Hoe zit de hypotheekrente in elkaar

.//. Je bent van plan een huis te gaan kopen. Er vanuit gaande dat je niet het huis uit je zak kan betalen wil je de hulp inschakelen van een hypotheek verstrekker. Gezien de grootte van de bedragen wil je hiervoor liever niet de hulp inschakelen van familie of vrienden. Je wilt dus kiezen voor een hypotheekverstrekker als bijvoorbeeld een bank.

De bank doet dit niet voor niets. Er staat hypotheek rente tegenover. Wat is deze hypotheek rente precies? .//.

Vergoeding

De hypotheekrente is de vergoeding die door de hypotheekverstrekker wordt gerekend voor het ter beschikking stellen van een hypothecaire lening. De rente over schulden die zijn aangegaan voor aankoop of verbetering van de eerste eigen woning zijn aftrekbaar van het belastbare inkomen.

Soorten hypotheek rentes

De rente van de hypotheek is afhankelijk van het percentage van de executiewaarde dat u wilt financieren met de hypotheek. Des te kleiner het deel dat u wilt financieren hoe minder risico de banken lopen met de financiering, dus dan is het percentage van de hypotheekrente lager. Voorbeelden van hypotheekrentes zijn:

  • variabele hypotheekrente
  • vaste hypotheekrente

Variabele hypotheekrente

Bij een variabele rente bent u afhankelijk van de geldende rentetarieven. Stijgt of daalt het rentetarief waaraan de bank haar variabele hypotheekrente heeft gekoppeld, dan zal het hypotheekrente tarief ook stijgen of dalen. Dit betekent dat uw maandlasten direct afhankelijk zijn van de ontwikkelingen op de geldmarkt, en u voorbereid moet zijn op eventuele stijgingen.

Vaste hypotheekrente

Bij een vaste hypotheekrente blijft de rente voor een afgesproken periode ongewijzigd. Het belangrijkste voordeel van een vaste hypotheekrente is dat u zeker bent van uw maandlasten. .//.

.//. Voor al uw vragen over hypotheken krijgt u vrijwel direct antwoord op www.huisMEThypotheek.nl Objectief, eerlijk en deskundig financieel advies tegen de laagste rentes. Probeer het nu!