Hoe kan je de wegenbelasting berekenen

Wegenbelasting berekenen

Wil je berekenen hoeveel wegenbelasting je moet betalen voor je nieuwe auto? Lees dan hier verder waar je op moet letten om zo weinig mogelijk belasting te hoeven betalen. Want door goed op te letten bij de aanschaf van een (tweedehands) auto, kan je veel besparen op de wegenbelasting. Of motorrijtuigenbelasting zoals deze officieel heet.

Wegenbelasting online berekenen

Als je wilt berekenen hoeveel wegenbelasting je moet betalen, kan je gebruik maken van een van de vele online modules die er gemaakt zijn op internet. Hoewel je op veel websites tegen betaling uit kunt laten rekenen hoeveel wegenbelasting je moet betalen, is er ook een veel goedkopere manier om dit te berekenen. De belastingdienst heeft op hun website ook een hele goede en overzichtelijke module waar je kunt berekenen hoeveel wegenbelasting je moet betalen. Houd hierbij de volgende gegevens alvast bij de hand:

  • Het soort voertuig: rij je een personenauto, bestelauto, motor, enzovoort. Het soort voertuig dat je rijdt wordt over het algemeen bepaald door het gebruik. Hier is dus weinig op te besparen in je wegenbelasting. Als enige besparingstip zouden we hier kunnen zeggen: ga een motor rijden in plaats van een personenauto. Hiermee bespaar je niet alleen op de wegenbelasting, maar ook op de aanschaf, verzekering, brandstof en... tijd. Vooral als je hiermee dagelijks langs alle files kunt rijden.
  • In welke provincie woon je?
  • Op welke brandstof ga je rijden: benzine, gas, diesel of LPG? Het is interessant bij de aanschaf van een (tweedehands) auto rekening te houden met het soort brandstof dat je gaat rijden. Bijvoorbeeld de wegenbelasting die je moet betalen voor een diesel auto is hoger dan voor een benzine auto, maar een volle tank diesel kost je minder aan de pomp dan een volle tank benzine. Daarom is het verstandig om op basis van het aantal kilometers dat je denkt te gaan rijden per jaar en de actuele brandstofprijzen in te schatten of de hogere wegenbelasting die je betaalt voor een diesel auto opweegt tegen de lagere brandstofprijs. Ook hiervoor zijn veel goede rekentools te vinden op het internet.
  • Wat weegt het voertuig: een lichtere auto is minder belastend voor de weg, zodat deze minder snel 'slijt'. Voor een lichtere auto hoef je dus ook minder wegenbelasting te betalen dan voor een zwaardere auto.

Wegenbelastingvrij

Wegenbelasting oldtimer

Een uitzondering op de bovenstaande criteria voor het berekenen van de wegenbelasting zijn oldtimers. Auto's die ouder zijn dan vijfentwintig jaar zijn vrijgesteld van wegenbelasting. Zo kan het uiterst voordelig zijn een oude auto op te knappen, want naast de vrijstelling van de wegenbelasting kan zo'n auto ook vaak worden ondergebracht onder een oldtimer verzekering, waardoor je een zeer lage premie hoeft te betalen om je oldtimer te kunnen verzekeren. Dubbel voordelig dus.

Wegenbelasting nieuwe auto

Maar als sleutelen aan je oldtimer niet je grootste hobby is en je toch wegenbelastingvrij wilt rijden, koop dan een nieuwe auto! Want ook een aantal nieuwe CO2-zuinige auto's is vrijgesteld van wegenbelasting. En je hoeft je bepaald niet te schamen om wegenbelastingvrij te rijden. Wat dacht je bijvoorbeeld van de nieuwe fiat 500, of de Volkswagen Polo Bluemotion. Beslist modieuze auto's die goed zijn voor je portemonnee. En het milieu natuurlijk. Wil je weten welke auto's je nog meer wegenbelastingvrij kunt rijden? Lees hier verder!


Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden