Welke energieleveranciers zijn er in Belgie

De energiemarkt in Belgie

Oorlog in energieland in België? In elk geval is er van alles gaande. Elk gezin wordt geconfronteerd met stijgende energiefacturen. Aardgas en electriciteit zijn immers flink duurder geworden. Schuldigen zijn de energieleveranciers. En dat zijn er nogal wat in ons landje. Hierna een alfabetisch overzicht.

De energieleveranciers alfabetisch

1. BELPOWER

BELPOWER hoort bij de Belgische REIBEL-groep. Het hoofdkantoor zit in Brussel. Het is nog een vrij jong bedrijf, gestart in 2002. Ze leveren uitsluitend 100% groene energie in gans België. Naast leverancier van groene elektriciteit is BELPOWER ook druk bezig als ontwikkelaar, distributeur en bouwer van fotovoltaïsche installaties (zonnepanelen). Ze zijn de exclusieve verdeler in België van de zonnepanelen van het Duitse bedrijf SOLARWATT Solar-Systeme GmbH.

Ze produceren zelf niet veel energie. Een en ander betekent dat ze hun elektriciteit kopen bij derden. Die stroom is vooral afkomstig van gas- en steenkoolcentrales.

Als gevolg van de woelige energiestrijd van de laatste maanden heeft BELPOWER de electriciteitsprijs verlaagd vanaf 1 april. Dit zowel voor particulieren als professionelen. Ook de jaarlijkse abonnementskosten gingen omlaag.

2. EBEM

De naam EBEM als energieleverancier zegt u mogelijk niet veel. Het is dan ook een buitenbeentje in deze lijst. Gestart in 2002 op initiatief van de gemeente Merksplas. Dat is tevens de enige aandeelhouder. Vanaf 2003 uitgezwermd naar heel Vlaanderen. Ebem verkoopt 100% groene stroom en aardgas aan gezinnen, aan land- en tuinbouwers en aan zelfstandigen. Ebem maakt zelf elektriciteit. Zij gebruiken hiervoor biogas als brandstof. Deze groene stroomproductie is goed voor stroom voor 700 gezinnen. Ebem is erkend door de VREG.

3. ECOPOWER

Ecopower CVBA is een coöperatie. Hoofdzetel is in Berchem gevestigd. Deze cöoperatieve vennootschap werd in 1991 opgericht met als missie projecten met hernieuwbare energie te financieren. Je kunt aandeelhouder worden van deze CV. Een aandeel van Ecopower kost 250 euro. Het aantal aandelen per persoon is beperkt tot 50.

Een volgende stap werd in 1996 gezet. Samen met onderzoeksinstellingen, hoge scholen en vzw’s werd de vzw Organisatie Duurzame Energie oftewel ODE-Vlaanderen opgericht. Via een informatiecampagne en veel lobbywerk werd een economisch kader voor hernieuwbare energie in Vlaanderen gecreëerd. Inmiddels is Ecopower een begrip op het gebied van windturbines, (kleine) waterkrachtcentrales, windparken, warmtekrachtkoppeling (WKK) en (kleine) zonnecelleninstallaties.

De strategie van Ecopower in een notedop: geen abonnementsgeld, geen verschil tussen dag- en nachttarief. De prijs is bijgevolg recht evenredig met het verbruik, alle kosten (btw, meterkosten, transportkosten enz) inclusief.

4. ELECTRABEL

Electrabel is onderdeel van GDF SUEZ. Hun actieterrein is de Benelux. Electrabel bestaat al meer dan 100 jaar. Het is de oudste, meest bekende en grootste aanbieder in België. Zij produceren hun energie door middel van thermische centrales (op aardgas), kerncentrales, waterkrachtcentrales en wind- en gasturbines. Zij hebben kerncentrales in Doel (1 en 2) en in Tihange.

Als gevolg van de prijzenoorlog in ons land en de nieuwe energiewet 2012 verlaagden zij de 'vaste' prijs voor electriciteit en aardgas aanzienlijk. Ook werd de boete (€ 50) afgeschaft in geval van vroegtijdige contractverbreking. En... de prijs bleef onveranderd.

5. ELEGANT

Elegant is een nieuwe energieleverancier, gevestigd in Vilvoorde. Ze zijn er fier op zichzelf te positioneren als een onafhankelijk Vlaams energiebedrijf. Zij leveren lokale groene stroom en aardgas (enkel) in Vlaanderen. Aankopen van hun groene stroom doen ze alleen maar in Vlaanderen. Hun aardgas kopen ze in Nederland en Noorwegen.

Tenslotte nog iets over de strategie van Elegant. Die is in die zin bijzonder omdat ze uitsluitend een variabel tarief aanbieden. De reden? Een vast tarief valt naar hun mening altijd duurder uit.

Ze vragen geen opzegvergoeding bij opzeg van contract.

Elegant voert geen speciale promoties.

6. ENECO

Eneco België produceert én levert gas en elektriciteit. Het streven is om tegen 2016 al hun duurzame energie in ons land te produceren. Tot vandaag is dat nog maar ongeveer de helft. Ze investeren bijgevolg volop in Belgische projecten om duurzame energie te maken via zonne-energie, windenergie en biogas. Eneco is van geboorte een Nederlandse energeleverancier. Sinds 2003 zijn ze ook aktief in België. Door hun eigen productie zijn ze niet afhankelijk van buitenlandse energieproducenten en besparen ze op de transportkosten.

