Social shopping wat en waar

Social shoppen en de mening van anderen

Social shopping of in ons taaltje sociaal shoppen zegt je misschien niets. Maar Groupon waarschijnlijk wel. Ik zou het eerder groepshopping noemen. Of gezamenlijk aankopen met een aantal gelijk geïnteresseerden. Een nieuw aankoopmodel van deze internettijd.
 

Hoe werkt het precies?

Het concept achter social shopping is kinderlijk eenvoudig. Na het gratis inschrijven, krijg je elke dag een up to date email. Daarin staat de nieuwste aanbieding. Dat aanbod kan van alles en nog wat zijn, zoals een last minute reisje, een restaurantbezoek, sauna, een scheerapparaat, een hamburger, kortom: van alles. Het argument om mee te doen is alleen maar de prijs. Want die moet wel vreselijk interessant zijn om de meute massaal in actie te krijgen en online een bon aan te kopen. En interessant is het: meestal gaat het om 40 tot 70 procent korting.

Maar het is niet omdat je een bon hebt gekocht dat het feest ook echt doorgaat. Er moeten wel genoeg kopers zijn van een dergelijke bon want anders gaat de voorgestelde deal gewoon niet door. Niet genoeg kopers betekent dus geen kortingsbon maar ook hoef je niet te betalen. Is de belangstelling wel groot genoeg dan wordt de kortingsbon (of kortingscode) per email bevestigd. Ook wordt het bedrag automatisch van je bankrekening of creditcard afgeschreven.

Voorbeelden

We noemden Groupon al maar er zijn nog een heleboel andere sites. België: Groupolitan (gestart in juni, 20000 bezoekers/dag) en PromoCity. Nederland: hebbu; Frankrijk: Groupolitan; Amerika: Kaboodle, MyItThings, Zebo, ProductWiki, ShopStyle, Woot, thisnext.

Links vind je onderaan dit artikel.

Succes verzekerd?

Bij de opkomst van social shopping was iedereen enthousiast. De kopers uiteraard omdat ze voor een prikje iets konden kopen. En de verkopers omdat ze in no time extra verkoop binnen haalden.

Maar vooral aan de verkoopkant kwam de eerste twijfel rond het principe van dit sociale geshop. Zij hadden namelijk gehoopt om door mee te doen aan deze acties met kortingsbonnen extra klanten aan te trekken. Doch dat blijkt niet te lukken. De kopers maken gebruik van hun financiële meevaller maar blijven niet hangen als klant. Gevolg: meedoen aan een Grouponactie is verlieslatend. Vele aanbieders haken dan ook af…

Social shopping is niet hetzelfde als de 'deal van de dag'. Een voorbeeld hiervan is iBood.

Social shopping gebeurt hoe langer hoe meer per mobieltje. Ter aanvulling nog de top 10 van de mobiele webshops van 2011:

1. Groupon

2. iBood

3. Pathé

4. Marktplaats

5. Vente-exclusive

6. Nimbuzz

7. Greetz

8. Fleurop

9. ShopVIP

10. Omoda

Conclusie

Op sommige dagen zijn de aanbiedingen veeleer ontgoochelend, maar je vindt toch ook interessante deals in uw mailbox. Handig is overigens dat er steeds aangegeven wordt hoe lang een aanbieding nog geldig blijft en hoeveel deelnemers er nog nodig zijn.

Links

Groupon België

Groupon Nederland

Groupolitan België

Promocity België

Hebbu Nederland

Kaboodle

This next

Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden