Voordelen en nadelen van een creditcard aanvragen

Creditcard aanvragen

Een creditcard aanvragen kan handig zijn wanneer je er een bepaalde levensstijl op na houdt. Wanneer je echter niet voorzichtig omgaat met je creditcard kunnen je uitgaven je inkomsten ver gaan overstijgen. Dat is natuurlijk niet de bedoeling. Deze korte handleiding helpt je begrijpen hoe een creditcard werkt. Het leert je hoe je een creditcard in je voordeel kunt gebruiken, zonder dat het je gaat tegenwerken.

Voordelen creditcard

Een creditcard is:

 1. Altijd toegang hebben tot geld, mits je je rekeningen op tijd betaald;
 2. Makkelijker mee te nemen dan los geld;
 3. Maakt duidelijk welke uitgaven je in de loop van de tijd gemaakt hebt;
 4. Geeft een makkelijke methode waarmee je via internet of je telefoon makkelijk geld kunt kopen
 5. Geeft bij gebruik soms bonuspunten waarmee je voor bepaalde extra's kunt sparen.

Nadelen creditcard

Aan de andere kant kunnen creditcards:

 1. Veel meer kosten dan andere krediet methodes, zoals een persoonlijke lening, wanneer je niet op tijd betaald;
 2. Zorgen voor een hogere schuld dan je eigenlijk aan kunt;
 3. Zorgen voor uitgebreide gebruiksvoorwaarden

Wat is een creditcard

Een creditcard is meer dan een simpel stukje plastic. De belangrijkste eigenschap van een creditcard is dat het een flexibele betaalmethode is en geaccepteerd wordt op meer dan 30.000.000 locaties over de hele wereld. Wanneer de balans op de kaart netjes betaald wordt elke maand dan wordt er weinig extra kosten gerekend. In essentie kun je een creditcard zien als het afsluiten van een microlening voor elke betaling die je doet. Betaal je dit bedrag aan het eind van de maand af, dan is er weinig aan de hand.

Eigenschappen

Een aantal eigenschappen van een creditcard zijn de volgende:

 1. Toegang tot onbeveiligd krediet;
 2. Soms rentevrije betalingen tot aan het eind van de maand of het kwartaal;
 3. Directe betaling van goederen;
 4. 24 Uur per dag toegankelijk;
 5. Beschermd tegen fraude.

Voor je beslist om een creditcard te gebruiken moet je zorgvuldig overwegen tegenover verschillende factoren en je eigen behoeften.

Creditcards en een budget

Voor veel mensen blijkt het moeilijk om verstandig met een creditcard om te gaan. Het omgaan met een creditcard is echter redelijk makkelijk te leren. Om te beginnen moet je een budget vaststellen. Door een budget vast te stellen kun je je uitgaven en inkomsten makkelijker financieren. Het geeft je een beter beeld waar je geld vandaan komt en waar het naar toe gaat. Een budget behoort flexibel te zijn, afhankelijk van je situatie.

Door een budget vast te stellen kun je overzicht houden in je prioriteiten en geld besparen voor lange termijn uitgaven. Voor bijvoorbeeld een trouwdag, een studie of de afbetaling van je huis.

Creditcard tips

 • Probeer een creditcard te krijgen waarvoor je jaarlijks geen of een kleine vergoeding moet betalen;
 • Gebruik alleen je creditcard wanneer je maandelijkse rekeningen niet meer kunt afbetalen;
 • Wanneer je overtuigd raakt dat je aan het eind van de maand je creditcard rekening echt moet betalen, ga je voorzichtiger om met het gebruik van je creditcard.
 • Wanneer je je rekening van je creditcard mogelijk niet kunt afbetalen kun je beter op zoek naar een creditcard met een lage rente.

Conclusie creditcards

Het grootste voordeel van een creditcard is gebruiksgemak. Ben je echter niet goed in het opstellen van een goed budget en het managen van je financiën kijk dan uit. Het overvloedig gebruiken van een creditcard kan zorgen voor een schuld, welke moeilijk zal zijn om terug te betalen. Dit artikel is gedeeltelijk gebaseerd op deze website, met toestemming van de auteur.