Wat is dividend

Als je aan de aandelenbeurs denkt dan denk je waarschijnlijk vrij snel aan dividend. Maar wat is dividend precies? Waarom kijkt iedereen altijd uit naar het dividend op aandelen? En wat is ex-dividend gaan"?

Dividend

Dividend is de winstdeling op een aandeel. Dit wil zeggen dat een bedrijf dat winst maakt kan kiezen om (een deel van) de winst kan uitkeren aan de aandeelhouders. Hiervoor hoef je niet per se een groot aantal aandelen te hebben: ook met één aandeel krijg je al dividend. Het dividend wordt uitgekeerd per dividend. Dit kan variëren van een paar cent tot enkele euro's op een aandeel.

Niet alle bedrijven keren dividend uit. De meeste bedrijven kiezen er namelijk voor om hun winst te herinvesteren in het bedrijf zodat het bedrijf sneller groeit. Aandeelhouders kunnen dividend betalen ook niet afdwingen. Enkel de vergadering van aandeelhouders kan afdwingen dat er dividend wordt uitgekeerd. Vaak doet het management van het bedrijf een voorstel om wel of niet dividend uit te keren en bepalen de aandeelhouders of hiermee akkoord gaan of niet.

Uit kijken naar dividend

De meeste aandeelhouders kijken uit naar het dividend. Dit is namelijk de enige keer dat ze concrete waarde voor hun aandeel krijgen, anders dan door het te verkopen. Er zijn ook aandeelhouders die hun aandelen specifiek selecteren op de hoeveelheid dividend die wordt uitgekeerd. Hierbij kan de website dividendpagina (zie Nuttige Links hieronder) bij helpen: deze pagina geeft informatie over de aandelen met het beste dividend.

Dividend-aandelenfondsen zijn ook in trek. Dit zijn aandelenfondsen die enkel aandelen in bezit hebben die veel dividend uitkeren. Meestal zijn dit fondsen met High Income of High Dividend in hun naam.

Op de datum dat het dividend op een aandeel wordt uitgekeerd gaat het aandeel "ex-dividend". Meestal heeft dit een forse impact op de beurskoers. Dit heeft als reden dat er groepen mensen zijn die aandelen kopen een paar dagen voordat het aandeel dividend uitkeert. Hiermee wordt de koers meestal opgestuwd omdat het aandeel zeer gewenst is op dat moment. Het kopen van een aandeel vlak voordat het dividend uitkeert wordt ook wel "dividend jagen" kijken.

Nadat het bedrijf van aandeel het dividend heeft uitgekeerd duikt de koers meestal omlaag: het aandeel wordt door de "dividend jagers" weer verkocht omdat het dividend is uitgekeerd.

Handige links:

Pagina met overzicht van het dividend op de aandelen die aan de Nederlandse aandelenbeurzen genoteerd staan.

Pagina over aandelenfondsen. Hier kun je kijken welke fondsen zich richten op hoog dividend.

Pagina met overzicht van alle hoog-dividends aandelen wereldwijd

Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden