Hoe en waarom wil je een hypotheek oversluiten

.//. Het oversluiten van een hypotheek wil zeggen dat u uw hypotheek opnieuw afsluit tegen een ander rentetarief, voorwaarden en/of een andere rentevaste periode.

Het oversluiten van een hypotheek kan om twee redenen interessant zijn: u heeft behoefte aan extra financiële ruimte of u verwacht dat u met de nieuwe hypotheek kunt besparen op uw woonlasten. .//.

Voordelig lenen

U wilt eerder stoppen met werken, uw woonlasten verlagen, verbouwen of een doorlopend krediet aflossen. Situaties waarin u extra geld nodig heeft. Geld dat u kunt lenen bij de bank of waarvoor u een nieuwe hypotheek kunt afsluiten. Heeft u overwaarde in uw woning dan kunt u meer lenen.

Geld besparen

Is de hypotheekrente op dit moment lager dan de rente die u nu betaalt? Dan kunt u door over te sluiten een aanzienlijk bedrag besparen. U sluit immers tegen het huidige lage rentetarief een nieuwe hypotheek af waardoor uw maandlasten een stuk lager kunnen uitvallen.

Wanneer oversluiten

Een goed moment om over te sluiten is aan het einde van een rentevaste periode. U betaalt dan (bijna) geen boete. Sluit u tussentijds over, dus voor het einde van een rentevaste periode, dan betaalt u wel een boete. Verandert u van hypotheekverstrekker dan komen daar taxatie- en notariskosten en in de meeste gevallen een afsluitprovisie bij. Ondanks deze extra kosten kan tussentijds oversluiten toch interessant zijn.

Keuze

Aan de hand van bovenstaande informatie kunt u bekijken of oversluiten in uw situatie aantrekkelijk is. Aan te raden is om eerst goede, volledige en vooral objectieve voorlichting te vergaren en uw situatie nauwkeurig te laten doorrekenen. .//.

Spaarhypotheek

Voor een spaarhypotheek geldt in principe dat oversluiten niet gauw interessant is, omdat de premie die betaald wordt in relatie staat met het rentepercentage van uw hypotheek. Naarmate de rente lager wordt, betaalt u een hogere spaarpremie die fiscaal niet aftrekbaar is. Hierdoor wordt het voordeel van een lagere rente vaak grotendeels tenietgedaan. .//. HuisMetHypotheek.nl Gratis online Hypotheekadvies