Prive administratie voor een goede nachtrust

Iedereen heeft er last van; je hebt geen tijd of zin in je prive administratie. Velen van ons zijn erbij gebaad dit toch zeker te hebben. Het levert je niet direct geld op, maar het zorgt er wel voor dat je bewust wordt van wat je uitgeeft. Ik heb het niet over het opbergen van facturen, maar over het structuren van je bankrekening(en).

Indelen rekeningen

Hiermee kun je al heel erg veel inzicht winnen. Het maakt dat je alle grenzen van jouw inkomende gelden al aangeeft. Het is namelijk van belang dat je niet een rekening hebt waarvan alle vast lasten betaald worden, je boodschappen en kleding en waarop ook je salaris binnenkomt. Je zult je terreinen moeten afbakenen. En ook kun je gaan sparen voordat je jouw salaris kunt gaan uitgeven. Met mijn 'methode' om het zo maar te noemen, heb je in het totaal 4 bankrekeningen. Het klinkt omslachtig, maar je zult merken dat het werkt.

Vaste lasten

Je eerste rekening is voor je vaste lasten; gas, water, licht, huur / hypotheek en verzekeringen. Ook komt hier je salaris op binnen. Het beste is dat je op deze rekening 10% van je salaris rood kunt staan.

Boodschappen

Je tweede rekening kun je gebruiken voor je boodschappen. Zo wordt je bewust van wat je koopt en leer je ook vooruit te kijken. Zet hier per maand geld op wat je kwijt wilt zijn aan boodschappen. Ga er geen geld bijstorten na verloop van tijd, maar probeer ermee uit te komen. Kijk wat je per week kunt uitgeven aan boodschappen en houd je aan het bedrag dat je op deze rekening hebt gestort.

Overig

Je derde rekening is voor overig. Klinkt heel erg als een zwart gat, maar dat is het niet. Deze rekening gebruik je lekker voor uitgaan en kleding. Maar je grbruikt deze rekening ook om bijvoorbeeld je deodorant, scheermes en gel (voor de mannen) te kopen. Gooi het dus niet over de balk; ook hier moet je weer vooruit kijken in de maand. Zeker als je een dag voor je salaris ook nog een verjaardag hebt. Stort hier het geld naartoe dat je overhoudt nadat je de andere 4 rekening hebt gevuld.

Sparen

Ga lekker sparen, zet het automatisch sparen aan op bijvoorbeeld EUR 50,- per maand. Dit kun je uiteraard omhoog en omlaag brengen als je merkt dat je geld overhoud of toch tekort komt. Probeer in elk geval EUR 15 te sparen. Dat is na een jaar toch mooi EUR 180!

Tot slot

Deze rekeningen kun indelen naar de volgende percentages:

  • 60 procent van je salaris voor vaste lasten
  • 20 procent voor boodschappen
  • 15 procent voor overig
  • 5 procent sparen

Hiermee zul je over het algemeen aardig uitkomen, maar varieer met deze percentages totdat je er goed mee uitkomt. Wat ook heel belangrijk is: stel een overboekingsregel in bij je rekening waar je salaris op binnen komt; op de dag dat je salaris gestort wordt, worden de andere 3 rekeningen gevoed. Dan heb je al gespaard en je hebt je budgetten gesteld op de andere rekeningen. Voor elke rekening geldt dat je moet opletten hoe je maand loopt, want op is op! Heb je het aan het eind van de maand gered met de indeling, dan heb je ook mooi gespaard!

Je kunt nu goed zien hoeveel je eigenlijk aan boodschappen uitgeeft, wat al je vast lasten zijn en hoeveel je spaart. Toch heb je ook nog een vrij gevoel met de rekening overig! Slaap lekker!