Geld verdienen met spaarprogramma's

Lid worden van een spaarprogramma is een van de vele manieren om geld te verdienen op internet. Dit artikel legt uit hoe de meeste online spaarprogramma's in elkaar steken. Je kunt je zo zelf vooraf een beeld vormen of het iets voor je is of juist niet.

Spaarprogramma's

Spaarprogramma's kunnen je geld opleveren, zonder dat het je geld (hoeft te) kosten. Dit is geen verhaal over 'slapend rijk worden', maar gewoon een manier om een extraatje te verdienen. Bij een spaarprogramma spaar je punten door je vrijwillig bloot te stellen aan reclame. Deze punten kunnen, als je hiervan genoeg hebt gespaard, worden omgezet in euro's. Dit geld kan op je bank- of girorekening worden gestort.

Hoe kan dat?

Sommige bedrijven, die hun producten aan de man of vrouw willen brengen, geven veel geld uit aan reclame op radio en tv of in tijdschriften. Andere bedrijven gebruiken hun reclamebudget op een andere manier om potentiële klanten te bereiken, namelijk via internet. Deze bedrijven betalen mensen voor het online bekijken van hun reclame. Dat doen ze door tussenkomst van een spaarprogramma. Hierbij zijn aardig wat gerenommeerde bedrijven aangesloten.

Hoe werkt het?

Laat ik voorop stellen dat je tot niets verplicht bent en het je geen geld kost c.q. hoeft te kosten. Na aanmelding kun je spaarpunten (en daarmee geld) en cadeaus verdienen door eventueel:

Kosteloos:

  • mailtjes 'te lezen';
  • op banners te klikken;
  • je te abonneren op nieuwsbrieven van bedrijven;
  • mee te doen aan enquêtes;
  • reviews te schrijven op consumentenwebsites (ook als je producten niet in je bezit hebt);
  • spelletjes te spelen met als inzet reeds behaalde spaarpunten;
  • nieuwe leden te werven (zgn. referrals);
  • gebruik te maken van een bepaalde zoekmachine;
  • mee te doen aan prijsvragen;
  • nieuw bedachte mogelijkheden te benutten.

Betaald:

aankopen te doen via internet (die je toch al van plan was).

Is deelname aan een spaarprogramma echt gratis?

Ja en nee.

  1. Ja, omdat uit bovenstaande opsomming mag blijken dat het je in principe geen geld hoeft te kosten. Het duurt dan wel erg lang voordat je genoeg punten hebt gespaard voor een uitbetaling in euro's.

Je beperkt je in dat geval tot de hierboven onder 'Kosteloos' vermelde handelingen. Aan- en afmelden bij een spaarprogramma is gratis.

  1. Nee, aangezien je aanmerkelijk meer punten verdiend als je iets bestelt via internet bij een bedrijf dat aangesloten is bij een spaarprogramma. Het gaat hier om veelal gerenommeerde bedrijven. Veel reisorganisaties, luchtvaartmaatschappijen, postorderbedrijven en online winkels doen mee. Als je je beperkt tot aankopen die je zonder spaarprogramma ook via internet gedaan zou hebben, kun je er juist met spaarprogramma je voordeel mee doen. De meeste bedrijven bieden namelijk een korting aan in de vorm van een bepaald percentage per euro besteed bedrag. Hier krijg je dan spaarpunten voor, die je later kunt omzetten in geld. Eigenlijk behelst dit principe een korting achteraf.

Referrals

Dan is er nog het punt van het werven van nieuwe leden, de zogenaamde referrals. Een referral is een lid dat jij hebt aangebracht. Als dank voor het aanbrengen ontvang je een aanmeldbonus in de zin van spaarpunten en/of ontvang je een percentage van de spaarpunten van het aangebrachte lid. Het mobiliseren van grote groepen vrienden, familie en bekenden is lang niet voor iedereen weggelegd. Daarnaast moet je, als je veel mensen in je omgeving hebt, nog maar afwachten of ze ook daadwerkelijk lid willen worden van een spaarprogramma.

Hoe meld je je aan?

Kosteloos aanmelden is niet moeilijk. Als je hiertoe mocht besluiten is het verstandig om onderstaand twee-stappen-plan te volgen.

Stap 1: maak een nieuw gratis e-mailadres aan.

Als je je aanmeld krijg je veel reclamemailtjes en nieuwsbrieven in je mailbox, waarmee je spaarpunten kunt verdienen. De hoeveelheid mailtjes hangt samen met je interessegebieden, met het aantal spaarprogramma's waar je lid van bent en bijvoorbeeld het aantal nieuwsbrieven van bedrijven waar je je voor hebt aangemeld. Om te voorkomen dat deze reclamemailtjes tussen je gewone mailtjes komen te zitten, is het verstandig een nieuw gratis e-mailadres aan te maken. Zo houd je een scheiding tussen de e-mails van nu en de e-mails met reclame. Bovendien is er nog een voordeel. Stel dat je er toch niet zo enthousiast over bent, kun je een spaarprogramma met één muisklik gewoon (kosteloos) stopzetten en het aangemaakte e-mailaccount opheffen. De spaarpunten die de minimumgrens voor uitbetaling niet halen, ben je dan kwijt.

Een gratis e-mailadres kun je bijvoorbeeld aanmaken bij de volgende Nederlandstalige websites: Gmail (van Google) of Windows Live (het vroegere Hotmail) of Yahoo of nog ergens anders.

Stap 2: meld je aan bij een of meerdere spaarprogramma's.

Eerst met één spaarprogramma beginnen om te kijken of het wat voor je is, kan een optie zijn.

Tips

  • Verstrekking van adresgegevens en telefoonnummer

Het is verstandig selectief te zijn in het verstrekken van je (woon)adresgegevens of (mobiele) telefoonnummer aan bedrijven. In sommige consumentenenquêtes wordt hierom verzocht. Om je bijvoorbeeld te kunnen bellen als je een prijs gewonnen hebt. Verstrek deze gegevens alleen als het je wat lijkt. Dit om te voorkomen dat je thuis of op je werk gebeld wordt of dat je brievenbus vol zit met reclame die je, deze keer, niet besteld hebt. Want het valt niet uit te sluiten dat de gegevens van de niet-prijswinnaars daarvoor worden gebruikt.

  • Tijd

De tijd die je kwijt bent om op deze manier geld te verdienen hangt af van verschillende factoren (zie hierboven bij 'Stap 1'). Toch is het goed mogelijk dat het je slechts vijf tot tien minuten per dag aan tijd hoeft te kosten.

  • Je mobiele telefoonnummer: wel of niet opgeven?

Sporadisch komt het voor dat bij een prijsvraag om je mobiele telefoonnummer wordt gevraagd. Lees goed of er in de kleine lettertjes daaronder niet iets staat vermeld over een abonnementsservice. Voor je er erg in hebt, zit je, tegen je zin vast aan een SMS-abonnement. Daar kun je wel weer vanaf, maar dan heeft het je dus al geld gekost.

Links naar spaarprogramma's