Wat is Google Adsense

Google Adsense is het succesvolle advertentie-programma van Google. Het stelt eigenaren van websites in staat om relevante advertenties op hun sites te tonen. Ik zal op deze pagina wat dieper ingaan op dit advertentienetwerk. Als je je wilt aanmelden bij Google Adsense dan kan dat via:

  • http://www.google.com/adsense

Lancering

Algemeen Adsense werd gelanceerd door Google in 2003. Op dat moment werd het voor zowel kleine als grote websites mogelijk om advertenties uit het Google-adverteerdersnetwerk te tonen aan hun bezoekers. Adverteerders kunnen advertenties aanmaken via het Google Adwords programma van Google. Deze advertenties worden vervolgens op de Google sites vertoond (bovenaan of aan de rechterkant van de zoekresultaten) en op websites die aangesloten zijn bij het Adsense netwerk.

Advetentie typen

Advertenties Adsense heeft zowel beeld- als tekstadvertenties beschikbaar. Bovendien is er keuze uit een grote verscheidenheid aan formaten. Zo zijn er de standaard 468x60 pixels en 234x60 banners, maar er worden ook leaderboards (728x90), skyscrapers (120x600) en vierkante (250x250) advertenties aangeboden.

Als webmaster heb je veel controle over het uiterlijk van de advertenties. Je kunt de achtergrondkleur, de kleur van de randen en de kleur van de links zelf bepalen. Je kunt zo volop experimenteren welke advertentieformaten en kleuren het beste werken op jouw site.

De advertenties mogen geplaatst worden op alle pagina's die voldoen aan het programmabeleid van Google Adsense. Je moet die voorwaarden goed doorlezen. De meeste pagina's zullen geschikt zijn, maar er zijn wat zaken waar je op moet letten, bijvoorbeeld dat er voldoende inhoud op een pagina staat en er is een maximum voor het aantal advertentieblokken dat je op een pagina mag tonen. Dit staat allemaal duidelijk beschreven in de voorwaaren.

Code plaatsen en klaar

Het opnemen van advertenties op een pagina is erg eenvoudig. Na het inloggen bij Adsense word je stap voor stap door het proces geleid en krijg je uiteindelijk een code te zien die je in de pagina moet plakken.

Voordelen van Google Adsense Het grootste voordeel van Google Adsense vind ik de relevantie van de advertenties. Als je een pagina op je site publiceert over een bepaald onderwerp dan weet Google heel goed de meest relevante advertenties voor die pagina te vinden. Dit is erg positief voor zowel adverteerders als webmasters. Dit is volgens mij ook de belangrijkste reden voor het succes van Adsense. Andere advertentienetwerken hadden in het verleden veel meer moeite om relevante advertenties te tonen. Het feit dat Google de advertenties wist af te stemmen op individuele pagina's is een grote stap voorwaarts geweest.

Voor webmasters is het een stuk eenvoudiger geworden om relevante advertenties op een pagina te tonen. Google doet dit werk nu voor hen. Natuurlijk kan een webmaster nog zelf op zoek gaan naar andere advertenties bij andere netwerken of affiliate programma's als hij daar betere resultaten verwacht. Je mag naast Adsense gewoon gebruik blijven maken van andere advertenties op je site.

Enorm adverteerdersnetwerk

Een ander pluspunt van Adsense is dat hun adverteerdersnetwerk enorm is. Er zijn vele duizenden webwinkels en websites die adverteren via Google. Dit zorgt ervoor dat er een grote verscheidenheid aan advertenties is over bijna alle denkbare onderwerpen.

Resultaten Adverteerders betalen een bedrag per klik op hun advertenties. De webmaster en Google ontvangen dit bedrag. Wat de verdeling tussen het deel van Google en het deel van de website eigenaar precies is, weet alleen Google.

Pay per click

Het bedrag dat per klik betaald wordt varieert heel sterk. Sommige categorieën advertenties staan bekend om hoge vergoedingen per klik. Denk aan de financiële sector (hypotheken, beleggen) en de medische sector. Daar kunnen vergoedingen betaald worden van meerdere dollars per klik. Bij vele andere rubrieken ligt de vergoeding op enkele centen per klik. Als er veel adverteerders zijn die hun advertentie willen tonen bij een bepaalde zoekterm in dan zullen ze tegen elkaar opbieden en zal dit leiden tot hogere vergoedingen.

Het is onmogelijk om aan te geven wat je precies met Google Adsense kunt verdienen. Dit is van vele factoren afhankelijk, waaronder: de behandelde onderwerpen op je site, het aantal unieke bezoekers en het aantal pageviews op je site, de plaatsing van de advertenties, het formaat van de advertenties en het uiterlijk van de advertenties. Het is daarom goed om te experimenteren met verschillende advertentieposities, formaten en kleuren om zo tot betere resultaten te komen op je site.

Kanalen

Handig in Adsense is dat je gebruik kun maken van zogenaamde kanalen. Met kanalen kun je de resultaten bijhouden van specifieke pagina's en advertentieblokken. Zo kun je bijvoorbeeld kijken of een bepaald soort banner beter werkt dan een andere en of het beter is om een advertentie te verplaatsen naar een ander gedeelte van de pagina.

Conclusie

Conclusie Google Adsense heeft het vinden van relevante advertenties voor een pagina een stuk makkelijker gemaakt. Andere advertentienetwerken proberen wel een inhaalslag te maken, maar Adsense is voor de meeste webmasters nog altijd de beste keuze als ze advertenties willen vertonen op hun site. De relevantie van de advertenties is meestal prima, het aanbod van adverteerders is enorm en Adsense is makkelijk in het gebruik