Waarom zijn namaakgoederen slecht voor de consument

Namaak

Iedereen is wel eens geconfronteerd met namaakgoederen. Je gaat bv. op vakantie naar Turkije. Die handtas van Delveaux die je zo mooi maar onbetaalbaar vindt ligt er op de markt voor slechts 25 euro. De tas is goed nagemaakt en je ziet het slechts aan kleine details dat het namaak is. Voor jou is dat misschien goed genoeg en je koopt de tas. Een hoop geld uitgespaard dus... Maar met het kopen van namaakgoederen doe je meer kwaad dan je denkt en loop je als consument zelfs gevaar. Ook al zie je daar zelf geen graten in.

Eigendom

Bij namaakgoederen worden de rechten van de originele ontwerper, eigenaar of uitvinder niet gerespecteerd. Namaak is volgens juristen een inbreuk op de intellectuele eigendom. Het woordje eigendom slaat vooral op materiële dingen. U beslist zelf wat u met uw eigendom wil doen. Intellectule eigendom komt eerder voort uit de geest zoals bv. auteursrecht of het ontwerp van een logo of product. Producten die beschermd zijn door het intellectuele eigendomsrecht, en zonder toestemming worden gereproduceerd, vallen onder de term namaak. Veelal proberen de namakers het originele product lichtjes te wijzigen zodat hij toch kan teren op de naambekendheid van het originele product. Een voorbeeldje zijn t-shirts van Lacoste met de krokodil in de verkeerde richting.

Gevaren

Namaak brengt schade toe aan de economie, de originaliteit van een ontwerp of idee verliest immers rechtstreeks geld aan de namaakmarkt. Een overtreder kan strafrechtelijk vervolgd worden en kan hoge boetes krijgen. Als je namaakgoederen koopt beschouwt men je medeplichtig aan een inbreuk op de intellectuele eigendomsrechten. De wet is voornamelijk voorzien op mensen die namaak produceren of kopen om winst te maken. Met je Delveaux handtas rondlopen zal dus weinig gevaar inhouden. Je moet wel opletten bij douane controles, het invoeren van namaakproducten is ook strafbaar. Maar ook hier tracht men de diegenen eruit te halen die op grotere schaal namaakproducten willen verkopen. Die paar t-shirts in uw bagage voor eigen gebruik worden in de praktijk minder streng beoordeeld.

Namaak is ook schadelijk voor de consument zelf. Ten eerste is de kwaliteit van een aangekocht namaakproduct in het algemeen slecht. Zeker de kwaliteit van grote merken wordt door de namaakversies zelden benaderd. Die lage kwaliteitsnormen zorgen bovendien voor gevaren. Namaak medicijnen werken niet of hebben nevenwerkingen, een namaak gucci zonnebril beschermt zelden tegen schadelijk UV licht, en een namaak Nokia gsm heeft een batterij die kan ontploffen. Zo kunnen we nog wel een tijdje doorgaan.

Veel consumenten worden ook nog eens bedrogen wanner ze zonder het te weten een namaakproduct kopen. Veelal gebeurt dit via internet waar je weinig of geen controle hebt vanwaar het product komt.

Namaakproducten

In de EU werden vorig jaar 178 miljoen stuks namaak in beslag genomen. De meeste van die producten komen uit China. Het grootste deel vind je terug onder de noemer media. DVD's, games en CD's beslaan 44 % van het totaal. Met 23 % staan sigaretten op de tweede plaats. KLeding, juwelen en horloges vormt een laaste groot gedeelte met 11 %. De rest wordt opgevuld door cosmetica, geneesmiddelen, electro,speelgoed,...

Voor een gewone consument is het niet altijd makkelijk om namaak te herkennen. Een prijs die twee tot driemaal goedkoper is moet al een eerste belletje doen rinkelen. Let ook op kleine details zoals de verpakking, afwerking, fouten in het logo of etiket. Koopt u iets online, op e-bay bv., check dan de aanbevelingen van de verkoper.

Conclusie

Ook al kan je een koopje doen of is dat ene shirt toch maar om mee te sporten, het is toch af te raden om namaak te kopen. Een auteur of ontwerper moet beloond en vergoed worden voor zijn creativiteit. Zowel voor het cultureel erfgoed als voor de economie zijn intellectuele eigendomsrechten belangrijk. Namaak op grote schaal wordt terecht bestraft. Trouwens, als iedereen weet dat die 'dure' Delveaux rond je arm gekocht werd op de markt in Turkije, verliest het product toch al zijn hele uitstraling.