Het verzekeren van je digitale inboedel

Introductie

Tegenwoordig staat er ontzettend veel op een computer. Niet alleen meer documenten maar ook foto's, muziek, filmpjes etc. Hierdoor zijn al deze bestanden ook redelijk kwetsbaar. Mocht de computer kapot gaan dan ben je de inhoud kwijt. Bij enkele inboedelverzekeringen krijg je daarom een verzekering voor je digitale inboedel erbij. In dit artikel uitleg.

Digitale inboedel

Je digitale inboedel bestaat uit bestanden op je computer. Het is erg als je bijvoorbeeld je laptop verloren gaat door brand, maar de échte schade kan komen door het verlies van alle inhoud van de laptop: de digitale inboedel. Om te zorgen dat deze digitale inboedel veilig is zijn kan deze inboedel verzekerd worden. Dit soort digitale inboedelverzekeringen zitten soms bij een normale inboedelverzekering. Tot op heden is FBTO de enige verzekeraar die dit aanbiedt.

Hoe het werkt

De verzekering van de digitale inboedel werkt in feite als een goed beveiligde backup. Je selecteert mappen en bestanden op je computer die je wilt verzekeren. Deze bestanden worden vervolgens geüpload (verstuurd) naar een bepaalde veilige locatie op internet. Door middel van een sleutel bent je de enige die bij deze bestanden kan. Je bestanden zijn nu verzekerd: je digitale inboedel is veilig. De bestanden staan nu op een server die is aangesloten op het internet. Als er iets verkeerd gaat met de computer dan kunnen de bestanden door middel van de digitale inboedelverzekering worden teruggehaald.

Hoeveel ruimte er wordt geboden voor de verzekering van de digitale inboedel wisselt per verzekeraar. Bij de verzekering van FBTO wordt 50 GB ruimte geboden. Voor de meeste mensen is dit waarschijnlijk genoeg capaciteit. Mocht dit niet genoeg ruimte zijn, dan kan altijd worden uitgeweken naar een online backup buiten de verzekeraar om.

Verschil met een online backup

Er lijkt weinig verschil te zijn tussen een digitale inboedelverzekering en een online backup. Er zijn zeer veel aanbieders van online backup waardoor de prijs van deze dienst laag is, soms zelfs gratis. Bij een online backup selecteert u ook bestanden waarvan u een backup wilt maken. Deze bestanden worden vervolgens geüpload (verstuurd) naar de dienst die de online backup aanbiedt. Net als bij de digitale inboedelverzekering wordt de toegang tot de bestanden versleuteld met een wachtwoord, waardoor u er als enige bij kunt. Het voordeel van een dergelijke backup is dat u overal ter wereld bij je backup kunt komen. Bij een normale backup op een externe harde schijf is dit niet altijd het geval.

Normaal alternatief

Een "klassieke" manier om zelf je digitale inboedel te beschermen is het maken van een backup op een externe harde schijf. Hierdoor zijn de bestanden ook veilig. Wel is het belangrijk om de externe harde schijf vrij te houden van virussen. Daarnaast moet de schijf zélf ook veilig zijn. Het is dus verstandig om deze niet thuis te bewaren, maar op een andere locatie dan waar uw computer verblijft. Eens in de maand zorgt u dat de computer en de harde schijf bij elkaar komen en maakt u een backup.

Als de computer beschadigd raakt door bijvoorbeeld brand dan is op de externe locatie de backup nog aanwezig. Externe harddisks zijn bijvoorbeeld bij Dynabyte te koop. Klik hier voor de link. De gemiddelde externe harddisk kost zo tussen de €50-€60. Hiermee is ook deze manier van het maken van een backup goed betaalbaar. Je weet bij zo'n soort backup tenminste absoluut zeker dat niemand anders bij je je gegevens kan komen. Bij een digitale inboedelverzekering of een online backup weet je dit niet: je weet niet wat er met je gegevens gebeurt nadat je ze geüpload hebt.

Overzicht

In de volgende tabel staan de verschillen nog eens duidelijk gepresenteerd.

Backup gemaakt door Actie Locatie backup Prijs
Verzekeraar Online een backup maken Internet afhankelijk van verzekeraar
Online backup-dienst Online een backup maken Internet afhankelijk van aanbieder van online backup
Zelf Offline een backup maken op een externe harde schijf Extern: op een andere locatie dan de computer Kosten voor het kopen van een externe harde schijf

Vragen

Mocht je na het lezen van dit artikel vragen hebben over het vernietigen van een koopovereenkomst, laat dan een reactie achter.

Aanvullingen/tips/verbeteringen zijn ook altijd welkom! Wederom het verzoek om hiervoor een reactie achter te laten.


Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden