Wat wil je weten over De Nederlandse Energie Maatschappij

Wie is de NEM

De Nederlandse Energie Maatschappij heeft momenteel weer elke avond een reclamespotje. In februari was Natasja Froger het gezicht van de Nederlandse Energie Maatschappij: gemiddeld voordeel per gezin bij de NEM: 200 euro per jaar. In deze reclamespot is Maurice de Hond de verleider van dienst.

 

Wie is De Nederlandse Energie Maatschappij (NEM)

  • De NEM is een onafhankelijke energieleverancier in de Nederlandse markt die zich met name richt op de consumentenmarkt.
  • De NEM is een zogenaamde 'groene' electriciteitsleverancier: de elektriciteit wordt opgewekt uit 100% waterkracht, dus 100% groen: er komt géén broeikasgas (CO2) vrij bij het productieproces.
  • Hun missie bestaat erin om de Nederlandse electriciteits- en gasmarkt voor kleine verbruikers open te breken op een maatschappelijk verantwoorde en vooruitstrevende manier met als voorbeeld de prijsdalingen in de telecommarkt de afgelopen jaren. Deze prijsdalingen moeten ook mogelijk zijn in de energie-leverende markt volgens NEM.
  • Bedoeling is dus om hun klanten zo veel mogelijk voordeel te bieden. Hoe? Door slim in te kopen waardoor een scherpe prijs kan worden aangeboden.
  • Het bezoekadres van de NEM: Rotterdam Building, Aert van Nesstraat 45, 3012 CA Rotterdam.
  • Tussen haakjes: de NEM levert alleen gas en elektriciteit. Het is (nog) niet mogelijk om water bij hen te betrekken.

Hoe zit de energiemarkt in elkaar?

 
  • Sinds enige jaren kunnen consumenten hun energieleverancier kiezen. Men noemt dit de vrije energiemarkt.
  • In deze markt spelen nogal wat spelers een (belangrijke) rol:
  1. Eerst en vooral zijn er de energie-producenten: zij maken electriciteit en gebruiken daartoe waterkrachtcentrales, kolencentrales, gascentrales, kerncentrales, biomassa en windmolenparken.
  2. Daarnaast zijn er leveranciers: zij kopen de geproduceerde energie van de producenten en leveren die aan de consumenten, zeg maar verbruikers. De leverancier bepaalt zelf de energiebronnen hij inkoopt.
  3. Vervolgens zijn er netbeheerders: zij zijn eigenaar van het netwerk en de pijpleidingen in de grond en staan ook in voor het onderhoud daarvan. Deze dienstverlening is uiteraard niet gratis: zij rekenen daarvoor transport- en onderhoudskosten aan aan de consumenten (voorbeelden: Liander, Stedin, Essent Netwerk). Een netbeheerder is dus niet hetzelfde als een energieleveranciers al zorgen hun namen soms nogal eens voor verwarring!
  4. Tenslotte is er nog de meetverantwoordelijke: die zorgt voor de juiste meterstandenen geeft deze door aan de netbeheerder en energieleverancier. Hij maakt daarvoor gebruik van energiemeters. Meestal is de meetverantwoordelijke gelinkt aan de netbeheerder.

Hoe en wie betaalt u?

Als gebruiker betaalt u maandelijks een voorschot en eenmaal per jaar een afrekennota. U betaalt rechtstreeks aan de leverancier. Een deel van uw betaling is dus eigenlijk bestemd voor de netbeheerder. Geen nood: uw leverancier stort het netbeheerdersdeel automatisch door.

Waarom afhankelijk van de olieprijs?

Klinkt inderdaad eigenaardig maar de stroomtarieven zijn afhankelijk van de olieprijzen. En aangezien de olieprijzen in 2008 enorm hebben geschommeld van een top in midden 2008 tot een dieptepunt als gevolg van de wereldwijde crisis, kunt u dit jaar profiteren van de lagere olieprijs.

Electriciteit: hoe besparen bij de NEM? Vast of variabel tarief?

  • De tarieven voor elektriciteit met betrekking tot het enkel-, piek- en daltarief zijn de inkooptarieven waartegen de NEM de elektriciteit heeft ingekocht voor een periode van 3 jaar. Of met andere woorden: inkoopprijs = verkoopprijs.
  • U kunt echter ook kiezen voor een variabel tarief. Variabele tarieven betekenen dat u zich niet bindt voor een periode van 3 jaar maar voor een periode van 6 maanden en maar afwacht wat de prijs dan is.
  • Welk is de beste optie? Aangezien u afhankelijk blijft van de schommelden olieprijzen is en blijft dit gokwerk. Op hun website beweert de NEM wel dat de meeste klanten kiezen voor de 3 jaarperiode en dit om prijsschommelingen te voorkomen.

Gas: om de 6 maanden een nieuw tarief

Het gasleveringstarief is vastgelegd op basis van de inkoopprijs per 1 januari 2009 maar dan wel exclusief de energiebelasting. Dit is een variabel tarief in die zin dat de gasleverancier waarmee men contractueel is verbonden (GasTerra) éénmaal per 6 maanden de tarieven aanpast. Uw gastarief verandert bijgevolg 2 maal per jaar.

Hoe zegt u op en tegen welke voorwaarden?

  • Bij een overeenkomst voor bepaalde tijd (bijvoorbeeld 3 jaar) wordt op het einde van de looptijd van de overeenkomst deze telkens stilzwijgend met 12 maanden verlengd tegen de dan geldende leveringsprijzen voor elektriciteit en/of gas.
  • Schriftelijke opzegging moet uiterlijk 30 dagen voor afloop van de overeenkomst door de NEM zijn ontvangen.
  • Voortijdige beëindiging van de overeenkomst tot levering van elektriciteit en/of gas: er wordt een opzegvergoeding in rekening gebracht, gaande van EUR 50 tot EUR 125. Kijk op hun website voor de hoogte van deze opzegvergoeding!

Wat doet/deed de concurrentie?

Nuon, Essent en Eneco verlaagden ook hun tarieven: met gemiddeld 25% vanaf 1 juli 2009. Het is dus aan de nieuwkomers op de energiemarkt om beter te doen. In die zin moet de NEM dus goedkoper zijn dan deze 3 concurrenten anders heeft overstappen geen enkele zin! Vergelijken is dus de boodschap!

Opmerking

Afhankelijk van het tijdstip waarop u dit artikel leest, kan de inhoud ervan niet meer up to date zijn... Energie is nu eenmaal een levendige materie voor elk huishouden en elke leverancier. Om de paar maanden verschijnt er op TV wel weer een nieuw reclamespotje... zonder Frans Bauer! 

Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden