Hoe kan ik geld besparen

Geld besparen: het is niet moeilijk!

Geld besparen: dat wil iedereen. Maar hoe doe je dat, wat zijn de beste manieren en hoe voorspoedig je het opbouwen en behouden van spaargeld? Hoe bespaar je geld en jezelf van onnodige uitgaven? In dit artikel vind je een paar tips, wat het opbouwen van spaargeld en het minimaliseren van het uitgeven van geld voorspoedigt.

 

Alle kleine beetjes helpen

Misschien heb je er wel eens van gehoord: consuminderen. Het begrip wat veel zegt en zorgt voor weinig uitgaven. Het staat voor minder consumeren en dus minder kopen. Want alle kleine beetjes helpen. Zorg ervoor dat je kijk hebt op wat je uitgeeft. Of dit nu dagelijks, wekelijks of maandelijks is: elke kleine of grote uitgave heeft zijn effect op jouw portemonnee. Geld besparen doe je door te beginnen met het opzetten van een begroting. Wat geef je uit en wat komt er binnen? Waar kun jij (be)sparen? Met andere woorden: welke uitgaven zijn écht nodig en welke kun je beter laten? Op deze manier krijg jij inzicht in jouw gedrag als het gaat om uitgeven van geld. Zo kom je niet voor verrassingen te staan en kun je verantwoordelijkheid nemen wat betreft je uitgaven. Het zijn de eerste stapjes naar het besparen van geld.

Zuinig leven

Het klinkt niet erg aantrekkelijk, maar het hoeft niet zo moeilijk te zijn als het lijkt. Leven met minder lijkt ongemakkelijk, maar niets is minder waar. Pak in plaats van de auto eens de fiets en laat dat taartje in de supermarkt een keer staan. Haal dat restje uit de tandpastatube en ga dit jaar slechts één keer op vakantie. Als je zuinig leeft, zul je uiteindelijk groot resultaat merken. Het is even op de tanden bijten, want alle begin is moeilijk en het effect lijkt uit te blijven. Maar de aanhouder wint en als je dit volhoudt, zul je genieten van aanzienlijke resultaten. 

Maandelijks sparen 

 

Het is een bekende tip: zet maandelijks een klein bedrag opzij. Bepaal voor jouzelf een bedrag wat je kunt missen en trek dit van jouw inkomsten af. Laat dit automatisch op een (spaar)rekening storten en zorg dat je hier niet meer aan komt. Op een gegeven moment zul je merken dat je gewend bent geraakt aan dit feit en wanneer je dan voor onverwachte verrassingen komt te staan (kapotte koelkast of een lekke band) dan heb je altijd een spaarpotje over. Zo hoef je geen grote uitgaven te doen, die van jouw maandelijkse inkomsten afgetrokken moeten worden. Daarnaast geef je geen onnodig geld uit aan zaken die eigenlijk niet echt nood hebben. Je houdt altijd wat achter de hand en je zult merken hoeveel profijt je hiervan zult hebben. En het grootste voordeel: wanneer je geen (onverwachte) uitgaven hoeft te doen, heb je aan het einde van het (half)jaar een heerlijk spaarpotje opgebouwd! 

Alternatieven

Natuurlijk zal je altijd vast blijven zitten aan vaste uitgaven. Je komt er niet onder uit: de kinderen moeten naar de opvang, een warme maaltijd moet worden bereid en de hond moet langs de dierenarts. Maar vergeet niet dat er een tal aan alternatieven bestaan. Ga bijvoorbeeld in de supermarkt niet voor A-, maar B-merken. Minstens zo lekker en smaakvol en aan het einde van de week zul je je verbazen over het verschil wat dit maakt. Kies eens voor een kinderoppas in plaats van de crèche en zet in het weekend een leuke speurtocht uit voor de kids, in plaats van te gaan voor dat ene dure pretpark. Wanneer je geniet van alternatieven is het leven minstens zo leuk en bespaar je binnen enkele weken aanzienlijk veel geld. Veel zaken sluipen er bij in: je hoeft jezelf alleen maar even te herinneren aan de mogelijkheden.

Conclusie

Geld besparen kan pittig zijn en alle begin is moeilijk. Maar besparen is zo moeilijk of makkelijk als je het zelf maakt. Wees niet te streng voor jezelf en begin met kleine stapjes. Alle beetjes helpen en uiteindelijk zal je genieten van zichtbaar en aanzienlijk resultaat. Succes!