Het standpunt van Eneco t.o.v. de nieuwe energiewet: Eneco betaalt de verbrekingsvergoeding volledig terug wanneer de consument van een andere energieleveranciers overstapt naar Eneco. Maar ook omgekeerd: de klanten van Eneco hoeven geen verbrekingsvergoeding te betalen bij hun afscheid.

7. ESSENT

Essent levert 100% groene stroom en gas in heel België. Voor wat betreft groene energie zijn ze de grootste producent in de Benelux. De officiële naam van deze leverancier is ESSENT BELGIUM NV en het hoofdkantoor bevindt zich in Antwerpen.

Sinds 2009 is Essent onderdeel van het Duitse energiebedrijf RWE. Door dit partnership is de totale groep deel gaan uitmaken van de 5 grootste energiebedrijven in Europa.

 

8. LAMPIRIS

Lampiris NV heeft zijn hoofdkantoor in Luik. Het bedrijf zag het levenslicht in 2003. Het is dus nog een erg jong bedrijf. Lampiris verkoopt uitsluitend groene elektriciteit en aardgas. Dit zowel aan particulieren als aan bedrijven in heel België. Dit bedrijf wordt gecontroleerd door de Creg. Haar groene energie is afkomstig van wat men 'hernieuwbare energiebronnen' noemt. Bedoeld wordt: windenergie (ongeveer één derde), biomassa en biogassen (ook ongeveer één derde) en tenslotte waterkracht (21%). In Brussel en in het Waals Gewest zijn ze marktleider voor levering van 100% groene energie. Daarnaast zijn ze de enige leverancier die volledig onafhankelijkheid claimt t.o.z. van de traditionele grote energienetten in België.

Ook hier een opmerkelijke vaststelling de moeite van het vermelden waard in deze introductie: Lampiris geeft haar klanten de vrijheid om zonder opzegkosten te vertrekken naar een andere energieleverancier.

9. LUMINUS

(EDF) Luminus produceert en levert elektriciteit en gas. Ze hebben eigen elektriciteitscentrales (op aardgas), windmolenparken en waterkrachtcentrales in Vlaanderen en Wallonië. Hun klanten zijn zowel particulieren, kleine bedrijven als grote ondernemingen.

Luminus beweert van zichzelf dat zij de tweede grootste speler op de Belgische energiemarkt zijn. De gebruikte merknaam is gewoon Luminus. Aantal klanten (2010): 1,7 miljoen waarbij Wallonië iets beter scoort dan Vlaanderen. Binnen Europa zijn ze aktief in België, Duitsland, Hongarije, Italie, Polen en UK.

 

10. NUON

Nuon België werd in 2002 opgericht door het Nederlandse moederbedrijf. Tien jaar later (2012) wordt de Italiaanse energiegroep Eni de nieuwe eigenaar van Nuon België. Dit was een logische evolutie aangezien Eni in ons land ook al eigenaar was van het gasbedrijf Distrigas. Distrigas beheert de hele olie- en gasketen: van olie en gas zoeken tot de productie, transport en vermarkten. Eni doet nog meer. Naast olie- en gas zitten ze ook in de elektriciteitsproductie en -verkoop, de petrochemie, de bouwsector en de technische industrie. Het is inmiddels een wereldspeler in 79 landen, genoteerd op de beurzen van Italië en van New York.

Het vermelden waard op deze plek is dat Nuon in het gedoe over prijsverhogingen per 1 april 2012 had aangekondigd dat ze de variabele prijzen niet zou verhogen.

Update november 2012

Op 1 november 2012 werd de fusie daadwerkelijk in de markt gezet onder de naam Eni. Hun ambitie is duidelijk: ze willen de tweede aanbieder worden in België bij de particulieren. Met vandaag 600.000 Belgische klanten zijn ze aardig op weg. Tegen 2016 willen ze 1 miljoen klanten hebben. Dat zou dan ongeveer 12% van de particuliere markt zijn. Minder bekende telgen van de Eni-familie zijn Versalis (petrochemie) en Saipem (engineering voor de olie- en aardgasindustrie).

11. OCTA+

OCTA+ is een onafhankelijke 100% Belgische energiemaatschappij. Ze zijn niet zo heel groot: ze zeggen van zichzelf dat ze een KMO zijn. Dat kan: ze zijn er nog maar sinds oktober 2010. Althans, voor die tijd waren ze er ook al maar dan puur als verdeler van petroleumproducten (particulieren en bedrijven). Dat doen ze al 65 jaar. Ze verdelen dus niet alleen huisbrandolie (in de volksmond mazout) maar nu ook (groene) elektriciteit en aardgas. Ze hebben zo'n 185 tankstations. Zijn elektriciteit is 100% afkomstig van hernieuwbare energiebronnen: zon, wind, water en biomassa. Klantentrouw wordt beloond met 'energiepunten'.

Hun hoofdkantoor is in Vilvoorde gevestigd.

12. Wase Wind

Wase Wind cvba is wellicht de minst bekende energieleverancier bij het grote publiek. Dat heeft een reden: het is een een coöperatie die (tot op heden) enkel actief is in het Waas- en Scheldeland. Zij participeren in lokale projecten voor windenergie en andere hernieuwbare energie. Wase Wind startte in 2001. Zowel particulieren als bedrijven kunnen lid worden van deze club door coöperant te worden. Aandelen kunnen gekocht worden aan de prijs van € 255 (inclusief € 7 inschrijvingsgeld). De nadruk ligt bij hen op windenergie.

Kantoor houden ze in Sint-Gillis-Waas.

Alles over EnergieWEGWIJZER!

Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden