong van de kerstkaart

Rond Kerstmis is het voor de postbodes een drukte vanjewelste. Het is namelijk de periode van het versturen van kerstkaarten. Wereldwijd worden er kerstkaarten verzonden naar vrienden, kennissen en uiteraard ook naar de familie. Dit wordt echt in alle culturen gedaan; in zowel Noord- als Zuid-Amerika tot zelfs China! Tegenwoordig kan je ook kaarten via het internet versturen. Maar de meeste mensen verkiezen toch om een gewone kerstkaart te sturen. Deze kerstkaarten kan je zelf maken, in de winkel of op het internet kopen. Maar eigenlijk is dit niets nieuws onder de zon.

De uitvinder van de kerstkaart

Al reeds in de Middeleeuwen was het gebruikelijk om in de kerstperiode iedereen die je kende of genegen was, een "kerstgroet" of kerstboodschap te versturen of te wensen. Maar meestal gebeurde dit dan door mondelinge overdracht of er werd een cadeautje afgegeven. Het echte versturen van een kerstkaart dateert uit de 19e eeuw. De eerste ontwerper van de kerstkaart was de Engelse tekenaar John Callcott Horsley. De kerstkaart die hij ontwierp, toonde een kerstviering in een gezin met daarbij de bekende tekst: "A Merry Christmas and a Happy New Year to You.” (Een vrolijk kerstfeest en gelukkig Nieuwjaar toegewenst). Hoewel de eerste kerstkaart in 1843 al ontworpen was, begon de echte opkomst van kerstkaarten in Amerika pas in 1875. Deze rage was komen overwaaien vanuit Europa, waar het versturen van kerstkaarten vooral in Engeland en Duitsland populair was. Maar voor veel arme mensen bleef een kerstkaart te duur. Pas toen men rond 1960 een manier ontdekte om goedkoper kleuren te drukken, gingen ook de armen kerstkaarten versturen om op die manier hun kerstboodschap over te maken. Hierdoor ontstond dus de traditie om ieder jaar rond Kerst een kerstkaart te sturen.

Zelf een kerstkaart maken

Zelf een kerstkaart knutselen of maken is het meest originele dat je kan doen. Mensen zullen een zelfgemaakte kerstkaart namelijk meer appreciëren dan een gekochte kerstkaart omdat ze weten dat je er werk in hebt gestopt. Zeg nu zelf wat je het liefste krijgt een originele kerstkaart of een sms’je? Er zijn tegenwoordig enorm veel mogelijkheden om zelf een kerstkaart te maken, zo kan je bijvoorbeeld op het internet je kerstkaart zelf ontwerpen en dan afdrukken of laten leveren. Hoewel deze kerstkaarten op de computer gemaakt zijn, zijn ze toch nog dat tikkeltje origineler omwille van de persoonlijke boodschap.

Een kerstkaart of e-mail sturen?

Tegenwoordig kan je een e-mail of zelfs sms sturen in de vorm van een kerstkaart, maar dit zou ik alleen doen als die persoon moeilijk te bereiken is via de post. Mensen hebben namelijk graag een materiële kerstkaart die ze kunnen ophangen, zodat ze de kerstkaart elke dag kunnen zien. Een e-card, e-mail of sms lees je namelijk maar een keer. Daarom raad ik je aan om toch, indien het mogelijk is, een materiële kerstkaart te sturen en liefst een die zelfgemaakt is!