Hoe kan je besparen op je zorgverzekering

Inleiding

In Nederland is het verplicht om een zorgverzekering te hebben. Gemiddeld genomen ben je voor een basisverzekering ruim 1200 euro per jaar kwijt en de verwachting is dat dit de komende jaren alleen maar meer wordt. De zorg wordt steeds duurder en dat moet ergens van betaald worden. Omdat het toch een hoop geld per jaar is, is het slim om je er in te verdiepen. Er zijn namelijk verschillende manieren om geld te besparen op je zorgverzekering. Denk hierbij aan je eigen risico, aanvullende verzekeringen en collectiviteit. Lees hieronder verder voor tips hoe je kunt besparen op je zorgverzekering.

Goedkoopste zorgverzekering 2015

Zorgverzekering   Premie per maand  Aanbieding  Overstappen
Bewuzt  85,00    Overstappen naar Bewuzt 
Ditzo  89,95    Overstappen naar Ditzo
Energiek 91,45    Overstappen naar Energiek
OHRA 91,87    Overstappen naar OHRA
Anderzorg 93,00    Overstappen naar Anderzorg
Univé  96,30   10 procent korting   Overstappen naar Univé
PNOzorg  96,60    Overstappen naar PNOzorg
UnitedConsumers  97,15  Korting of cadeau   Overstappen naar UnitedConsumers
Delta Lloyd  98,78    Overstappen naar Delta Lloyd

Collectieve zorgverzekering

De makkelijkste manier om te kijken wat de goedkoopste zorgverzekering is door tarieven van zorgverzekeraars te vergelijken. Maar deze tarieven houden vaak geen rekening met collectiviteitskorting! Misschien kom je wel in aanmerking voor een collectieve zorgverzekering. Een collectieve zorgverzekering is gewoon een normale verzekering, alleen omdat hij als groep wordt afgesloten kun je korting krijgen op je premie. Dit is gemiddeld genomen 7% op de basis zorgverzekering, maar op aanvullende verzekeringen vaak nog meer. Een collectieve zorgverzekering kun je bijvoorbeeld krijgen via je werk of vereniging. Vraag bijvoorbeeld eens na bij je werkgever of ze zijn aangesloten bij een collectieve zorgverzekering.

Eigen risico van je zorgverzekering

In 2012 heb je een verplicht eigen risico van 220 euro per jaar. Alle ziektekosten die je maakt, worden eerst van dit bedrag betaalt. Als dit bedrag op is en je maakt nog meer kosten dan zal de zorgverzekering dit vergoeden. Op de premie van je verzekering omlaag te krijgen kan je ervoor kiezen om je eigen risico te verhogen. Dit kan maximaal tot 720 euro per jaar.

Als je voor het hoogste eigen risico kiest, krijg je behoorlijk wat korting op je premie. Dit kan zo'n 200 tot 300 euro per jaar schelen. Maar het blijft natuurlijk wel een risico. Alle kosten die je maakt moet je tot 720 euro zelf betalen. Maar als je eigenlijk nooit wat mankeert en je durft de gok te nemen, kan je je eigen risico verhogen om je zorgverzekering zo goedkoop mogelijk te krijgen. Je kan natuurlijk ook een bedrag er tussenin nemen. Je krijgt in dat geval minder korting op je zorgverzekering, maar je krijgt toch nog een leuk bedrag aan korting.

Aanvullende zorgverzekering

Een aanvullende zorgverzekering zorgt er altijd voor dat je premie voor je zorgverzekering duurder wordt, maar dat hoeft niet perse slecht te zijn. Bedenk van tevoren welke zorg je het komende jaar nodig denkt te hebben. Wanneer je weet welke behoefte je hebt, kom je er misschien achter dat je geen aanvullende zorgverzekering nodig hebt of kan je gaan juist gaan uitzoeken welke aanvullende zorgverzekering het beste bij je past. Je betaalt dan misschien meer premie, maar je bent ook beter verzekerd. Met de juiste aanvullende zorgverzekering wordt er misschien nu wel iets vergoed, wat je anders zelf had moeten betalen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan:

  • Tandartskosten. Misschien weet je van tevoren dat er het aankomende jaar aardig wat aan je gebit moet gebeuren, zoals een kroon. Dit zou normaal niet vergoed worden dus dan krijg je een aardige rekening. Met de juiste aanvullende zorgverzekering krijg je wellicht een groot gedeelte wel vergoed.
  • Kraamhulp. Het kan ook zijn dat je bijvoorbeeld graag zwanger wilt worden. Bij een basis zorgverzekering wordt kraamhulp wel grotendeels vergoed, maar je hebt altijd een eigen bijdrage. Met een juiste aanvullende zorgverzekering wordt dit bedrag ook vergoed.

Premie betaling

De meeste mensen betalen hun zorgverzekering gewoon per maand. Er zijn maar weinig mensen die weten dat ze korting krijgen als ze hun zorgverzekering per jaar betalen. Het is misschien een hoop geld in één keer, maar bij de meeste zorgverzekeraars krijg je ongeveer twee tot drie procent korting op de totale premie. Dit geld heb je dan snel en makkelijk verdiend!

Zorgverzekering met acties

Sommige zorgverzekeraars hebben speciale acties om nieuwe klanten te lokken. Ze geven bijvoorbeeld geld terug of je krijgt een cadeau zoals een waardebon. Wanneer je twijfelt tussen verschillende zorgverzekeringen, dan kan een cadeau je misschien wel verleiden. Je wordt als het ware beloond om klant te worden dus dit heb je het eerste verdiend!

Conclusie

Met bovenstaande tips is het eigenlijk heel gemakkelijk om geld te besparen op je zorgverzekering. Door een collectieve zorgverzekering af te sluiten en de premie per jaar te betalen kun je makkelijk geld besparen zonder dat er iets verandert aan de manier waarop je verzekering bent.

Door naar je eigen risico en aanvullende verzekering te kijken kun je veel geld besparen op je zorgverzekering of juist op je ziektekosten. Maar je loopt ook een hoger risico dat je veel zelf moet betalen of juist dat je een aanvullende zorgverzekering voor niks hebt.

Maar het kan nooit kwaad om je zorgverzekering eens goed te bekijken!

Lees ook: