Turkse letters typen

Het Turks maakt gebruik van het Latijnse alfabet met enkele aanpassingen. Niet al deze aangepaste letters bevinden zich op ons toetsenbord. Toch zijn er genoeg manieren om deze Turkse letters zonder problemen te kunnen typen.

 

het turkse alfabet
  

 Vreemde tekens

Het Turkse alfabet bevat de volgende vreemde tekens:

ç Ç ğ Ğ ı İ ö Ö ş Ş ü Ü

De ç, ö en ü zul je in de meeste gevallen nog wel weten te vinden maar de andere tekens worden toch lastig. Gebruik onderstaande manieren om deze Turkse letters toch eenvoudig te kunnen gebruiken.

Invoegen in Word

In Microsoft Word kun je eenvoudig speciale tekens invoeren via invoegen > symbool. Daar zijn alle Turkse letters te vinden. Bovenaan kun je het juiste lettertype selecteren. Niet alle lettertypen bevatten ieder teken maar de Turkse tekens zijn bij de meesten wel te vinden.

Kopiëren en plakken

Met dit online Turks toetsenbord kun je alle Turkse letters simpelweg aanklikken en kopiëren. Handiger is het om je tekst rechtstreeks op de site te typen, een Turkse letter aan te klikken wanneer nodig en dan de complete tekst te kopiëren.

Wanneer je deze site niet bij de hand hebt, kun je naar een willekeurige Turkse site gaan en daar de benodigde losse tekens uit de tekst pikken en kopiëren.

Alt-codes en toetscombinaties

Vind je al dat klikken te onhandig dan kun je de volgende Alt-codes gebruiken. Zorg dat NumLock aan staat, houd de Alt-toets ingedrukt en type de code van de gewenste letter in het numerieke toetsenbord aan de rechterkant. Als je de Alt-toets weer loslaat, verschijnt de Turkse letter. De beschikbare normale toetscombinaties zijn ook aangegeven.

ç Alt135 ' c
Ç Alt128 ' (loslaten) shift + c
ğ - -
Ğ - -
ı Alt213 -
İ - -
ö Alt148 " o
Ö Alt153 " (loslaten) shift + o
ş - -
Ş - -
ü Alt129 " u
Ü Alt154 " (loslaten) shift + u

Het nadeel hiervan is dat niet voor alle Turkse letters een Alt-code beschikbaar is op ons Nederlandse of Amerikaanse toetsenbord. Voor andere toetsenbordinstellingen gelden weer andere Alt-codes. Raadpleeg daarvoor een overzicht van alle Alt-codes wereldwijd.

Windows Charmap

Als je gebruik maakt van Windows is er nog een handige functie genaamd Charmap. Dit is precies hetzelfde als in Word alleen kun je dit overal gebruiken zonder te moeten kopiëren. In Hyves, in MSN, noem maar op.

Ga naar start > uitvoeren en type charmap (of gebruik de zoek-functie). Vervolgens kun je het programma openen en kun je alle mogelijke tekens en symbolen kiezen.

Sleep Charmap naar je taakbalk om het programma voortaan in één muisklik te kunnen openen.

Toetsenbord instellen op Turks

De makkelijkste manier om normaal Turkse teksten te kunnen typen is het toetsenbord instellen op Turks. Voor Windows 7 werkt dit als volgt:

Ga naar start > configuratiescherm > klok, taal en regio > toetsenbord wijzigen > kies het tabblad 'toetsenborden en talen' > toetsenborden wijzigen > toevoegen > scrol nu naar Nederlands (dus niet naar Turks) > kies 'meer weergeven' en vink daar 'Turks Q' aan. Let goed op dat je voor Turks Q kiest. Er is namelijk nog een (verouderde) variant; Turks F, met een totaal andere toetsindeling.

Als het goed is zie je rechts onderaan op je taakbalk een klein logo van een toetsenbord (dit stond er ook al voordat je de instellingen wijzigde). Klik dit aan en kies voor Turks. Je kunt ook Ctrl en Shift tegelijk indrukken om snel te wisselen tussen de talen die je ingesteld hebt.

Nu kun je Turkse letters typen zonder moeite. Gebruik de afbeelding hieronder om te kijken waar de Turkse letters zich precies bevinden en plak deze eventueel met kleine stickertjes op de toetsen.

de tekens op het turkse toetsenbord

 

Teunise
29/03/11