Nederlanders en hun belastingaangifte in België

Werkland en woonland en belasting

Vooral grensarbeiders krijgen hiermee te maken: wonen in Ollanda en het dagelijks brood verdienen in Belgica. Gevolg van dit geflirt met de virtuele grens tussen beide landen: er moet belasting worden betaald in het wat men noemt 'werkland'. Belgie dus. Dit betekent dat de Belgische Belastingdienst op uw belastingaangifte zit te wachten…. Hoe pak je dit aan?
 

Belasting in Belgenland

  • Is dat de belastingtoestanden in België sinds 2009/2010 een geweldige inhaalslag hebben gemaakt in die zin dat het indienen van de aangifte tegenwoordig in hetzelfde jaar wordt verwerkt: terugtrekken, bijbetalen of op nul uitkomen. Dat is wel eens heel anders en daarom, zeker voor buitenlanders, leek het Belgische systeem ingewikkeld om maar niet te zeggen een warboel!
  • Tot voor enkele jaren was de toestand namelijk als volgt: in 2008 vulde je je belastingbrief in (dat heet dan aanslagjaar 2008) met je loongegevens uit 2007 (dat was dan het inkomstenjaar). De aangifte moest (en moet nu nog) zijn ingediend voor 1 juni elk jaar (uitzonderingen bestaan). Dan moest je in het 'minder snelle, oude' systeem ongeveer één jaar (je leest het goed) wachten tot je de beruchte uitslag kreeg: bijbetalen, terugtrekken of op nul uitkomen (als dat al bestaat!). Dus: inkomen 2007, aangifte juni 2008 en resultaat begin 2009. De hele procedure duurde dus ongeveer maar liefst 2 jaar!

Zoals gezegd: deze toestand is aanzienlijk verbeterd. In elk geval sinds de gewone stervelingen hun aangifte elektronisch kunnen indienen, gebeurt de verwerking veel sneller: nog in het zelfde jaar! Dat maakt het (financieel) eenvoudiger en overzichtelijker voor zowel Jan met de Pet als Vadertje Staat.

Hulpdiensten

Snap je het even niet? Hulp kun je krijgen via:

  1. Internet: via Tax-on-web.be (link onderaan);
  2. per telefoon: Belgische Belastingkantoor in je buurt: gegevens staan op je ontvangen aangifteformulier;
  3. per telefoon: algemeen contactcenter van de belastingadministratie in België: 0032-2-572 57 57;
  4. per telefoon: team Grensoverschrijdend Werken en Ondernemen van de Belastingdienst Maastricht: 0800-024 12 12
  5. een persoonlijk gesprek op het Belastingkantoor in je buurt;

Hoe kom je aan een token?

Om online je belastingbrief in te kunnen vullen, heb je een token nodig, anders kun je niet inloggen. Deze token kun je online aanvragen. Dit kan alleen maar als je een elektronische identiteitskaart hebt. En dat is een probleem voor Nederbelgen: ze hebben immers alleen maar een Nederlandse identiteitskaart. Hoe kom je dan aan een token?

  1. Je kunt bellen met de Belgische medewerker van het team Grensoverschrijdend Werken en Ondernemen van de Belastingdienst Maastricht: 0800-024 12 12 (vanuit Nederland),
  2. Vanuit België: 0800-90 220 (zonder landencode 0031).

Wat mag je zeker niet vergeten?

Als je voor het eerst in België werkt, moet je jezelf aanmelden bij de belastingadministratie in België als buitenlands belastingplichtige. Kijk hiervoor eens op de website van het Ministerie van Financiën.

Links

Website Taxonweb

Token aanvragen

Belgische Ministerie van Financiën: beslist een bezoekje brengen!

Blijf op de hoogte van de situatie!  

Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden