Hoe stap ik over van zorgverzekeraar en zorgverzekering

Hoe kunt u overstappen naar een andere zorgverzekeraar? Een vraag die velen bezig houdt, zeker vanwege de grilligheid in kosten die de zorgverzekeraars hebben laten zien sinds het opengooien van de markt.

Maar hoe stap u over? Wat moet u opzeggen? Hoe moet u zich weer aanmelden. 

Hoe stapt u over?

Als u uw zorgverzekering wilt opzeggen moet u dit voor 1 januari 2008 gedaan hebben. Als u niets doet, geldt het aanbod van uw zorgverzekeraar en loopt uw verzekering loopt dan gewoon door.

Hoe weet ik of ik meer moet betalen bij de huidige zorgverzekeraar?

Als uw zorgverzekeraar de premie van 2008 verhoogt, moet u uiterlijk 30 november een brief daarover ontvangen. Dat is de zorgverzekeraar wettelijk verplicht.

Hoe sluit ik een nieuwe zorgverzekering af?

Uw nieuwe zorgverzekering moet vòòr 1 februari 2008 afgesloten zijn. Met terugwerkende kracht is de ingangsdatum van uw verzekering 1 januari 2008. Als u te laat bent met het afsluiten van een nieuwe zorgverzekering, dan kunt u een boete krijgen. Er geldt een acceptatieplicht voor het basispakket.

U bent niet verplicht het basispakket en de aanvullende verzekering bij dezelfde verzekeraar af te sluiten. Let op bij aanvullende verzekeringen!

Waarom moet ik er op tijd bij zijn?

Als u voor uw aanvullende verzekering wilt overstappen naar een andere verzekeraar, kan het zijn dat u een medische verklaring moet invullen. Houd er rekening mee dat het extra tijd kost om dit te verwerken! Daarbij is het zo dat de acceptatieplicht niet geldt voor aanvullende verzekeringen.

Vraag daarom de nieuwe aanvullende verzekering ruim voor 1 januari 2008 aan. U weet dan voor 1 januari of u de aanvullende verzekering van uw keuze bij de nieuwe verzekeraar kunt afsluiten, en moet dan de oude aanvullende verzekering voor 1 januari opzeggen.

Zorgverzekeraars hebben onderling afspraken gemaakt voor mensen die overstappen. U kunt de nieuwe verzekeraar vragen om de oude verzekering(en) voor u op te zeggen. Als u van die service gebruik wilt maken, moet u zich echter vóór 1 januari 2008 bij de nieuwe verzekeraar hebben aangemeld. Alleen dan kan de nieuwe verzekeraar uw opzegging bij de oude verzekeraar op tijd voor u regelen. Als u wilt overstappen en in de maand januari nog wilt nadenken over de verzekeraar van uw keuze, moet u de oude verzekering dus voor 1 januari 2008 zelf opzeggen. Meldpunt voor overstapproblemen