Wat zijn de bekendste kerstmarkten in Duitsland in 2012

Inleiding

Als je geen zin hebt om tijdens eerste en tweede Kerstdag thuis te blijven zitten, zijn er genoeg andere dingen die je kunt gaan doen. Je kunt een dorpje bezoeken, naar het circus, een woonboulevard bezoeken maar natuurlijk ook naar een kerstmarkt gaan! De kerstmarkten in Duitsland staan bekend als één van de grootste, gezellige en beste van Europa. Welke kerstmarkten van Duitsland je (in 2012) echt niet mag missen, staan in dit artikel beschreven.

Kerstmarkt Aken

Vlak over de Nederlandse grens ligt Aken. Voor het overgrote deel van de Nederlanders is de reis naar deze kerstmarkt niet erg tijdrovend, en daarom uiterst geschikt om een dagje te bezoeken. Buiten de kerstdagen is Aken al een mooie, historische stad maar tijdens de kerstmarkt wordt er alles aan gedaan om een nóg gezelligere sfeer in de stad te brengen. Overal komen lichtjes en muziek. Het wordt zowaar een genot om in Aken te zijn.

De kerstmarkt is jaarlijks te vinden rond de Dom en het stadhuis. Voor zowel kinderen als volwassenen worden activiteiten georganiseerd waardoor de kerstmarkt van Aken een familiare uitstraling heeft. Ook zijn er leuke dingen te koop zoals handgemaakte kerstversiering. De kraampjes op de kerstmarkt zijn gemaakt van hout en altijd mooi versierd. Wat ook nog meewerkt om de sfeer op te krikken zijn de grote en statige gebouwen die bij de Dom en het stadhuis te vinden zijn. De kerstmarkt van Aken is in 2012 te bezoeken van 23 november tot 23 december.

Kerstmarkt Berlijn

Natuurlijk is ook in de hoofdstad van Duitsland een leuke jaarlijkse kerstmarkt te vinden. Bijzonder is dat er altijd meerdere kerstmarkten te vinden zijn in Berlijn. Wanneer de ene kerstmarkt je niet zo bevalt, kun je dus altijd nog een andere kerstmarkt bezoeken. Voor iedereen is er zo een kans om een gezellige tijd te beleven in Berlijn. De meest populaire kerstmarkt van de stad is te vinden op de Potsdamer Platz in het centrum. Meer dan 2,5 miljoen mensen bezoeken deze markt jaarlijks. Ondanks deze enorme bezoekersaantallen staan de markten van Berlijn bekend om de knusse uitstraling. Er is veel moeite besteed om een sfeer te creëren waarin iedereen zich prettig voelt.

Een andere kerstmarkt die wordt geroemd om de mooie uitstraling is die bij Schloss Charlottenburg. Hier zijn meer dan 100 kraampjes te vinden met eten, drinken en leuke spulletjes om te kopen. De kraampjes zijn niet het bijzonderste van deze markt. De echte blikvanger is de omgeving die altijd weer prachtig versierd wordt. De meeste kerstmarkten van Berlijn zijn dit jaar geopend van 26 november tot 26 december. De kerstmarkt van de Gendarmenmarkt is zelfs open tot de laatste dag van het jaar, 31 december

Kerstmarkt Dresden

De stad Dresden ligt in het verre oosten van Duitsland en is daarom minder geschikt om op één dag te bezoeken vanwege de lange reistijden vanuit Nederland. Aanrader is om een nacht of twee te blijven slapen in Dresden. Dat is zeker de moeite waard. De kerstmarkt van Dresden heeft namelijk een enorme omvang: ruim 15.000 vierkante meter. De kerstmarkt van Dresden staat erom bekend om de echte kerstsfeer over te brengen. Overal zijn lampjes, kerstbomen en koortjes te vinden. Geen enkel moment kan kerst je ontglippen op deze markt. Bijzonder feitje is dat de kerstmarkt van Dresden de oudste van Duitsland is. Al vanaf 1434 wordt in deze stad jaarlijks een evenement georganiseerd dat op een kerstmarkt lijkt.

