Hoe kan je bijverdienen

Inleiding

Bijverdienen, wat is het eigenlijk? Wat is het verschil met verdienen, of een normaal inkomen?

Verschil tussen verdienen en bijverdienen

Bijverdienen impliceert zoals de naam het al aangeeft op het verkrijgen van extra inkomen door het uitvoeren van extra werk naast het gewone werk. Vanuit belastingtechnisch perspectief is een groot verschil tussen een vast inkomen en extra inkomen. Er zijn verschillende belastingschrijven waarbij bijvoorbeeld geldt dat inkomen uit het verhuur van een 2e woning anders wordt belast.

Aan de andere kant geldt dat bijverdienen ook kan slaan op het krijgen van inkomen als iemand niet werkt. Hierbij kan je denken aan uitkeringtrekkers of studenten. Er zit dan een limiet aan wat iemand kan bijverdienen.

Bijverdienen als scholier

Volgens het IBG maakt het voor scholieren niet uit hoeveel ze bijverdienen. Heb je een eigen inkomen, dan is dit niet van invloed op de hoogte van de tegemoetkoming scholieren. Je mag dus zoveel bijverdienen als je wilt. Dit geldt dus voor scholieren en niet gebruik maken van het hoger onderwijs.

Bijverdienen als student

Voor studenten gelden echter andere regels. Zij hebben namelijk het recht op studiefinanciering waarbij in 2007 in totaal € 10.630,74 netto bijverdient mag worden . Als je meer bijverdient, heeft dat gevolgen voor je studiefinanciering. Immers, studiefinanciering is bedoeld om de financiële barrière voor studenten zo laag mogelijk te maken. Als je zelf een dergelijk bedrag bijverdient, gaat de overheid ervan uit dat financiële hulp niet meer noodzakelijk is om een opleiding te volgen.

Let wel:

 • Er zijn inkomsten die meetellen en er zijn inkomsten die niet meetellen voor de vaststelling van je inkomen.
 • Het maakt niet uit of je een inkomen uit loondienst hebt of een inkomen uit een eigen bedrijf, beide soorten inkomen tellen mee als inkomen.
 • Maar ook als je geen inkomen uit loondienst of inkomen uit een eigen bedrijf hebt, kun je over de bijverdiengrens heengaan, omdat je bijvoorbeeld een wezenpensioen ontvangt. 

Bijverdienen als werknemer bij je fiscale partner

Was u niet bij uw fiscale partner in loondienst, maar ontving u wel een arbeidsbeloning voor uw werkzaamheden van uw fiscale partner? Vermeld dan de totale beloning die u van uw fiscale partner ontving

 • als deze € 5.000 of hoger was.
 • Als uw beloning lager was dan€ 5.000, geef dan de beloning niet aan. Uw fiscale partner mag dat

bedrag niet aftrekken van zijn winst.

Bijverdienen als werknemer bij andere werkgevers

Dat geef je jaarlijks op aan de Belastingdienst onder het kopje 'extra inkomsten'. Als geldt dat je geen ondernemer bent en kan je dus ook niet gebruik kunt maken van de (belastingtechnische) faciliteiten. Ook btw berekenen (of aftrekken) kan dan niet.

Bijverdienen als vrijwilliger

Werkte u als vrijwilliger voor een niet-commerciële instelling? Dan hoeft u de beloning daarvoor niet aan te geven als die niet hoger was dan € 21 per week met een maximum van € 735 per jaar.

 •  Als de beloning hoger was dan één van deze twee bedragen, dan geeft u dvolledige beloning aan.
 • Ontving u uitsluitend een vergoeding voor de kosten die u werkelijk had? Dan hoeft u deze vergoeding niet aan te geven, ook al was de vergoeding hoger dan € 21 per week of € 735 per jaar.

Bijverdienen op LeerWiki?

Weet je al wat LeerWiki inhoudt? Wist je dat je met LeerWiki ook kan bijverdienen?

 • Met het delen van kennis worden reclameinkomsten gegenereerd.
 • Dit wordt gedeeld met de gebruikers waar jij een van kan zijn!
 • Elke dag een paar euro bijverdienen waar je niet meer voor hoeft te werken?
 • Doe mee en meld je aan: http://www.leerwiki.nl/Speciaal:Aanmelden

Links