Belastingtips voor mindere tijden

Inleiding

De huidige fiscale wetgeving bevat meer dan genoeg mogelijkheden om ook in moeilijke financiele tijden het hoofd boven water te kunnen houden. Mischien waren we in de gouden jaren die achter ons liggen een beetje vergeten dat die nog bestonden. Maar deze tijd vraagd erom om deze wederom aan de aandacht te brengen. Ik hoop dat de volgende tips nuttig voor u zullen zijn in deze periode.

P.S. veel van de tips zijn maatwerk,die bij onoordeelkundig gebruik fiscale schade kunnen veroorzaken. Raadpleeg bij voorkeur in een vroegtijdig stadium uw adviseur.

Stappen

Extra liquiditeiten door middeling

Dit is voordelig als u in de afgelopen drie jaar een sterk wisselend inkomen heeft gehad. Bij deze regeling word de belasting herrekend op basis van het gemiddelde inkomen over de voorgaande drie jaren en het verschil tussen de geheven belasting en de herrekende belasting na middeling wordt terugbetaald. Dit geld alleen voor inkomen uit box 1 en gezien het indien termijn is het aan te raden om dit te doen zodra de laatste belastingaanslag van de drie te middelen jaren is binnengekomen. Hierbij geld een drempel van 545,00 euro.

Dubbele aftrek voor alimentatie en lijfrentegiften

Partneralimentatie en lijfrentegiften zijn aftrekbaar in box 1. Maar het fiscale voordeel is nog groter geworden want sinds de aangifte inkomstenbelasting 2008 kan je deze aftrekposten dubbel aftrekken namelijk zowel in box 1 als in box 3.

Fiscale ondersteuning arbeidsongeschikte starters

Ondernemers die een onderneming willen starten vanuit een situatie van arbeidsongeschiktheidbestaat er een bijzondere faciliteit. Arbeidsongeschikte starters hebben namelijk recht op een extra startersaftrek. Deze bedraagd in het eerste jaar 12.000,00 euro , 8000,00 euro in het tweede jaar en 4000,00 euro in het derde jaar. hierdoor kunt u dus nooit tijdens uw start in de rode cijfers terechtkomen.

Tips

Deze tips zijn bedoeld om u op deze mogelijkheden te wijzen maar het is ten zeerste aan te raden dat bij de uitvoer van deze tips u zich eerst laat adviseren door u adviseur die u dan kan vertellen of dit voor u van toepassing is.

Handige Links