Omdat de kerstmarkt van Dresden zo oud is, staat deze ook bol van tradities. Overal zijn traditionele lekkernijen te proeven zoals de ‘’Kerststol van Dresden’’. In Dresden zijn in 2012 in totaal negen kerstmarkten te vinden. De populairste en wellicht leukste om te bezoeken is de markt op de Strietzelmarkt (hierover werd in de bovenstaande alinea ook gesproken). De andere acht kerstmarkten van Dresden zijn echter ook bijzonder aangezien velen zich hebben gespecialiseerd in bijvoorbeeld kunst en cultuur. De kerstmarkt op de Strietzelmarkt is open van 24 november tot 24 december.

Kerstmarkt Düsseldorf

De kerstmarkt van Düsseldorf klinkt bij vele Duitsers als muziek in de oren. Op deze markt zal niemand zich vervelen. Voor kinderen, volwassenen én senioren zijn namelijk genoeg leuke activiteiten georganiseerd. Iedereen viert hier Kerst mét elkaar. De kerstsfeer houdt buiten de kerstmarkt niet op: ook de rest van de stad is mooi en gezellig aangekleed. De naam ‘’Kersthoofdstad van Duitsland’’ wordt dan ook vaak aan Düsseldorf toegeschreven. De kerstmarkt is verspreid over zes grote pleinen. Overal staan kraampjes opgesteld waar je dingen kunt kopen of iets leuks kunt doen. Alle ruimte in de stad wordt benut ten behoeve van het kerstfeest.

Vanuit Utrecht is Düsseldorf slechts twee uur rijden en dus uitermate geschikt voor dagjesmensen, maar het is niet vreemd als je wilt overnachten in Düsseldorf. Na één dag ben je in deze stad nog niet uitgekeken. Vanaf 16 november is in 2012 de kerstmarkt van Düsseldorf te vinden. 23 december is de laatste dag dat de kerstmarkt open zal zijn

Kerstmarkt Keulen

Natuurlijk mag Keulen niet ontbreken in de deze lijst. Dit is één van de grootste steden van het land en heeft daardoor ook behoorlijk grote kerstmarkten. Bij veel Nederlanders is dit samen met Düsseldorf de populairste stad om tijdens kerst te bezoeken. Keulen ligt namelijk ook niet ver over de Nederlandse grens. Er zijn in Keulen zeven kerstmarkten te vinden. Bijzonder is dat deze kerstmarkten eigenlijk als één geheel gezien kunnen worden. De markten werken er samen aan dat de bezoekers constant de kerstsfeer behouden. Nog een voordeel is dat de alle kerstmarkten op een relatief kleine afstand van elkaar liggen. Er hoeft dus niet met het openbaar vervoer gereisd worden.

In Keulen is verder alles te vinden wat je tijdens kerstmis verwacht: kraampjes met eten, kleding, decoratie, handgemaakte spulletjes, optredens en speelgoed voor de kinderen. Eén van de zeven kerstmarkten is speciaal voor homo’s en geheel in het roze gehuld. De meeste van de zeven kerstmarkten van Keulen zijn open van 26 november tot en met 23 december.

Conclusie

In Duitsland zijn minstens vijf steden waar mooie kerstmarkten te vinden zijn om te bezoeken. Dit zijn de steden Aken, Berlijn, Dresden, Düsseldorf en Keulen. Iedere stad heeft meerdere kerstmarkten waardoor jong en oud zich kan vermaken. Voor Nederlanders zijn de kerstmarkten van Aken, Düsseldorf en Keulen het beste te bezoeken wegens relatief korte reistijden. 

Klik hier voor nog meer leuke kerstmarkten net over de grens in Duitsland! 

Bron afbeeldingen: Wikimedia  Commons, Blackerking, Martin1009