Leuke bijbaantjes

Een bijbaan

Newspaper.jpg

Veel scholieren en studenten hebben naast hun studie een bijbaan om wat geld te verdienen voor leuke dingen. Het kan heel fijn zijn om in de zomer, het weekend of na schooltijd wat bij te verdienen want het studentenleven is al duur genoeg. Wil jij ook een bijbaan maar zie je een bijbaan in de horeca of een krantenwijk niet zitten? Maak je geen zorgen, er zijn genoeg andere dingen die je kunt doen.

Leuke bijbanen

Er zijn veel bijbanen die vooral voor studenten en scholieren geschikt zijn. Hieronder worden enkele van deze bijbanen genoemd :

Popcorns.jpg
  1. Bioscoopmedewerker. Veel bioscopen hebben jonge mensen in dienst. Als bioscoopmedewerker ben je verantwoordelijk voor de verkoop van popcorn en frisdrank. Ook moet je bijvoorbeeld toegangsbewijzen controleren. Als je bioscoopmedewerker wilt worden, moet je natuurlijk wel bereid zijn om 's avonds te werken.
  2. Promotiewerk. Bij promotiewerk deel je gratis artikelen uit. Denk bijvoorbeeld aan nieuwe soorten chips of snoepgoed. Vaak deel je deze producten uit in een stadscentrum, een winkelstraat of een winkelcentrum. Meestal wordt er voor een setting gezorgd die de aandacht van het publiek moet trekken. Er kan bijvoorbeeld gebruik worden gemaakt van bakfietsen of springkussens. Als je promotiewerk doet, werk je bijna altijd in een gezellig, jong team. Je moet wel spontaan en open zijn want je moet op straat vreemde mensen durven aanspreken. Voordelen van promotiewerk zijn de flexibiliteit, gezelligheid en afwisseling. Bovendien mag je regelmatig wat van het product mee naar huis nemen. Mensen op straat reageren vaak positief omdat ze gratis iets leuks of lekkers krijgen. Demonstrate en Monsterscore zijn goede promotiebureaus die vaak erg leuk werk hebben.
  3. Receptioniste of telefoniste. Receptioniste of telefoniste kan een hele fijne bijbaan zijn. Kijk op vacaturesites voor leuke banen bij jou in de buurt. Als je lef hebt, bel je zelf wat bedrijven om te vragen of ze nog iemand nodig hebben. Denk bijvoorbeeld aan bejaardenhuizen of ziekenhuizen. Voor deze bijbaan moet je wel een goede telefoonstem hebben en er representatief uitzien. Vaak heb je het bij deze banen niet zo druk waardoor je tijd hebt om wat aan je huiswerk te doen of een boek te lezen.
  4. Mensen werven. Werven kun je zowel telefonisch als op straat doen. Je bent meestal verantwoordelijk voor het werven van donoren voor goede doelen. Voor deze baan heb je een dikke huid, een charmante persoonlijkheid en doorzettingsvermogen nodig. Mensen kunnen namelijk soms wat geïrriteerd reageren. Als je goed bent in dit werk, kun je veel geld verdienen omdat je meestal een bonus krijgt die afhankelijk is van het aantal mensen dat je binnenhaalt.
  5. Callcenterwerk. Werken in een callcenter kan ook behoorlijk wat geld opleveren. Je moet hiervoor wel overtuigingskracht en doorzettingsvermogen hebben. Je moet mensen telefonisch overhalen om een product te kopen of een contract af te sluiten. Dit kan af en toe behoorlijk moeizaam zijn. Met callcenterwerk wordt er bijna altijd met een bonussysteem gewerkt. Hoeveel je verdient, is dus afhankelijk van je eigen werk. Lijkt het je niets om telefonisch verkoper te worden? Dan kun je eventueel bij een callcenter gaan werken die telefonisch interviews en enquêtes afneemt. Mensen reageren vaak veel positiever op een interviewer dan op een verkoper.
  6. Schrijven of vertalen. Schrijf je graag artikelen en ben je er ook goed in? Als tekstschrijver kun je ook wat geld bijverdienen. Zo kun jij bijvoorbeeld ook voor LeerWiki gaan schrijven. Je moet wel in de gaten houden dat het geen snelle manier is om veel geld te verdienen. Als je voldoende inspiratie en doorzettingsvermogen hebt, is tekstschrijver misschien wat voor jou. Doordat er bij jouw artikelen advertenties worden geplaatst, kun je hiervoor een klein deel van de opbrengsten binnenhalen. Het voordeel is dat artikelen die je hebt geschreven geld blijven opbrengen. Om aan een leuk bedrag te komen, moet je wel een behoorlijk aantal artikelen schrijven. Voorwaarde is dus dat je plezier beleeft aan het schrijven. Als je een grote talenknobbel hebt, kun je je opgeven als freelance vertaler. Er zijn meerdere vertaalbureaus waar je je aan kunt melden. Je taalniveau moet hiervoor wel erg hoog liggen. Als freelance vertaler krijg je per vertaalde tekst betaald. Je inkomsten zijn dus afhankelijk van de hoeveelheid tekst die jij vertaalt.
  7. Werk binnen jouw vakgebied. Een bijbaan op het gebied waar je een opleiding voor volgt, kan ook erg goed betalen. Doe je de opleiding marketing? Solliciteer dan ergens als parttime marketingassistent. Zo doe je tegelijkertijd ervaring op voor je toekomst. Ook kun je na een stage altijd vragen of je parttime kunt blijven werken.

Hard werk

Elke bijbaan heeft zijn voor- en nadelen. Een bijbaan betekent in de meeste gevallen hard werk en relatief weinig salaris. Logisch, want anders zou iedereen wel een bijbaan nemen. Schrik hier dus niet voor terug. Je moet er wel wat voor over hebben om in het weekend je biertje te kunnen drinken.