Hoe als ondernemer toch een hypotheek krijgen

Als ondernemer toch snel een hypotheek krijgen, een ondernemershypotheek 2021

Hoe_als_ondernemer_toch_een_hypotheek_krijgen-IntroPlaatje.jpg

Ondernemers herkennen het volgende wel. U wilt als ondernemer een mooi huis kopen en denkt wel even de financiering te kunnen regelen. Maar dat pakt nog wel eens anders uit, omdat de hypotheekverstrekker om de hoek moeite heeft om uw bedrijfscijfers te interpreteren. Dan moet u zeker niet opgegeven, maar gebruik maken van de tips uit dit artikel. Maak een afspraak en vraag naar de ondernemershypotheek. Bespreek vooral uw mogelijkheden want die zijn er in beginsel altijd. Geef aan hoe levensvatbaar uw bedrijf is. Daar weet u als ondernemer immers alles van, nietwaar. Een zzp'er kan een hypotheek met Nationale hypotheekgarantie krijgen.

Wat is de ondernemershypotheek?

De ondernemershypotheek is een bekende term voor wie een hypotheek wil afsluiten. De ondernemershypotheek is specifiek in het leven geroepen voor ondernemers met een wisselend zakelijk inkomen, zoals:

 1. Startende ondernemers;
 2. ZZP-ers;
 3. De DGA en eenpersoons bedrijven;
 4. Personen met meerdere zakelijke inkomens, bijvoorbeeld uit verhuur;
 5. Mensen met ingewikkelde beloningsstructuren, zoals bonussen of provisie;
 6. Freelancers.

En dat maakt het zeker tegenwoordig relatief lastig om een zakelijke hypotheek te krijgen. Banken lijken nauwelijks nog enig risico te willen lopen bij het afsluiten van hypotheek of lening.

Banken zijn nog steeds streng voor een ondernemer

Het gemak, waarmee iemand een ondernemers hypotheek kan krijgen, is ook afhankelijk van de goedgekeurde jaarcijfers. De grotere banken vragen meestal om een track record van drie jaar. Dat hoeft geen probleem te zijn, maar is bijvoorbeeld bij een startende ondernemer zo wie zo niet aan de orde. Dat betekent dat u de banken voor moet zijn en zelf zo veel mogelijk moet aantonen, dat u kredietwaardig bent. Kom beslagen ten ijs en laat u niet door de bank met allerlei vragen verrassen. Vraag daarna ook altijd meerdere offertes aan, om rustig de verschillende aanbiedingen te kunnen vergelijken.

Tips bij het aanvragen van een hypotheek

Enkele tips bij het vinden en afsluiten van een ondernemershypotheek:

 1. Een startende ondernemer zorgt er voor dat hij een goed doortimmerd ondernemingsplan heeft, het liefst goedgekeurd door een accountant. De bank wil immers weten hoe het met uw zaken gaat, wat uw plannen en winstmogelijkheden zijn.
 2. Breng zakelijk in beeld wat uw orderboek de laatste tijd geweest is en hoe het boek er voor de komende tijd uitziet. Breng dit vooral ook realistisch in beeld en overdrijf uw kansen niet, want een bank prikt daar snel doorheen. En als dat gebeurt zal dat uw kansen op een gunstig krediet of hypotheek natuurlijk niet zal vergroten.
 3. Zorg voor een officieel taxatierapport van het pand, waarvoor u een hypotheek wilt aanvragen. Zoals bij bijna elke hypotheek en hypotheekverstrekker is een officieel taxatierapport noodzakelijk.
 4. Breng zelf al uw zakelijke neveninkomsten in beeld en maak ook de toekomstige inkomsten stromen inzichtelijk, zodat ook duidelijk is hoe u er straks financieel voor zal staan. een hypotheek is voor de langere duur en dus wil men ook inzicht in uw financiën voor de komende jaren.
 5. Bekijk of iemand bereid is, om voor u garant te staan. Een garantie van een kredietwaardige persoon of bedrijf zal u zeker helpen.
 6. Leg de cijfers op een eenvoudige wijze uit, zodat ze voor een ieder transparant en te begrijpen zijn.
 7. Voorkom dat u een speelbal wordt van de bank en daardoor onnodig hoge rentes moet betalen.
 8. Reken met het bruto bedrag aan hypotheekrente als maandlast. De belastingteruggave vindt namelijk op zijn vroegst pas aan het einde van het jaar plaats bij de verrekening van de te betalen belastingen.

Zzp'er krijgt nu eenvoudiger hypotheek met Nationale Hypotheekgarantie

Het Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW) wil dat zzp'ers ook eenvoudiger een hypotheek met Nationale Hypotheekgarantie kunnen afsluiten. Dan geldt niet langer een termijn van drie jaren ondernemerschap, maar van één jaar. Deze hypotheken zijn in 2021 verkrijbaar bij:

 • SNS;
 • Delta Lloyd;
 • BLG Wonen;
 • Aegon Hypotheken;
 • RegioBank.