Zorgverzekeringen wat je nog niet wist en wat je moet weten

We hebben allemaal vast wel eens een bezoekje aan het ziekenhuis moeten brengen, helaas is de zorg in Nederland niet gratis. Daarnaast is het ook verplicht om een basisverzekering af te sluiten voor je ziektekosten. Hiermee zorg je ervoor dat je niet alle kosten die je maakt zelf hoeft te betalen. Maar welke mogelijkheden zijn er en waar moet je op letten bij het afsluiten van een zorgverzekering? Je leest het in deze blog.

Mogelijke basisverzekering

In Nederland is het hebben van een basiszorgverzekering voor iedereen verplicht. De hoogte van de premie wordt door de verzekeraar zelf bepaald en kunnen daarom erg veel verschillen van elkaar. Het vergelijken zorgverzekering kun je gemakkelijk online doen. Ook zijn er verschillende soorten basisverzekeringen, het verschil tussen deze basisverzekeringen zit hem wat er wordt vergoed. Zo kun je er een kiezen waarbij alleen zorg wordt gedekt van gecontracteerde zorgverleners. Maar je kunt ook kiezen voor een basisverzekering waarbij je de keuzevrijheid voor welke zorgverlener je kiest. Vaak is zo’n verzekering wel duurder dan bij een beperkte keuze. Wat wordt er allemaal vergoed door een basisverzekering? Een bezoekje aan de huisarts en verloskundige zorg worden vergoed zonder eigen risico. Behandeling en verblijf in het ziekenhuis, medicijnen, psychologische hulp en de tandarts (tot 18 jaar) wordt wel vergoed door de basisverzekering maar hierbij zul je ook eigen risico moeten afdragen. Kinderen onder de 18 hoeven geen premie te betalen en kunnen worden bijgeschreven op de polis van een van de ouders.

Waar moet je op letten?

Bij het afsluiten van een zorgverzekering zijn er een aantal punten belangrijk om op te letten. Nadat je een basisverzekering hebt gevonden die bij je past zul je moeten gaan kijken of je ook zaken aanvullend wilt verzekeren. Heb je vaak last van je gebit? Dan is het verstandig om jezelf aanvullend te verzekeren voor de tandarts. Ben je een actieve sporter? Dan kun je het beste een aanvullende verzekering nemen voor fysio behandelingen. Je zult dus zelf moeten inschatten hoeveel zorg je nodig hebt en ook daadwerkelijk gaat gebruiken. Heb je momenteel al een zorgverzekering? We raden je toch aan om voor de zorgverzekering 2023 opnieuw te kijken naar hoe je verzekerd bent. Je kunt dan aanvullende zaken die je niet gebruikt verwijderen uit je verzekering en bijvoorbeeld een hogere eigen risico nemen voor een lagere premie. Dat scheelt toch weer wat!