Belastingvrij invoeren: controle wordt strenger!

Belastingvrij meebrengen

Sinds december 2008 gelden nieuwe Europese regels omtrent het taksvrij invoeren. Een vraag die iedereen zich stelt op vakantie en tijdens het tax free shoppen in de luchthaven. Er is daarbij wel een verschil hoe u terugkeert: land, zee of lucht. Het tarief tussen belastingvrij en de gewone prijs is nog steeds de moeite waard om te smokkelen of anders gezegd: een gokje te wagen. Wat mag en wat niet?

 

Belastingvrij shoppen en de Europese regels

Europa heeft haar invoerregels versoepeld. Tot nu toe mocht je maar voor EUR 175 invoeren zonder daarover invoerrechten te moeten betalen. Dit bedrag is nu verhoogd tot 300 en 430 euro.

Door de lucht of over zee: EUR 430

Reis je per vliegtuig of schip dan is 430 euro het absolute maximum bedrag.

Over het land: 300 euro

Als je per auto, trein of bus de Europese Unie betreedt, mag je voor maximum 300 euro meebrengen.

Maximale hoeveelheden

  • Goed nieuws: parfum, eau de toilette, thee en koffie mogen onbeperkt worden ingevoerd.

  • Wijn meebrengen is nog wel beperkt maar is vermeerderd van 2 naar 4 liter.

  • Bier: 16 liter.

  • Voor sterke dranken verandert er niets: maximum 1 liter.

  • Tabak: de grens van 200 sigaretten blijft onveranderd. Nieuw is dat elk EU-land zelf deze grens naar beneden kan aanpassen. Dit om het gezondheidsbeleid binnen de EU te ondersteunen. Sommige landen denken hierbij aan 40(!) sigaretten. België blijft bij 200 stokjes. Tegenwoordig hebben de tax free shops niet meer zo'n uitgebreid gamma. Ze beperken zich eerder tot de echt grote merken zoals Marlboro, Camel, L&M, Davidoff enz... Kent bijvoorbeeld vind je praktisch nergens op de reis terug.

Speciale landen

Plaatsen met een speciaal statuut zijn onder andere de Kanaaleilanden (Guernsey, Jersey), de Canarische eilanden (Gran Canaria, Tenerife) en verdere bestemmingen zoals Guyana, Guadeloupe en Martinique. In tegenstelling tot de landen van de Europese Unie moet in deze speciale landen geen accijns, noch BTW worden betaald.

Tip: kopen via Internet of postorder buiten EU?

  • Als de waarde minder is dan EUR 22: geen invoerrechten en geen BTW.

  • Tot 150 euro (excl. vervoer- of behandelingskosten): geen invoerrechten maar wel BTW.

 Namaakgoederen meebrengen van je vakantie

De douane past specifieke regels toe hoeveel namaakartikelen voor privégebruik mogen meegebracht worden. Zo bepaalt de Richtlijn van het Openbaar Ministerie dat je bijvoorbeeld maximaal 3 horloges mag meebrengen voor eigen gebruik, 250 ml parfum/eau de toilette, 3 beeld- en geluiddragers, een onbeperkt aantal datadragers en van de overige goederen mag je maximaal 3 stuks meenemen. Let op in het geval van dvd's: een dvd met 3 verschillende films geldt als 3 dragers en is dus de max! Indien de Douane per goederensoort meer aantreft in uw bagage dan toegestaan dan worden de goederen in beslag genomen en krijgt u ook nog eens een fikse boete.