Het kadastraal inkomen

Het kadastraal inkomen

120px-KI.jpgIs een typische Vlaamse term voor wat men in Nederland onroerend goedbelasting noemt. Of kortweg OB. Het principe van de berekening van deze belasting is in beide landen hetzelfde. Toch voor alle duidelijkheid: dit artikel is bedoeld voor lezers uit Vlaanderen. Hoe wordt in België het KI berekend? Wanneer stijgt uw kadastraal inkomen? En nog veel meer…

 

Waarom betaal je KI

Het kadastraal inkomen (kortweg KI) is niets meer of minder dan een belasting die je moet betalen, uiteraard aan Vadertje Staat. Deze belasting heeft alleen maar te maken met een onroerend goed. Dit wil zeggen: je betaalt alleen maar KI (of dus onroerend goedbelasting) als je een eigen huis/appartement/studio hebt of grond bezit. De verzamelnaam voor beide mogelijkheden noemt men gemakkelijkheidshalve vastgoed. De term vast kun je letterlijk opvatten: niet verplaatsbaar of niet bewegend dus onroerend. Geld, meubels en een auto zijn roerende goederen.

Hoe wordt het KI berekend?

Het woord zegt het zelf: kadastraal inkomen. En inkomen betekent: blijkbaar brengt uw eigen woning geld op voor jou als eigenaar. Hoe kan dat nu? Als je zelf in je eigen huis woont, kost dat alleen maar geld (lening, verwarming, verzekeringen, onderhoud, meubels enz…) dus je zou eerder denken dat een eigen woning geld kost in plaats van geld opbrengt toch???

Helemaal goed! Het KI is dan ook een denkbeeldig inkomen. Dat wil zeggen: Vadertje Staat vindt dat jouw onroerend goed wel degelijk geld in het laatje brengt en stuurt daarvoor elk jaar een overschrijving. Want hoe redeneren zij? Als volgt: stel dat je je huis of grond zou verhuren dan krijg je daarvoor een bepaalde huursom. Het KI is dus de gemiddelde normale netto huurwaarde dat jouw vastgoed tijdens één jaar fictief zou opleveren. Eenvoudig gezegd: veronderstel dat je jouw huis zou verhuren dan bepalen zij (het kadaster in dit geval) dat je dat (bijvoorbeeld) 700 euro per maand = 8400 euro per jaar zou opleveren. Van dit bedrag wordt nog een forfaitair (denkbeeldig geschat) bedrag afgetrokken voor de kosten voor onderhoud. Voor gebouwen is deze aftrek 40 procent en voor grond 10 procent. In het geval van ons voorbeeld is dat dus 40% van 8400 = 3360 euro in mindering = 5040 euro.

Het kadaster in je gemeente bepaalt dit bedrag. Deze overheidsinstelling houdt hierbij wel rekening met de specificaties (aantal kamers, vloeroppervlakte, ligging, zolder, kelder, garage) en de normale huurprijzen van vergelijkbare huizen of gronden.

Verbouwing en/of verfraaiing?

Het spreekt voor zich dat je in de loop der tijden veranderingen aanbrengt aan je woning. Bijvoorbeeld: je voegt een veranda, tuinhuis of zwembad toe. Dat kan gevolgen hebben voor je KI. Daarom ben je verplicht om na een wat men noemt grondige verbouwing een herschatting van je KI aan te vragen. Na beëindiging van de werken, krijg je daarvoor 30 dagen tijd. Als je voor je verbouwing toestemming hebt moeten vragen bij de gemeente brengt die het kadaster automatisch op de hoogte van je verbouwingsplannen. Zij sturen dan automatisch een brief naar het kadaster en die komen dan weer bij jou aankloppen met een brief, in dit geval: met een aangifteformulier. Dat moet je binnen de 14 dagen terugsturen anders volgt er een boete! Volg je deze procedure zoals het hoort dan kun je een aangetekende brief verwachten met je nieuwe (verhoogde) KI.

Welke werken verhogen het KI?

De algemene regel is eenvoudig! Als je ook maar iets onderneemt waardoor je comfort verhoogt dan gaat je KI omhoog. Voorbeelden:

  • van zolder naar een extra slaapkamer;
  • centrale verwarming in plaats van houtkachels;
  • uitbreiden met een veranda (bewoonbare oppervlakte neemt toe).

Goed nieuws: energiebesparende werken hebben geen invloed op het KI. Voorbeelden hiervan:

  • plaatsen van zonneboiler;
  • zonnepanelen;
  • nieuwe verwarmingsketel;
  • dubbele of driedubbele glas;
  • dakisolatie;
  • muurisolatie;
  • vloerisolatie;
  • thermosstatische kranen.

Verband KI en belastingbrief

Het meest eenvoudige geval is dat je elk jaar hetzelfde KI hebt (mits indexering) en dat je dat elk jaar in dezelfde rubriek opgeeft.

Ingewikkelder is het eerste jaar dat je eigenaar wordt. Of als je een verbouwing hebt gedaan. Dan geldt de wat men noemt proportionele aangifte en die is iets meer ingewikkeld. Belangrijk hierbij is de datum van aankoop of verbouwing (herschatting). Na een verbouwing is dat de eerste dag van de maanddie volgt op de voltooiing van de werken.

Bij een aankoop is dat de datum waarop je eigenaar bent.

Principe: er wordt altijd gerekend met volledige maanden. Met andere woorden: ben je eigenaar geworden na de 15de dag van de maand dan moet je die maand volledig meetellen!

Conclusie

Het KI is dus niet zo’n ingewikkelde materie als op het eerste zicht lijkt. Uiteraard is er geen enkele huiseigenaar die het graag betaalt want het is een vorm van belasting. Een huurder hoeft dus geen kadastraal inkomen te betalen. Voor hem zit dit bedrag inbegrepen in zijn maandhuur. Er zijn echter ‘eeuwige huurders’ die beweren dat ze in al die jaren geen KI hoeven te betalen en daar X duizenden euro’s mee gespaard hebben.

Klopt de bewering aan het einde van dit artikel ja of nee?

Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden