Waarom Thaïse lantaarns in plaats van feestvuurwerk

Inleiding

Slecht nieuws voor de vele feestneuzen onder ons. Inderdaad, de bevoegde minister Jaqueline Cramer is vast besloten het afsteken van vuurwerk tijdens de eindejaarsfeesten, voorgoed aan banden te leggen. Waarin moet feestvierend Nederland dan wel zijn toevlucht zoeken, ter aanvulling van zijn zo geliefd vuurwerk? Dé oplossing zou wel eens uit Thailand kunnen komen...

Té veel ongevallen

Hoe gek Nederlanders wel zijn op vuurwerk, werd vorig jaar nog maar eens nadrukkelijk in de verf gezet. Toen werd voor maar liefst 68 miljoen euro aan vuurwerk de lucht ingeschoten. Minister Cramer lijkt zich hiervan nochtans niets aan te trekken. Ze is inderdaad vast besloten paal en perk te stellen aan het afsteken van vuurwerk. Ze is daarbij van oordeel dat het afsteken van vuurwerk veel te gevaarlijk is geworden, en de voorbije jaren voor al teveel ongevallen en slachtoffers zorgde. Feestvierend Nederland reageert furieus, maar de minister laat deze storm van protest rustig over haar heen waaien. Zo is het afsteken van vuurwerk, dit jaar enkel toegestaan tijdens de oudejaarsnacht, tussen 22 en 2 uur 's nachts. Tot hiertoe was dit toegelaten van oudejaarsdag 10 uur 's morgens tot nieuwjaarsnacht 2 uur.

Kleurrijke lantaarns

Uiteraard blijft de voorkeur van de Nederlanders naar hun geliefd feestvuurwerk uitgaan. Dé oplossing van hun probleem, zou uiteindelijk wel eens uit Thailand kunnen komen. Inderdaad, wie in is, schiet tijdens de oudejaarsnacht niet alleen vuurwerk af, maar laat ook enkele Thaise en opvallend kleurrijke lampions de lucht in. Sinds de recente beslissing van de minister, verkopen deze lichtgevende lampions als zoete broodjes. In de oudejaarsjaarsnacht zullen boven de steden en gemeenten dus niet alleen sterretjes in de lucht te zien zijn, maar zeker ook deze lampions...met honderden zwevende lichtjes als sfeervol gevolg.

Wat zijn deze Thaïse lampions?

Deze Thaïse lampions zijn niks méér dan kleine luchtballonnetjes. Ze zijn vervaardigd uit onbrandbaar rijstpapier. Onder het lampionnetje hangt een kleine lont. Steken we die aan, dan warmt de lucht op en gaat het ballonnetje zweven. De lampion blijft vier minuten in de lucht, tot een maximum hoogte van zeventig meter. Onderaan de lampion kan men zijn nieuwjaarswens hangen. Dit idee komt uit Azië overgewaaid. Daar worden ze al eeuwenlang gebruikt als typische wensballonnetjes bij allerhande feesten.

Alle vormen en kleuren

Deze Thaïse lampions zijn bij ons nu al enkele jaren verkrijgbaar. De Nederlanders zijn echter zo gek op hun feestvuurwerk, dat de verkoop ervan eigenlijk nooit écht van de grond kwam. Met de recente beslissing van minister Cramer, komt daar nu écht verandering in. Deze kleine Thaïse gadget, is beschikbaar in zowat alle mogelijke vormen en kleuren. Ze zullen het klassieke nieuwjaarsvuurwerk uiteraard nooit écht verdringen. Eens in de lucht, zullen ze wél voor een bijkomende attractie zorgen. Na zo'n vier minuten, vallen ze terug op de grond. De eerste versie liet enkel een ijzerdraadje achter, maar de jongste uitvoering is zelfs volledig biologisch afbreekbaar.

Grotere veiligheid

Zowel de overheid, als de hulpdiensten, reageren positief op het gebruik van deze Thaïse lampions. Volgens de verschillende brandweerinstantie's zijn ze stukken veiliger dan het afschieten van een vuurwerkpijl. Komt zo een pijl op een woning terecht, dan is de kans groot dat de woning in de fik gaat, met alle gevolgen vandien. Met zo een lichtgevende lampion zal het zo geen vaart lopen, ook al moet men ook hier enkele veiligheidsvoorschriften in acht nemen. Zo dringt men er sterk op aan dergelijke lampions zeker niet in smalle straatjes en steegjes, of in de buurt van luchthavens de lucht in te laten. Bij felle wind, zijn deze lampions evenmin zonder gevaar. Dan blijven ze immers laag tegen de gond en waaien weg in onbekende richtingen...