Adsense kan gedachten lezen

Inleiding

Google Adsense

Soms krijg je de melding dat Google Adsense mensen zonder opgaaf van reden heeft afgesloten en hun account heeft opgeheven. Nu geldt voor de meeste van die mensen dat dat waarschijnlijk ook waar is. Hoewel er vast een paar tussen zitten die zo stout waren om de regels van Adsense te overtreden. Zo vindt Adsense het bijvoorbeeld niet goed dat je als auteur op advertenties bij je eigen artikelen gaat klikken of dat je mensen vraagt om op de advertenties te klikken.

∞ Index

Adsense

Als manier van eenvoudig geld verdienen is Adwords en Adsense wel het beste idee dat Google heeft afgekocht. Mocht je nog steeds denken dat Google het heeft bedacht het plaatsen van advertenties op basis van zoekwoorden, dan moet je maar eens Googlen naar ‘Adwords original idea was invented’. De bedenker van het idee achter Adwords was Bill Gross van Idealab, die op het idee werd gebracht door de Gouden Gids of Yellow Pages zoals het in het Amerikaans heet. Adwords en Adsense lijken in die zin op de grote advertenties die je tegenkomt in de Gouden Gids en waarmee de Gouden Gids zijn geld verdient. Je zou kunnen stellen dat Adsense het internet tot één grote Gouden gids maakt.

Maar het echt slimme van Google was natuurlijk om iedereen met een website toegang te geven tot Adsense. Plots had Google een paar miljoen vierkante kilometer aan reclame ruimte. ( ‘’ Dit is gegarandeerd een grove onderschatting van de hoeveelheid reclame ruimte die Google heeft. ‘’) Zeker als je bedenkt dat het ze in 2009 23 Miljard Dollar opbracht.

∞ Index

Werking

Hoe Adsense werkt is eigenlijk niet zo moeilijk om te begrijpen. Aangezien Google van alle webpaginas en zeker die in hun Adsense verzameling een pagina op haar eigen servers heeft staan weet ze welke advertentiewoorden passen bij welke paginas op internet. Dus zodra iemand een pagina opent met Adsense, krijgt Google een bericht van die pagina met het verzoek om een advertentie. Google kijkt vervolgens welke advertenties passen bij de getoonde pagina en stuurt de advertenties op.

Als vervolgens de lezer op een advertentie klikt, dan registreert Adsense op basis van de code die bij de betreffende pagina eigenaar hoort de klik en registreert of er lang genoeg naar de geopende advertentiepagina wordt gekeken. Het is dus zinloos om op alle advertenties te gaan zitten klikken op een pagina, want dat geloven ze bij Google gewoon niet. Niemand is namelijk geïnteresseerd in alle advertenties die op een pagina staan.

∞ Index

Gedachtenlezen

Maar hoe kan Google nu weten dat je valsspeelt. Ze zitten niet naast je op je stoel als je op advertenties zit te klikken. Ze hoeven zelfs niet je gedachten te lezen. Het principe is namelijk doodeenvoudig. Ze maken gebruik van statistiek van de grote getallen. Als je bedenkt dat de meeste advertenties van Google hun gemiddeld drie Euro per duizend kliks kost en ze verdienen er 23 Miljard dollar mee, dan moeten ze heel veel advertenties plaatsen. Dat levert vooral heel veel statistische informatie op. Zo kunnen ze per advertentie vertellen wat het beste woord is om te gebruiken om je advertentie bij de juiste mensen te krijgen. Maar wat veel belangrijker is ze kunnen zien dat er ergens wordt valsgespeeld.

∞ Index

Valsspelen en Adsense

Eigenlijk is het vrij simpel om vals te spelen, ook al heeft het geen zin. Stel ik vraag tien volkomen vreemde mensen die ik tegenkom op straat om als ze ‘s-avonds thuiskomen op advertenties te klikken bij mijn artikelen. Niemand die daar achter kan komen. Die mensen zijn ook nog eens zo aardig om op advertenties te gaan klikken en denken meteen: “Weet je wat, ik vraag ook nog wat vrienden om te klikken.”

Stel dat dat ook tien mensen zijn, plots klikken er dus honderd mensen op advertenties bij mijn artikelen. Voor Google valt dit meteen op. De meeste paginas op internet kennen namelijk niet van dit soort sprongen van een paar mensen per dag naar honderd op een avond. Zelfs als dat wel gebeurd, je schrijft bijvoorbeeld een artikel over een onderwerp dat op dat moment veel aandacht krijgt in de publieke opinie, dan klikken die honderd mensen niet allemaal opeens ook op advertenties. Honderd bezoekers en honderd kliks op advertenties is gewoon fraude volgens Google. Voor de meeste paginas is een verhouding van duizend bezoekers en tien of twintig kliks op advertenties normaler. Hoe groter het aantal bezoekers wordt, hoe kleiner zelfs het aantal advertentieskliks. Omdat de meeste bezoekers niet voor de advertenties komen, maar voor de inhoud, zeker vaste bezoekers. Het zijn vaak de mensen die via een zoekmachine op een pagina komen die advertenties klikken.
∞ Index

Andere manieren

Maar dat is niet de enige methode die Adsense heeft om vast te stellen dat je valsspeelt. Adsense houdt natuurlijk ook bij hoevaak een advertentie gemiddeld per dag vertoond wordt. Vervolgens wordt ook bijgehouden hoevaak er dan op geklikt wordt. Stel dat een advertentie duizend keer per dag getoond wordt en dat er maar één keer geklikt wordt per die duizend keer. Plots wordt er op jouw pagina op één dag honderd keer een advertentie getoond, die meteen ook tien keer geklikt wordt. Dat is een verhouding van 1 klik op 10 terwijl het gemiddelde 1 klik op 1000 is, dus een factor honderd keer groter voor jouw pagina. Zelfs wij simpele rekenaars weten dan dat er iets niet kan kloppen. Adsense denkt overigens niet verder na en sluit je account af of beloont je in ieder geval niet voor de kliks. Adsense gaat er namelijk vanuit dat jij niet die Guus Geluk bent die alle mensen die geïnteresseerd zijn in de inhoud van de advertentie toevallig allemaal op zijn pagina krijgt.

Google hoeft dus niet gedachten te kunnen lezen om te voorspellen of er wordt valsgespeeld met Adsense advertenties. Het enige wat ze hoeft te doen is de statistiek van de grote getallen toe te passen. Helaas betekent dat ook dat je de pech kunt hebben dat je je Adsense account kwijtraakt als je plots veel bezoekers krijgt op je artikelen, die ook nog advertenties klikken. Wat dat betreft denkt Google simpelweg, ook al zullen ze het nooit hardop zeggen:

‘’Laat de goeden maar lijden onder de slechten.’’

Ze moeten tenslotte wel 23 Miljard Dollar beschermen.

∞ Index

Extra

Afbeeldingen

Google door Robert Scoble

Euro door Normyo

Index van koppen

Inleiding
Adsense
Werking
Gedachtenlezen
Valsspelen en Adsense
Andere manieren
Extra
Afbeeldingen
Index van koppen